Cel mai scump tablou al picturii clasice franceze nu-si gaseste cumparator. Pretul: 18-24 mil. euro

Postat la 09 ianuarie 2011 94 afişări

"Porunca", una dintre capodoperele din seria celor "Sapte taine", pictate de Nicolas Poussin, cel mai important pictor francez al secolului al XVII-lea, a fost piesa-vedeta a licitatiei din 7 decembrie de la Christie's Londra. Persoana care a scos tabloul la vanzare a fost al 11-lea duce de Rutland.

Cu banii primiti pe panza, acesta ar fi dorit (potrivit unei practici destul de frecvente in Marea Britanie, vezi Rubens-ul vandut recent, in iulie 2010, pentru 9 milioane de lire de catre familia Spencer pentru renovarea resedintei sale londoneze) sa finanteze lucrarile de restaurare a castelui Belvoir din Grantham.

La licitatia de la Christie's, panza a fost evaluata intre 15 si 20 de milioane de lire sterline (18-24 milioane de euro). Asa cum spunea galeristul londonez Jean-Luc Baroni, Poussin nu este insa un autor usor de vandut, pentru ca "e considerat un artist prea intelectual si care nu place tuturor".

Pe de alta parte, panza este o opera tipic muzeala. Or, in zilele noastre de criza, muzeele nu prea mai au atatia bani cati ar fi necesari pentru achizitii de o asemenea amploare. Cert este ca, la licitatie, nici British Museum si nici macar Louvre Abu Dhabi nu s-au aventurat pana la suma minima evaluata. Asa ca tabloul va fi din nou pus sub ciocan, probabil in primavara aceasta.

Cititi mai mult pe Ziarul de Duminica.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/cel-mai-scump-tablou-al-picturii-clasice-franceze-nu-si-gaseste-cumparator-pretul-18-24-mil-euro-7875430
7875430
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.