Un grup de programatori români oferă sisteme de operare gratuite instituţiilor de stat

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 23 septembrie 2015 1295 afişări

Un grup de programatori români oferă sisteme de operare gratuite instituţiilor de stat

Rogentos, adică Grupul Român pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Derivate din Gentoo, a lansat de curând sistemele de operare Kogaion Linux şi Argent Linux. În termeni tehnici, acestea sunt „distribuţii de Linux“ româneşti, la fel de uşor de utilizat ca sistemele clasice de operare precum Windows şi Mac OS. Mai important însă, acestea sunt gratuite; Rogentos a propus testarea şi utilizarea gratuită a acestor sisteme în administraţia publică şi instituţii de învăţământ. Prima organizaţie care a răspuns acestei invitaţii a fost Universitatea Politehnică Bucureşti, implementând pe maşinile virtuale sistemul Kogaion.

RogentOS este, în fapt, un grup de programatori care au decis să îşi dedice timpul acestui demers. „Suntem un grup de peste 20 de dezvoltatori care au contribuit de-a lungul timpului la proiect“, spune Marian Bănică, creatorul Linux pentru educaţie. „Scopul nostru este de a crea o distribuţie independentă, tradusă în limba română şi adaptată nevoilor pieţei româneşti. Are ca scop utilizarea ei în domenii de activitate critice, de la educaţie până la sisteme de securitate.“

Iniţiativa acestui proiect aparţine unui tânăr informatician care a pornit proiectul la Cluj, Ştefan Cristian Brânduşa, şi care a cooptat specialişti IT din toată ţara. Sistemul de operare a fost gândit iniţial ca o soluţie la pachetele de licenţe costisitoare achiziţionate pentru calculatoarele din şcoli şi licee.

„Ideea dezvoltării unor sisteme de operare noi a pornit din Cluj-Napoca, în urmă cu patru ani, în anul 2011, iar abia acum echipa noastră de dezvoltatori, programatori şi specialişti în IT, RogentOS, a reuşit să lanseze două sisteme, bazate pe platforma Linux, care sunt produse sută la sută româneşti. Este vorba de Kogaion şi Argent. Primul sistem de operare are ca ţintă oamenii obişnuiţi, utilizatorul de acasă, dar se adresează şi administraţiei publice sau instituţiilor de învăţământ. Argent este un modul de server care vizează securitatea naţională şi se adresează instituţiilor de apărare, cum ar fi Ministerul Apărării, cel de Interne, dar şi STS, SRI. Sistemul Argent are nişte particularităţi care ne ajută să protejăm sistemul de apărare mai eficient decât cele existente, are o filtrare consecventă şi un model de securizare mai mare decât alte sisteme de operare“, a spus Brânduşa. „Vom prezenta noile sisteme de operare guvernului, ministerelor din domeniul apărării, instituţiilor din administraţia publică, primăriilor, pentru a le testa. Suntem siguri că instituţiile de apărare ar fi interesate de produsul nostru. Noile sisteme le-ar putea înlocui pe cele existente în prezent pe calculatoare“, a subliniat el.

„În iunie 2012, era gata prima variantă a sistemului de operare. Două luni mai târziu, echipa creştea la cinci membri, avea propriul sistem iar toate facilităţile erau în vigoare. În noiembrie 2013 începea schiţarea celor două sisteme de operare independente, cu propriile resurse şi unelte de dezvoltare. Ţelul era acela de a crea un program stabil, pregătit pentru a fi configurat de către utilizatorul de rând, care să îl poată folosi fără a primi erori. Cu alte cuvinte, un program disponibil pentru publicul larg“, notează site-ul organizaţiei.

Numele Kogaion vine de la muntele sfânt al dacilor, iar Argent derivă din cuvântul latinesc care înseamnă argint, fiind „simbolul defensivei, al rezistenţei“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gratuit,
grup,
institutii,
programatori,
romani
/analize/un-grup-de-programatori-romani-ofera-sisteme-de-operare-gratuite-institutiilor-de-stat-14737531
14737531
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.