Mari oraşe europene - excursii pentru minte şi suflet (1). Despre Paris - regal şi boem

Postat la 02 noiembrie 2012 242 afişări

După atâta mare şi soare, cred că a venit vremea unor excursii pentru minte şi suflet şi toamna este un anotimp ideal pentru mici escapade în faimoase oraşe europene. Ador ca între sezoane să dau o fugă de câteva zile şi să intru în spiritul vieţii active a metropolelor. Vă propun, aşadar, ca preţ de câteva ediţii să ne oprim în mari capitale, şi nu numai, pentru a descoperi ceea ce eu numesc destinaţii de Super City Break.

ROXANA BĂLCESCU este CO-PROPRIETAR AL AGENŢIEI DE TURISM ŞI EVENIMENTE CMB TRAVEL


SI AM DECIS SĂ ÎNCEPEM CU PARIS. Clasic, veţi spune şi pe bună dreptate. Însă chiar nu pot ignora faptul că de zeci de ani atât de cunoscutul Paris nu îşi pierde locul de top în preferinţele românilor atunci când vine vorba de vizitarea unor oraşe europene. Şi care este explicaţia? Am auzit o mulţime de păreri, o mulţime de descrieri, o mulţime de senzaţii de care este "vinovat" acest faimos oraş. Şi pentru că eu, în mod subiectiv recunosc, mă simt iremediabil legată de acest oraş şi nu aş vrea să vă influenţez prea mult atunci când veţi decide să faceţi o incursiune de câteva zile în Paris, am întrebat un bun prieten cum ar sintetiza aroma acestei metropole. "Romantism regal!" Ei bine, vă puteţi, cred, acum cu uşurinţă închipui cum se simt doamnele când pătrund în esenţa citadină a spiritului francez, dacă până şi un bărbat l-a declarat "romantic".

Puteţi ajunge uşor în Paris pentru că doar din Bucureşti sunt nu mai puţin de şapte zboruri directe zilnic operate de două companii de linie, Tarom şi Air France şi de două companii low-cost, Blue Air şi Wizzair. Aşa că aveţi de unde alege şi dacă vă hotărâţi cu ceva timp înainte, aveţi şi şansa de a obţine preţuri avantajoase. În ceea ce priveşte cazarea, zona mea preferată este cea de lângă L'Opéra care găzduieşte hoteluri bune, acceptabile ca preţ şi confort şi este bine conectată ca mijloace de transport cu toate atracţiile oraşului.

APROPO DE CAZARE: să nu vă aşteptaţi la hoteluri cu camere grandioase în Paris! Situate în clădiri vechi ce reprezintă superbe bijuterii arhitecturale, ele oferă majoritar camere intime şi nu neapărat pline de fast, cu excepţiile de rigoare ale hotelurilor de lux, evident. Însă chiar merită să alegi un hotel boutique, situat pe străduţe înguste, tipice, unde în fiecare dimineaţă se deschid micile "boulangeries" tradiţionale de unde te învăluie aroma pâinii şi a produselor de patiserie atât de renumite, mai ceva ca în spoturile publicitare de la cafele. Şi dacă tot a venit vorba de cafele, ei bine, da, o activitate intensă şi obligatorie la Paris este savurarea cafelei. Dacă vorbim de Paris în materie de cafea, vorbim efectiv de o activitate sacră a oraşului care este înţesat de terase, cafenele şi patiserii celebre. Imaginea lor ţine de imaginea Parisului din filme şi cărţi cunoscute şi vă asigur că îşi merită întregul renume. Vă rog să vă imaginaţi că sunteţi afară, la un colţ de stradă, că v-aţi aşezat confortabil într-un scaun împletit, cu o mică măsuţă rotundă în faţă, încălzit de razele tomnatice şi savuraţi o cafea aromată, alături de un croissant aburind. Se aude de peste tot zumzetul oraşului şi al conversaţiilor şoptite, se simte muzicalitatea limbii franceze şi eleganţa înnăscută a oamenilor. Şi sunteţi servit la masă de un veritabil garçon cu un şorţ alb, lung, impecabil. E spiritul pur parizian! Şi din multitudinea cafenelelor, nu trebuie să le rataţi pe cele două care au devenit de-a lungul timpului adevărate "instituţii" pariziene, adevărate atracţii turistice şi între care se duce un fără de sfârşit duel al celebrităţii: Café de Flore şi Les Deux Magots. Situate în arondismentul 6, în Saint-Germain-de-Prés, aceste două cafenele au găzduit de-a lungul vremurilor nume celebre, precum Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Ernest Hemingway sau Albert Camus.

SI ACUM, dacă tot aţi început aşa cum se cuvine dimineaţa escapadei voastre, este timpul să vizităm. Dar la ce să te opreşti mai întâi dintre toate minunile care sunt faimoase pe întreg mapamondul? Ca urmare, mi-am luat o hartă a metroului cu care te poţi deplasa excelent, chiar dacă nu este unul modernizat şi unele dintre staţii îţi pot provoca mici fiori şi am început să caut. Primul punct: turnul Eiffel. Indiferent dacă escapada voastră de Super City Break este de două, trei sau patru zile în Paris, eu cred că turnul Eiffel nu poate lipsi de pe listă. Şi asta nu pentru că este frumos în adevăratul sens al cuvântului, ci pentru ceea ce reprezintă ca simbol acest colos din oţel de 324 metri înălţime, o greutate de peste 10.000 de tone şi care atrage ca un magnet peste 5 milioane de turişti anual. Nu cred că am văzut film sau imagine legată de Paris, indiferent de domeniu, care să nu includă o fereastră prin care se vede turnul. Vă recomand să îl vizitaţi mai spre după-amiază pentru a evita aglomeraţia şi statul la coadă, care poate dura şi ore întregi în vârf de sezon, dar mai ales pentru a vedea Parisul la amurg, când turnul se aprinde şi luminile fabuloase ale oraşului vă oferă o panoramă cu adevărat regală.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
paris,
capitale,
city-break
/analize/turism/mari-orase-europene-excursii-pentru-minte-si-suflet-1-despre-paris-regal-si-boem-10271330
10271330
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.