CLS de la Mercedes-Benz sau seductie in stil nemtesc

Autor: Ionut Bonoiu Postat la 05 noiembrie 2010 2455 afişări

Mercedes-Benz a lansat in Italia, la Florenta, cea mai frumoasa masina a sa. Noul CLS trebuie sa repete succesul predecesorului sau, care a inventat practic conceptul de “coupé cu patru usi”.

Este cea mai frumoasa masina de serie lansata la Salonul Auto de la Paris, care tocmai s-a incheiat saptamana trecuta. Nu este doar parerea mea, ci si a ziaristilor sau a vizitatorilor care au stat aliniati la coada la Salon pentru a se putea urca cateva minute in superbul CLS. Toti spun acelasi lucru, toti au ramas fascinati de curajul lui Mercedes de a construi o masina atat de agresiva, dar totusi atat de eleganta, eco si scumpa. Da, scumpa! Dar despre preturi vom vorbi putin mai incolo.

Frumusetea unei masini este o chestiune subiectiva. Exceptia de la regula o fac masinile care, prin felul in care arata, intorc absolut toate capetele. Si capteaza toata atentia. Daca exista o masina capabila de aceste performante, aceasta este Mercedes CLS. Designul exterior este magnific. Agresiv, foarte bine echilibrat, sport, elegant in partea din spate si, din nou, agresiv. CLS este impunator din orice unghi l-ai privi si, sincer, nu inteleg de ce mai exista disponibil un pachet AMG (realizat de compania de tuning oficiala a Mercedes). La cat de puternic arata CLS din fata in versiunea standard, pachetul AMG nu isi are rostul. Diferentele sunt foarte mici, pentru ca masina asta este curajos de frumoasa. De fapt, acest curaj impins la extrem i-a permis lui Mercedes-Benz sa prezinte la evenimentul de test pentru presa chiar si masini in doua nuante de rosu. Iar asta se intampla doar la lansarile de masini sport exotice. CLS nu este o masina sport, dar, cu siguranta, este cea mai exotica aparitie din lumea limuzinelor. Sau, cum ar prefera exprimarea fanii acestei nise - cea mai exotica aparitie din clasa coupé-urilor cu patru usi.

CLS este, prin definitie, un model de nisa. De la el au pornit toti constructorii cu ideea de a ascunde sub forma unui coupé limuzinele de clasa mare. Inventatorul acestui concept de limuzina cu forma de coupé este Walter da Silva care, ca sef al Centro Stile (studioul de creatie al Alfa Romeo), a desenat modelul 156, lansat in 1997 la Salonul Auto de la Frankfurt. Aproape de sfarsitul vietii acestei generatii de masini, Mercedes-Benz a lansat in 2004 la Salonul Auto de la New York versiunea de serie a lui CLS, prima limuzina de clasa mare cu forma de coupé si, evident, cu patru usi.

Pozitionat ca pret intre limuzinele din clasele E si S, coupé-ul CLS a scris o istorie frumoasa pentru Mercedes-Benz. Pana acum au fost comercializate peste 170.000 de unitati la nivel global, o cifra buna pentru un model de nisa. Studiile Mercedes-Benz arata ca peste 60% din clientii de CLS au cumparat masina datorita designului si o treime au fost clienti care au venit de la alte marci. De aceea, designul noului model este puternic promovat. Doar el poate dezmorti populatia cu bani sa cheltuiasca la Mercedes in loc de alta marca.

In Romania, publicul a primit foarte bine acest model, dar sa nu uitam ca ne aflam in perioada de avant economic, cand luxul era la mare cautare si s-au vandut aproape 350 de Mercedes CLS. Desigur, vorbim despre masini achizitionate oficial, de la reprezentantele marcii, 45% dintre acestea fiind comercializate in Bucuresti.

Cel mai vandut model (o pondere de circa 60%) a fost, evident, CLS 320 CDI, adica versiunea echipata cu cel mai mic motor diesel. Si cea mai ieftina masina din gama. Bazandu-se pe aceste cifre, dar si pe contextul de piata actual, oficialii marcii se asteapta ca noul CLS sa fie cerut in variantele diesel.

Cel mai ieftin model, 250 CDI BlueEFFICIENCY, va costa in Romania 50.300 euro fara TVA si va fi disponibil incepand din luna aprilie a anului viitor. Varianta 350 CDI BlueEFFICIENCY costa cu 3.000 de euro mai mult si poate fi comandata in Romania deja din 15 septembrie, desi lansarea oficiala va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie 2011, cand vor sosi in tara si primele masini comandate. Acestea vor fi doar versiuni 350 pe benzina si diesel, deoarece varful de gama 500 va putea fi comandat doar din primavara anului viitor.

Mercedes spera sa vanda in Romania cel putin la fel de multe CLS ca in cazul fostei generatii, desi va fi greu sa convinga oamenii sa cumpere cu la fel de mult entuziasm ca inainte de criza. In plus, acum exista o concurenta acerba. De exemplu, oficialii Mercedes vad drept concurenti directi noul Audi A7, Porsche Panamera si BMW Seria 5 GT. Personal, cred ca Seria 5 GT este un model nascut mort pentru Romania, avand in vedere ca are un pret apropiat de al unui SUV X5. Panamera este comparabil la nivel de pret, mai ales versiunile puternice, cu motoare V6 si V8 aspirate, iar Audi A7 este, la randul lui, concurentul perfect pentru CLS. Vom avea deci o lupta foarte interesanta a limuzinelor-coupé cu patru usi, o lupta care, spre bucuria noastra, se va da si in Romania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
CLS,
Mercedes,
Germania
/analize/transporturi/cls-de-la-mercedes-benz-sau-seductie-in-stil-nemtesc-7616915
7616915
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.