Arta afişului: Lipeşte şi fugi

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 02 iunie 2013 138 afişări

Arta stradală se creează fie la locul faptei, fie se aduce de acasă şi se lipeşte acolo unde se doreşte expunerea ei, sub formă de afişe, aşa cum se procedează tot mai des în diverse oraşe ale lumii.

Arta afişului: Lipeşte şi fugi

Arta manifestată sub formă de afişe nu e o tendinţă nouă: o serie de artişti, printre care şi Toulouse-Lautrec, şi-au demonstrat măiestria prin asemenea lucrări, scrie LA Times. In ultima vreme însă,  cei care creează afişe pe care le lipesc în diverse locuri de prin oraşe sunt artiştii stradali, cum ar fi Morley, specializat în autoportrete cu mesaje încurajatoare pe care le lipeşte pe firidele de branşament, refugii de autobuz şi gardurile şantierelor, Kid Acne, cunoscut pentru seria de femei cu săbii, sau ABCNT, care preferă să transmită mesaje politice prin afişele sale. Cei trei se manifestă la Los Angeles, lucrările lor fiind printre puţinele apărute în acest oraş.

Alte oraşe ale lumii în care au început să apară afişe ale artiştilor stradali sunt Londra, Berlin, Paris, Beijing, Torino sau Sao Paulo. Cei care practică acest tip de artă consideră că astfel pot să renunţe la intermediari şi să ajungă direct la publicul-ţintă în mediul unde acesta trăieşte, aşa cum explică Morley, sau încearcă să trezească interesul tinerilor pentru politică, aşa cum susţine ABCNT.

Deşi încă nu este la fel de răspândită ca graffiti-ul tradiţional, artiştii care i se dedică o aleg şi pentru că le permite să-şi creeze operele în siguranţă, iar mai apoi să le lipească repede unde doresc şi să fugă până să-i observe autorităţile. Chiar dacă nu aprobă asemenea manifestări artistice, autorităţile sunt însă mai blânde cu artiştii lipitori de afişe, pentru că munca lor e biodegradabilă, putând fi curăţată mai uşor decât nişte lucrări în graffiti.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/arta-afisului-lipeste-si-fugi-10917749
10917749
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.