Practica nu ne omoara

Postat la 28 iulie 2009 18 afişări

Multi conducatori de companii nu isi ascund, in zilele noastre, frustrarea in privinta literaturii manageriale, care, afirma ei, este plina de idei stralucite, dar foarte greu de aplicat.

Aceasta observatie, mai mult decat un comentariu banal privind eterna falie dintre teorie si practica, doreste sa puna in evidenta faptul ca lucrarile de management, cu toate ca se dovedesc adesea niste excelente surse de informare, acorda prea putina atentie punerii in practica a strategiilor. Ca reactie, cartea lui Lawrence G. Hrebiniak abordeaza teme care merg de la formularea strategiei la problematica stimulentelor, trecand prin designul organizational sau cultura corporatiei. Cu toate ca subiectul destul de riscant, cata vreme aplicarea in practica a unei strategii ramane mai mult o arta decat o stiinta, autorul reuseste sa-si foloseasca intreaga experienta, oferind nu o culegere de retete, ci o articulare credibila a mai multor campuri de cercetare si de practica manageriala.

Urmandu-i demonstratia, cititorul interesat poate descoperi cum pot fi adunate laolalta competentele necesare aplicarii strategiilor pe termen scurt cu ajutorul unor planuri pe termen lung; cum pot fi definite mai eficient responsabilitatile, stimulentele si mecanismele de control; cum poate fi imbunatatita coordonarea la fiecare nivel si in fiecare firma si cum poate fi administrata eficient organizatia, astfel incat ea sa sustina strategia. Exista si informatii furnizate de manageri care se confrunta cu probleme reale si care reusesc sa le rezolve, precum si un interesant studiu de caz de aplicare a strategiei in domeniul fuziunilor si al achizitiilor. In chip de incheiere, iata ce spunea James Powers, specialist in planificare strategica, despre autorul acestui volum: “Daca General Motors ar fi adoptat propunerile facute de dr. Hrebiniak, situatia companiei ar fi fost astazi complet diferita”. Un oftat care face cat o mie de recomandari.

Lawrence G. Hrebiniak -  “Strategia In afaceri”,

Editura All,

Bucuresti, 2009

Aparitii noi:

 

  • Poirot cel fara varsta

    Comisarul Spence este un om de toata isprava, constiincios si onest. Depasit de evenimente intr-o ancheta cu multe piste false, apeleaza la celebrul detectiv de origine belgiana Hercule Poirot. James Bentley este acuzat (si amenintat cu streangul) ca a ucis-o pe proprietara casei unde locuia, doamna McGinty, si ca a furat toate economiile pe care aceasta le ascunsese sub o scandura din podea. Limpede pentru toata lumea, aceasta solutie nu il multumeste insa pe Spence. Asa ca faimosul detectiv reface ancheta si, cu sprijinul remarcabilelor sale celule cenusii, dar si cu un imens curaj, da de urma faptasului. Ar trebui poate adaugat ca starul literar al toamnei 2009 in Marea Britanie va fi exact acest inegalabil domn Poirot, ale carui ultime doua aventuri inedite au fost recent descoperite intr-un sertar din casa Agathei Christie. Cele doua povestiri, editate de Harper Collins, vor intra in librarii pe data de 3 septembrie.

    Agatha Christie - “Doamna McGinty a murit”

    Editura RAO,

    Bucuresti, 2009

 

  • Spionaj in sanul Al Qaeda

    Odata cu disparita antagonismului Est-Vest, romanul de spionaj clasic si-a cautat, cativa ani buni, al doilea suflu. In lipsa loviturilor miselesti ale agentilor KGB si a manevrelor diabolice puse in slujba comunismului triumfator, iscoadele vestice aveau toate sansele sa devina o curiozitate de muzeu, iar agentii CIA niste luptatori demodati, meniti sa descopere extraterestri si sa-si duca de nas propriul popor. A fost nevoie de momentul 11 septembrie pentru ca inamicul sa prinda din nou chip si sa demonstreze ca moartea, provocata de extremismul musulman, poate lovi oricand si oriunde. Frederick Forsyth, maestrul romanului de spionaj, autor al celebrului roman “Ziua sacalului”, istoriseste aici povestea unui fost agent american, trimis intr-o misiune neobisnuita, aceea de a se infiltra intr-o celula Al Qaeda sub infatisarea lui Izmat Khan, cunoscut drept Afganul, un sef taliban aflat in detentie la Guantanamo.

    Frederick Forsyth - “Afganul”

    Editura Nemira,

    Bucuresti, 2009

     

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/practica-nu-ne-omoara-4703027
4703027
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.