Statul roman permite inexplicabil preturi in euro, desi moneda nationala este leul

Postat la 23 septembrie 2010 63 afişări

Case, masini, servicii de telefonie sau bilete de avion sunt vandute in Romania in euro, cu toate ca in Ungaria sau Polonia preturile sunt in forinti sau zloti. Obisnuinta multor companii de a afisa preturile in euro, dar si practica bancherilor de a vinde agresiv credite in valuta au facut din evolutia cursului o obsesie pentru majoritatea romanilor.

Din cauza gradului mare de "euroizare" a economiei - care inseamna ca preturile de consum reactioneaza instantaneu la socurile pe curs - Banca Nationala nu isi poate utiliza acum politica monetara pentru a sprijini economia care nu reuseste sa iasa din recesiune, considera analistii. In conditiile in care preturile pentru cele mai importante bunuri - locuinte si autovehicule - sunt exprimate in euro, oamenii au fost impulsionati sa se imprumute tot in euro, ramanand astfel expusi fata de fluctuatiile cursului valutar.

Practic, BNR nu poate sa dea drumul la lichiditati in economie, de teama ca va genera astfel o depreciere a cursului, care va lovi inclusiv in stabilitatea sistemului bancar.

Detalii pe www.zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
euroizare,
BNR,
curs valutar,
credite,
preturi,
banci
/analize/servicii-financiare/statul-roman-permite-inexplicabil-preturi-in-euro-desi-moneda-nationala-este-leul-7389674
7389674
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.