Miza cercetarilor de pe Titanic: o comoara de 110 mil. dolari (VIDEO, GALERIE FOTO)

Postat la 03 iulie 2011 504 afişări

Firma americana care a organizat anul trecut o expeditie de cercetare a epavei Titanicului si-a prezentat cauza in fata unui tribunal din Virginia, sperand sa obtina dreptul la compensatii financiare de 110 milioane de dolari pentru eforturile sale.

RMS Titanic Inc., o subsidiara a companiei Premier Exhibitions din Atlanta, a organizat anul trecut o expeditie in care reusit sa cartografieze complet locul naufragiului, o arie de 5x8 km, situata la o adancime de 4.000 m sub nivelul marii.

Imaginile epavei, filmate si fotografiate de participantii la expeditie cu ajutorul unui vehicul submersibil controlat, sunt cele mai complete si mai clare de pana acum, relateaza AP, iar RMS Titanic sustine ca ele ii vor ajuta pe oceanografi si arheologi sa-si explice mecanismul naufragiului. Cei de la RMS Titanic Inc. au prezentat la tribunalul din Norfolk, Virginia, imagini 3D in premiera de la pupa epavei, ca s-o impresioneze pe judecatoare si pe cei prezenti in sala tribunalului, aratand cat de dificila a fost expeditia, avand in vedere curentii si furtunile oceanice din zona respectiva.

Titanicul s-a scufundat la 14 aprilie 1912, la circa 650 km de Newfoundland, Canada, dupa ciocnirea cu un aisberg. Peste 1.500 dintre cei 2.228 de pasageri si-au gasit atunci sfarsitul in apele oceanului.

Ce au descoperit expeditiile pe epava Titanicului (GALERIE FOTO)

RMS Titanic Inc., firma fondata in Florida in 1987 de fostul dealer auto George Tulloch cu scopul de a valorifica obiectele de pe epava Titanicului, a castigat in 1994 in justitie, la acelasi tribunal din Virginia, dreptul de exclusivitate asupra operatiunilor de recuperare a epavei si a obiectelor din interiorul ei. Incepand din 1987, RMS Titanic Inc. a organizat sapte expeditii pentru recuperarea obiectelor de pe nava.

Justitia i-a interzis insa firmei sa faca uz de obiecte dupa bunul plac, nepermitandu-i sa le vanda. Ca atare, in 2004, firma a cerut tribunalului sa-i acorde o compensatie financiara de 225 de milioane de dolari pentru eforturile sale de cercetare si de salvare de la distrugere a obiectelor de pe nava. Anul trecut, conform presei locale, tribunalul din Norfolk a aprobat acordarea unei compensatii, pentru o valoare de piata estimata de 110 milioane de dolari a obiectelor, ramanand insa in discutie modul de acordare a compensatiei - printr-o vanzare a obiectelor decisa de tribunal sau prin acordarea catre companie a drepturilor exclusive asupra, cu conditii stricte privind intretinerea si folosinta lor viitoare.

Chris Davino, presedintele RMS Titanic Inc., sustine ca intentia lui este sa conserve Titanicul ca pe o mostenire culturala a omenirii, scop in care a si organizat expeditiile de pana acum, dintre care cea din 2010 a avut costuri estimate intre 4 si 5 milioane de dolari. Firma a colectat in total aproape 6.000 de obiecte de pe vas, de la bijuterii si argintarie pana la articole de mobilier si piese de imbracaminte ale pasagerilor morti, evaluate la peste 110 milioane de dolari.

Ca sa-si recupereze din cheltuieli, Premier Exhibitions a organizat pana acum o serie de expozitii itinerante cu o parte dintre obiectele recuperate de pe Titanic. Premier Exhibitions este aceeasi firma care a organizat expozitia itineranta "Bodies" (Corpuri), cu cadavre umane de adulti si de fetusi, disecate si prezervate cu o tehnica speciala de plastifiere.

Sursa foto: RMS Titanic Inc.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/miza-cercetarilor-de-pe-titanic-o-comoara-de-110-mil-dolari-video-galerie-foto-8432663
8432663
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.