Lectiile unui an de criza

Postat la 15 decembrie 2009 19 afişări

Restructurati la timp, nu va feriti de concedieri si ramaneti de buna-credinta: inmultirea cazurilor de companii ajunse in pragul insolventei sau intrate deja in incapacitate de plata ii determina pe consultantii financiari sa desprinda cateva lectii din experienta acestui an de criza.

Profesia de bancher a ajuns sa fie discreditata si sa se confrunte "cu un potop de injurii", intrucat bancile sunt considerate vinovate pentru blocajul creditarii, a declarat Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, la conferinta regionala "Bucuresti - Solutii castigatoare pe timp de criza", organizata saptamana trecuta de Ziarul Financiar impreuna cu Enterprise Investors (EI).

Dupa Lionachescu, interesul bancilor nu e sa sugrume afacerile, ci dimpotriva, sa gaseasca solutii impreuna cu companiile astfel incat sa-si poata recupera creditele acordate. Viteza cu care criza si-a aratat efectele, impingand companii spre incapacitate de plata si ulterior spre insolventa, a depasit insa capacitatea bancilor de a reactiona; in ultimii ani, cand cresterea economica s-a asociat cu explozia creditarii, bancherii cu experienta s-au concentrat in activitatea de vanzari, in timp ce departamentele de credite neperformante au ramas sa fie ocupate de oameni fara experienta, fie juniori, fie "<obligatii> care trebuia sa lucreze acolo", dupa expresia lui Lionachescu, astfel incat bancile "s-au trezit ca principalii ostasi in lupta impotriva crizei nu au experienta".

Perioada urmatoare va aduce schimbari in privinta relatiilor dintre companiile aflate in dificultate de a-si plati creditele si banci. Conform oficialilor din BNR, consultarile prevazute pentru aceste zile cu FMI ar urma sa dea unda verde bancii centrale sa modifice inca din cursul lunii decembrie normele de clasificare a creditelor, astfel incat bancile comerciale sa poata reclasifica in fiecare luna creditele reesalonate, in functie de evolutia financiara a companiilor client; aceasta va permite bancilor sa fie mai elastice in privinta nivelului provizioanelor constituite si deci sa fie stimulate sa coopereze mai bine cu companiile debitoare.

Deocamdata insa, experienta anului care aproape se incheie a dovedit ca, pana la a ajunge sa reesaloneze la banca o datorie, companiile cele mai afectate (si dintre care unele au si ajuns la insolventa, cum e cazul Flamingo din cauza datoriei catre ING) au neglijat sa abordeze la timp restructurarea financiara. Acelasi Doru Lionachescu da exemplul a doua companii (pe care nu le-a numit insa) in cazul carora firma sa a fost solicitata sa se ocupe de restructurare financiara, insa a refuzat, intrucat era deja prea tarziu; ambele companii au ajuns ulterior cazuri mediatizate de insolventa.

n afara de restructurare, un alt sfat pe care consultantii il au de dat pentru firmele aflate in dificultate este sa nu se fereasca de concedieri in numele ideii ca renuntarea la personal afecteaza imaginea unei afaceri. "Orice concediere face parte din viata unei companii", spune Raluca Parvu, senior consultant la BPI Romania. n fine, un al treilea ar fi buna-credinta fata de partenerii de afaceri, in orice situatie, inclusiv in situatia insolventei: "Marea avere pe care o firma o are in afara de activele sale este buna-credinta. Sa nu trimita semnale de neincredere", sustine Stan Tarnoveanu, senior partner al Zamfirescu Racoti Predoiu.

La conferinta regionala organizata de ZF si EI - a treia dupa cele de la Iasi si Timisoara - au fost acordate premii pentru cele mai performante companii din Muntenia si Dobrogea. Ziarul Financiar a selectat firme cu o cifra de afaceri de peste 40 de milioane de lei (10 milioane de euro) si care au facut profit anul trecut. Premiantii au fost Compania Case Utilaje Constructii SRL din Ilfov, importator de utilaje pentru constructii, producatorul de fructe Andany Trading SRL din Giurgiu si Trustul de Constructii Civile si Industriale din Arges.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/lectiile-unui-an-de-criza-5180502
5180502
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.