Cele 72 care vor schimba piaţa. Ce noi modele vor apărea în 2013

Autor: Bogdan Alecu Postat la 18 ianuarie 2013 73 afişări

Piaţa auto din 2013 se anunţă una cel puţin la fel de grea precum cea din 2012. În acest context, toate mărcile auto pregătesc noi modele pentru a contracara scăderea sau măcar pentrua creşte în cotă de piaţă.

Peste 100 de noi automobile sau versiuni restilizate sunt programate a fi lansate pe piaţa locală în acest an, dintre care 72 sunt deja anunţate oficial încă de la începutul anului. Cele 72 de noi maşini reprezintă speranţa fiecărui importator de a-şi creşte cota de piaţă şi, de ce nu, vânzările şi poate chiar profitabilitatea. Spre deosebire de piaţa auto dinainte de 2008, când vânzările de maşini creşteau parcă pe "pilot automat", pentru 2013 jucătorii din piaţă se aşteaptă măcar la o stagnare, ceea ce înseamnă că fiecare se va lupta şi mai mult pentru fiecare procent din cele 70.000 de maşini care s-ar putea vinde în acest an.

Pe de altă parte, mărcile premium care anul trecut au revenit pe plus (unele dintre ele, cum este cazul Land Rover, chiar au depăşit volumele din 2007), sunt în continuare cele mai active. Porsche România a anunţat oficial lansarea a zece noi modele Audi, majoritatea reprezentând automobile sport, în timp ce BMW România va veni cu cel puţin cinci premiere în 2013, iar Mercedes-Benz cu patru.

În ceea ce priveşte impactul premierelor, fiecare marcă în parte estimează creşteri de vânzări pentru modelul respectiv, însă la nivelul pieţei totale executivii din industrie rămân rezervaţi. "Lansarea noilor modele va influenţa într-adevăr întreaga piaţă locală, însă impactul va fi redus. Impactul va fi mult mai mare în cazul segmentului de piaţă al fiecărei clase în parte", spune Valeriu Zaharia, director de vânzări şi marketing pentru Mercedes-Benz Cars.

Aceeaşi idee este susţinută şi de Bogdan Florea, brand managerul Volkswagen autoturisme. "Lansarea unui model nou poate avea un efect asupra rezultatelor unei mărci, dar nu poate influenţa piaţa. Ca de exemplu modelul up!, prin care Volkswagen a intrat într-un segment cu totul nou şi care a devenit din primul an lider în segment cu aproape 500 de livrări şi cotă de piaţă de 19%. Dar în total segmentul a scăzut cu peste 20%. În acest moment piaţa nu poate fi influenţată decât de contextul economic şi de legislaţie, cum ar fi taxa de mediu sau programul de casare", a spus Florea.

"Creşterea pieţei poate veni dintr-o relansare economică, iar stimularea acesteia se poate face în patru moduri: prin programul "Rabla" care să stimuleze casarea şi achiziţia de vehicule noi fără a încuraja formarea unei pieţe gri a voucherelor, o modificare a taxei de poluare care să descurajeze achiziţia de maşini vechi şi poluante şi alte măsuri fiscale care să aducă beneficii suplimentare precum reintroducerea deductibilităţii integrale a TVA pentru persoane juridice", a subliniat Niţă. Anul trecut peste 60% din vânzările de maşini de pe piaţa locală s-au realizat către persoane juridice. Un procent similar este aşteptat şi în acest an, în condiţiile în care nu se cunoaşte niciun detaliu al viitorului program de casare "Rabla" 2013.

În 2013 Mercedes-Benz a programat o serie de lansări, începând cu noul CLA în luna aprilie, care este realizat pe platforma A-Klasse, dar care "împrumută" stilul coupéurilor cu patru uşi al CLS. În aceeaşi lună va prezenta noua E-Klasse, întâi cu limuzina, după care cu versiunile coupé şi cabrio, în timp ce în a doua jumătate va fi lansată noua S-Klasse. "În cazul noului CLA, fiind un model complet nou, ne aşteptăm la un volum important de vânzări, de peste 100 de unităţi şi a peste 200 de unităţi din noua E-Klasse. Bazân-du-ne pe rezultatele modelelor A şi B, CLA extinde generaţia maşinilor compacte prin care Mercedes-Benz îşi propune să atragă un segment mai tânăr şi conectat la tehnologie", a spus Zaharia. În ceea ce priveşte S-Klasse, reprezentanţa locală a constructorului şi-a propus o cotă de piaţă de 50% din segmentul de lux, faţă de aproximativ 20% anul trecut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cotă de piaţă,
masini,
modele
/analize/transporturi/cele-72-care-vor-schimba-piata-ce-noi-modele-vor-aparea-in-2013-10487778
10487778
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.