Reportaj: Acasă la leul, leopardul, elefantul, rinocerul şi bivolul african

Postat la 17 mai 2013 617 afişări

Leul, leopardul, elefantul, rinocerul şi bivolul african însemnau pentru mine nişte animale înfricoşătoare şi periculoase, care, chiar şi văzute la grădina zoologică, tot înspăimântătoare păreau. Despre „THE BIG FIVE" sau aşa cum le-am spus eu „CEI CINCI" mi-am schimbat părerea de cum am păşit în mirifica rezervaţie naturală Serengheti din Tanzania. Pe viu, la ele acasă, sunt nişte animale de-a dreptul perfecte.

de ROXANA BĂLCESCU (COPROPRIETAR AL AGENŢIEI DE TURISM ŞI EVENIMENTE CMB TRAVEL)


TANZANIA ESTE CEA MAI MARE ŢARĂ DIN ESTUL AFRICII, care deţine câteva dintre cele mai importante atracţii ale continentului african: cel mai înalt munte din Africa  - Kilimanjaro, istorica insulă paradisiacă Zanzibar, denumită şi Insula condimentelor, cea mai mare rezervaţie naturală din lume, craterul unic Ngorongoro şi lacul Tanganika, care se întinde în mai multe ţări. Aşa ajung să vă povestesc despre o lume şi o experienţă minunată trăită în Tanzania, pe perioada a şapte zile de neuitat în cea mai mare rezervaţie naturală din lume, Serengheti. Am mai spus-o şi o repet, nu sunt o persoană aventuroasă şi ideea de safari, pentru mine cel puţin, însemna ceva mult prea diferit faţă de o vacanţă clasică, aşa cum eram obişnuită. Cu toate acestea îmi doream cu ardoare să simt ce înseamnă experienţa unui safari, aşa încât de la dorinţă la acţiune n-a mai fost decât un pas.

MI-AM ALES UN ITINERAR DE ZBOR CU PLECARE DIN BUCUREŞTI CU COMPANIA KLM CĂTRE KILIMANJARO, via Dar es Salam, capitala Tanzaniei. De acolo m-am îmbarcat într-un avion de capacitate mică, de circa opt persoane, către inima Serengheti-ului, unde am aterizat pe un cvasi aeroport improvizat. Până şi zborul a fost ceva inedit. Pilotul, un tip pe nume Jack, un australian extrem de simpatic, a făcut glume cu noi pe tot parcursul drumului pregătindu-ne într-un fel de ce va urma. La aterizare eram aşteptaţi de doi ghizi-şoferi cu maşinile gata pregătite de safari. Grupul din care făceam parte era un grup internaţional, un amalgam de culturi şi rase, nu ne cunoşteam între noi, fapt ce a făcut ca excursia să devină şi mai interesantă.

Ne-am urcat cu voioşie în maşini şi am pornit la drum. Cam după circa 10 km prin savană am văzut primul animal, o gazelă, moment în care toţi cei din maşină, ca la comandă, s-au ridicat să facă poze. Am zăbovit ceva pentru poze, timp în care îmi spuneam obsesiv: „Doamne, dacă la o amărâtă de antilopă stăm atât, înseamnă că în şapte zile o să înnebunesc de-a binelea!". De fapt ne-am înşelat cu toţii amarnic. Spectacolul abia urma să înceapă. Pe măsură ce înaintam, de la un animal singular au început să apară cirezi cu mii şi mii de zebre şi gazele. Mă nimerisem chiar în perioada migraţiei animalelor, iar spectacolul naturii era unul tulburător.

Ca o paranteză, trebuie să vă spun că aveţi la dispoziţie patru posibile circuite în rezervaţia naturală din Tanzania: circuitul de nord, care este cel mai cunoscut, circuitul de sud, în care se vizitează rezervaţia Selous, rezervaţie cu un teritoriu mai mare decât Danemarca, alături de circuitul de est şi cel de vest, acestea din urmă ceva mai puţin dezvoltate. Puteţi opta pentru un singur circuit sau puteţi face combinaţii de mai multe sau cu toate circuitele, în funcţie de timpul disponibil şi, nu în ultimul rând, de banii pe care sunteţi dispuşi să-i cheltuiţi.

EU MI-AM ALES CIRCUITUL DE NORD, axat pe rezervaţia naturală Serengheti, care are ca puncte de interes Muntele Kilimanjaro, craterul Ngorongoro, Tarangire şi lacul Manyara. Pentru cei care au mai mult timp la dispoziţie se poate extinde circuitul cu rezervaţia naturală Mkomazi şi zona munţilor Usambara şi Pare. Dacă la început vă spuneam că simţeam o oarecare reţinere, în zilele care au urmat peisajul, animalele şi liniştea aceea de nepătruns au făcut ca excursia să fie cea mai frumoasă făcută de mine vreodată.

Am înnoptat în camp-uri şi lodge-uri (hoteluri) de un standard incredibil, cu personal de serviciu stând drepţi doar la dispoziţia ta, cu toate ca în acea linişte şi pace totală acest lucru pare rupt de realitatea cotidiană şi un pic neverosimil. Sunt lodge-uri de diferite standarde de la trei la cinci stele şi peste, locuri de basm şi de poveste unde aveţi posibilitatea să vă cazaţi în funcţie de bugetul de care dispuneţi.

UN LOC INCREDIBIL MI S-A PĂRUT LACUL MANYARA, cu zeci de mii de păsări flamingo, stând ţanţoşe, elegante şi maiestuoase. Alături, rinocerii negri africani care se scufundă iar şi iar şi îţi reapar în faţa ochilor, făcând din acest tablou unul perfect. În drum spre lac am poposit într-un loc cu babuini nevolnici şi obraznici, care mi-au furat mâncarea pe care o aveam la mine. Era practic singura dată când mă dădusem jos din maşină. Trebuie spus că în rezervaţie în cadrul circuitului nu ai voie să cobori din maşină decât dacă ghidul face o oprire cu acest scop.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tanzania,
turism,
roxana balcescu,
africa
/analize/turism/reportaj-acasa-la-leul-leopardul-elefantul-rinocerul-si-bivolul-african-10884143
10884143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.