De ce depinde îndeplinirea visului lui Nelu Iordache: un nou aeroport pentru Bucureşti

Autor: Mirabela Tiron Postat la 23 aprilie 2012 201 afişări

După mai mulţi ani de tatonări şi amânări, închiderea aeroportului din Băneasa l-a împins pe Nelu Iordache să îşi scoată de la naftalină planurile pentru aeroportul său de la Adunaţii Copăceni. Acum le-a făcut şi oficiale, a angajat un consultant scump şi a stabilit inclusiv un deadline pentru lansarea primelor zboruri. Un singur detaliu lipseşte din ecuaţia de 200 de milioane de euro - banii.

Aeroportul internaţional Bucureşti-Sud, pe care Nelu Iordache plănuieşte să îl dezvolte în Adunaţii Copăceni (la 22 de kilometri de Bucureşti), va fi singura alternativă a operatorilor aerieni la aeroportul Henri Coandă (Otopeni), de pe care zboară acum companii aeriene low-cost, dar şi companii de linie. Închiderea în luna martie a aeroportului din Băneasa şi mutarea zborurilor low-cost pe Otopeni a fost o măsură mult contestată de companiile aeriene, iar anunţul făcut săptămâna trecută de grupul deţinut de Nelu Iordache privind proiectul de la Adunaţii Copăceni ar putea detensiona situaţia de pe piaţa aeriană, dacă planul va fi respectat.

10 decolări şi aterizări pe oră vor putea fi efectuate de pe acest aeroport, după cum susţine Gheorghe Răcaru, directorul de strategie al grupului de firme (Blue Air, Romstrade, Infra Group şi altele) controlat de Nelu Iordache. Aeroportul va pune la dispoziţie o aerogară pe circa 40.000-45.000 de metri pătraţi, proiectată cu o capacitate pentru 2 milioane de pasageri anual, o pistă cu aceeaşi lungime ca aceea a aeroportului din Băneasa (3.200 de metri), cel puţin zece porţi de îmbarcare, locuri de parcare, un spaţiu de control tehnic, cafenele şi magazine.

Investiţia în acest proiect, care va obţine autorizaţia de construcţie în următoarele patru luni, după cum apreciază oficialii companiei, este estimată la 200 de milioane de euro. Lucrările de construcţie vor dura 30 de luni de la obţinerea autorizaţiei. În prezent s-a aprobat planul urbanistic zonal pentru acest proiect. Dezvoltarea aeroportului va fi realizată modular, în trei sau patru faze, potrivit lui Gheorghe Răcaru, care estimează că investiţia de 200 de milioane de euro se va amortiza în 15-17 ani.

Aeroportul Bucureşti-Sud va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 250 de hectare şi va deservi aeronave de categoria C (cu o capacitate de zbor între 120 şi 180 de locuri), destinate pentru zboruri pe distanţe scurte şi medii în spaţiul european şi în statele vecine cu acesta. "Am ales partea de sud şi pe baza unor studii care au vizat elemente precum viteza vântului sau nivelul precipitaţiilor. Ne bazăm şi pe proiectele viitoare ale Primăriei Municipiului Bucureşti şi ale Consiliului Judeţean Giurgiu pentru dezvoltarea părţii de sud a Bucureştiului. Până în momentul de faţă am obţinut PUZ-ul, pentru care a trebuit să luăm foarte multe avize. Am intrat în linie dreaptă cu proiectul de construcţie a aeroportului, care nu va fi destinat doar companiilor low-cost. Nu este un proiect nou, se doreşte de mult timp construirea unei noi porţi aeriene în zona Bucureştiului", a declarat Gheorghe Răcaru. Încă din 1980 se discuta despre dezvoltarea unui nou aeroport în apropiere de Bucureşti, Nicolae Ceauşescu solicitând la acea vreme găsirea unei zone potrivite pentru un astfel de proiect. Localitatea Adunaţii Copăceni a fost aleasă atunci, dat fiind nivelul precipitaţiilor şi viteza vântului în zonă.

Ion Tache, primarul localităţii Adunaţii Copăceni şi văr cu omul de afaceri Nelu Iordache, a declarat că ideea dezvoltării unui aeroport în această zonă a revenit în atenţia Guvernului Tăriceanu în 2008, când s-a decis, prin hotărâre de guvern, efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unui aeroport în zona de sud a Bucureştiului. În prezent, proiectul se află sub implementare de către o companie din grupul lui Nelu Iordache, numită Infra Group, care este deţinută în proporţie de 75% de Romstrade şi de 25% de Blue Air. Infra Group a fost înfiinţată la începutul anului 2010 şi asigură servicii de handling pasageri, rampă şi cargo în cadrul aeroporturilor Henri Coandă din Otopeni, George Enescu din Bacău şi a celui din Sibiu, deservind peste 400 de zboruri lunar. În 2010 compania a avut o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei (circa 890.000 de euro) la 120 de angajaţi. Compania oferă şi servicii de catering pentru companiile care operează pe aeroporturile Henri Coandă şi George Enescu, precum şi servicii de ticketing la aeroportul din Sibiu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/transporturi/de-ce-depinde-indeplinirea-visului-lui-nelu-iordache-un-nou-aeroport-pentru-bucuresti-9550742
9550742
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.