Cea mai veche crama din lume (VIDEO)

Postat la 23 ianuarie 2011 132 afişări

Complexul de pesteri din Armenia unde anul trecut a fost descoperit cel mai vechi pantof din lume le-a oferit acum arheologilor o alta surpriza: cea mai veche crama a lumii. In crama aflata in functiune acum circa sase mii de ani s-au gasit o presa pentru struguri, vase pentru vin, un vas mare pentru fermentatie, un bol de lut si o cana pentru baut facuta dintr-un corn de animal.

Arheologii au mai descoperit la pestera Areni si struguri presati uscati sau curpeni, reusind sa determine prin analize chimice ca in locul respectiv se producea vin rosu. Descoperirea, despre care s-au publicat informatii in "The Journal of Archaeological Science", ajuta la intelegerea Calcoliticului Tarziu si a inceputului Epocii Bronzului, perioada in care se crede ca s-ar fi descoperit roata si s-ar fi domesticit calul, printre altele. O echipa internationala de arheologi cerceteaza in acest sens incepand din 2007 pesterile de la Areni, in sud-estul tarii.

Vinul produs in crama din Armenia, cred specialistii, nu era consumat in mod curent, ci folosit in ritualuri, cel mai probabil in cinstea mortilor. n pestera in care a functionat crama s-au gasit cateva incaperi ce par sa fi fost folosite pentru ritualuri in cinstea unor persoane suspuse. La intrare, in locul in care a fost descoperit pantoful vechi - si el de peste cinci mii de ani - ar fi trait ingrijitorii locului.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/cea-mai-veche-crama-din-lume-video-7912905
7912905
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.