Ce buget alocă românii pentru vacanţa de vară şi care sunt destinaţiile preferate

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 08 august 2017 927 afişări

Un sfert din românii din oraşe nu au fost şi nici nu plănuiesc să meargă în concediu în această vară. Ponderea este mult mai mică decât în 2010, când 42% dintre românii din mediul urban nu aveau niciun plan pentru concediul de vară, arată un studiu realizat pentru Business Magazin de 360insights.

Odată cu creşterea salariilor, românilor le-a crescut apetitul pentru maşini, locuinţe, coşuri pline de cumpărături, concedii şi călătorii. ”Criza financiară a rămas doar o amintire pentru mulţi români şi este evident de ce aceştia şi-au redescoperit pasiunea de a călători“, spune Iulia Petre, senior research & client service executive în cadrul companiei de cercetare de piaţă 360insights. La fel de adevărat este însă şi faptul că 25% dintre românii care locuiesc în mediul urban afirmă că în această vară nu au mers şi nici nu vor merge în concediu, însă cifra este mult în scădere faţă de situaţia din 2010, când procentajul lor se situa la 42%. Aceste persoane provin mai ales din rândul vârstnicilor (55-64 ani) şi din rândul celor cu un statut social mai scăzut (venit şi educaţie reduse), adaugă Iulia Petre, referindu-se la studiul derulat în perioada iunie-iulie.

Mai mult de jumătate (54%) dintre respondenţii studiului declară că urmează să plece în vacanţa de vară, procentul fiind cel mai mare în rândul tinerilor de până 18 ani; ei sunt cei care nu concep vara fără o evadare din oraş. ”Relaxarea postcriză şi redeschiderea apetitului pentru distracţie şi relaxare este evidenţiată şi de cei 16% dintre români care urmează să aibă în această vară chiar şi a doua vacanţă din acest an“, arată reprezentanta 360insights.

Din punctul de vedere al destinaţiei de vacanţă, plaiurile mioritice rămân principala alegere a celor din mediul urban, procentul fiind chiar în uşoară creştere faţă de cel înregistrat în 2010, mai exact 80% versus 73%. Cu preponderenţă tinerii de 19-24 ani şi cei cu venituri medii optează pentru o destinaţie din România. ”Deloc de neglijat este însă şi procentul celor care aleg o vacanţă în afară graniţelor ţării: 27% din românii din mediul urban, procent similar cu cel înregistrat în urmă cu şapte ani. Optează pentru o astfel de destinaţie cu precădere cei cu venit personal ridicat“, declară Iulia Petre.

În ceea ce priveşte destinaţiile alese pentru o vacanţă peste hotare, Grecia continuă să conducă detaşat în clasament, urmată în acest an de Italia, Turcia şi Spania. Bulgaria, care în urmă cu şapte ani, în plină criză, îşi disputa supremaţia pentru locul 1 cu Grecia, este acum doar pe locul al cincilea în opţiunile românilor care îşi petrec vacanţa în afară ţării noastre. Mai exact, un procent de 9% aleg această destinaţie, arată studiul 360insights.

Răsfăţul unui concediu ”mixt“, atât în România cât şi în afara graniţelor ei, rămâne în continuare un lucru pe care puţini români din mediul urban şi-l permit: doar 7% dintre aceştia, procentajul fiind asemănător cu cel din 2010. în contextul mişcărilor sociale şi politice ce au afectat mapamondul în ultimii ani, este interesant de observat care sunt zonele pentru care românii manifestă o anumită reticenţă atunci când vine vorba de alegerea destinaţiei de vacanţă. Astfel, românii din mediul urban declară că sunt zone pe care nu le iau în considerare pentru a merge în vacanţă, uşor mai precauţi în acest sens dovedindu-se a fi bucureştenii şi persoanele din grupa de vârstă 25-34 ani. Topul zonelor evitate este condus detaşat de ţările arabe şi cele din Orientul Mijlociu, care cumulează 25% din voturi, în timp ce Turcia, cândva una din destinaţiile preferate ale românilor, ajunge acum pe locul al doilea, fiind menţionată de 20% dintre cei care nu iau în considerare anumite zone pentru vacanţa lor. Urmează în mod evident zonele de conflict, menţionate de 11% din respondenţi, însă fără o menţiune clară vizavi de locaţia specifică avută în minte.

O dovadă în plus a optimismului românilor în ce priveşte situaţia financiară personală o constituie şi procentul semnificativ mai mic, comparativ cu situaţia de acum şapte ani, al celor care au declarat că vor aloca pentru concediul şi distracţia de vară de anul acesta un buget mai mic faţă de cel cheltuit în anul precedent. ”Astfel, doar 9% din cei care au mers sau vor merge în vacanţă în această vară intenţionează să îşi reducă bugetul alocat acesteia, în timp ce, în 2010, 39% din români aveau acest comportament“, explică Iulia Petre. în schimb, adaugă tot ea, a crescut numărul celor care declară că îşi menţin bugetul alocat distracţiei de vară la acelaşi nivel ca şi cel din anul anterior – 41% vs. 31% cât se înregistra în 2010.

Tot mai mare este şi numărul celor care sunt dispuşi să aloce mai mult decât în anul precedent vacanţei de vară, procentul dublându-se comparativ cu perioada 2010: 33% faţă de 16%. Acest comportament este mai mult întâlnit în rândul tinerilor de până în 24 ani şi al celor cu venit personal mare. ”O statistică interesantă este şi faptul că majoritatea persoanelor din mediul urban care aleg să îşi petreacă concediul de vară în România sunt decise să aloce un buget similar cu cel din anul anterior, în timp ce aceia care aleg să plece peste hotare alocă aceeaşi sumă de bani sau chiar o cresc“, spune reprezentanta 360insights. Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel urban, de 401 de persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 64 ani.

Pe de altă parte, la nivelul întregii ţări, datele Eurostat arată că peste două treimi (67%) din români nu îşi permit într-un an o vacanţă de o săptămână departe de casă, fiind urmaţi de bulgari (56,4%) şi greci (53,6%); la polul opus se situează suedezii (8,3%).

Chiar şi aşa, cele mai multe companii de turism şi-au văzut afacerile înflorind anul acesta. 15% este avansul înregistrat de Eximtur, una dintre cele mai mari companii din turism, în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. Pe de o parte a crescut numărul clienţilor, dar, pe de de altă parte, a crescut şi bugetul alocat vacanţelor, declară Lucia Moraru pentru ZF. Şi agenţia de turism Eturia a înregistrat plusuri anul acesta. Conform datelor financiare ale companiei, în primul trimestru din 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, agenţia a înregistrat o creştere de 37% a cifrei de afaceri. Eturia a avut anul trecut o cifră de afaceri de 8 milioane de euro, iar pentru 2017 previziunile se referă la depăşirea pragului de 10 milioane de euro.

În România, businessul total al agenţiilor de turism se ridică, conform ZF, la aproape 4 miliarde de lei, potrivit ultimelor date disponibile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.