Nasul electricitatii

Postat la 30 iunie 2008 7 afişări

820 de milioane de euro au platit italienii de la Enel pentru preluarea companiei Electrica Muntenia Sud, tranzactie ce i-a propulsat in topul distribuitorilor de energie electrica din Romania.

Iti fac o oferta pe care n-o poti refuza. Nu stim daca asa au sunat negocierile dintre Enel si Electrica, cert e ca finalizarea lor le-a adus italienilor 30% din piata distributiei de energie electrica in urma preluarii companiei Electrica Muntenia Sud. La acest procent au contribuit si preluarile Electrica Banat si Electrica Dobrogea, tot in urma unor contracte de privatizare.

Din valoarea totala a tranzactiei, aproape jumatate (395 de milioane de euro) este pretul achizitiei directe a 50% din actiuni, iar restul reprezinta majorarea de capital. In urma subscrierilor, pachetul total de actiuni ce revine Enel este de 64,4%. Dupa ce a devenit cel mai mare distribuitor de energie electrica din Romania, Enel are in plan sa fie si unul dintre principalii producatori de energie, iar primul MWh va fi produs local peste circa trei ani. In acest sens, Enel are in vedere un parteneriat cu E.ON pentru construirea unui grup de 800 MW la termocentrala din Braila (mai mare decat un reactor nuclear de la Cernavoda), un greenfield la Galati cu o capacitate similara de productie, un proiect de 200 MW din energie eoliana in zona Dobrogei si dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, pentru care italienii s-au inscris deja, in rand cu alti investitori, pe lista de asteptare a deciziei statului roman. La acestea se adauga si miliardul de euro pe care Enel vrea sa il investeasca in Electrica Muntenia Sud in urmatorii 15 ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nasul,
electricitatii
/arta-si-societate/lifestyle/nasul-electricitatii-4074234
4074234
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.