De la idee la bursă

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 05 aprilie 2022 189 afişări

Piaţa locală de capital a înregistrat anul trecut un număr record de listări de acţiuni şi obligaţiuni, însă 2022 conturează deja o încetinire a ritmului adoptat anul trecut. Cum poate evolua bursa într-un context limitat de inflaţie, incertitudini la nivel geopolitic şi înăsprirea politicilor monetare? Ideile vin chiar de la cei care văd în Bursă o oportunitate de creştere.

De-a lungul timpului, Impetum Group, care reuneşte brandurile CITR, ROCA şi Roca X, s-a concentrat asupra eforturilor de maximizare a valorii de business în diferite etape de dezvoltare din cadrul companiilor, însă compania lucrează în prezent la un jucător instituţional care, conform CEO-ului Andrei Cionca, ar putea schimba piaţa locală de pre-IPO (initial public offering – ofertă publică iniţială, realizată în vederea listării la Bursă).

În prezent, CITR este liderul pieţei de insolvenţă din România, în vreme ce divizia de private, ROCA, se adresează IMM-urilor româneşti cu potenţial, dar care se află în dificultate financiară, iar instrumentul investiţional ROCA X îşi îndreaptă atenţia asupra afacerilor disruptive la început de drum. „De când am început, în 2000, visul meu a fost să am o companie listată. Cu certitudine vom aduce cât mai multe companii pe piaţa de la Bucureşti (...) Momentan pregătim un jucător instituţional care se va adresa pieţei de pre-IPO, adică societăţi care se pregătesc să vină la Bursă. Îl vom anunţa într-o perioadă foarte scurtă. Cred că acest jucător va avea un rol extrem de important în maturizarea pieţei”, a spus Andrei Cionca la ZF Romanian Capital Market Summit 2022. IPO-ul reprezintă una dintre cele mai populare modalităţi de listare la Bursă şi de a strânge, între timp, capital.

Este un proces multidimensional care se adresează unui număr de peste 150 de investitori, atât de retail, cât şi instituţionali, care intenţionează să cumpere o anumită participaţie, explică Bursa de Valori Bucureşti. Andrei Cionca este de părere că, în prezent, există multe companii care ar merita să debuteze pe piaţa locală de capital, dar care, deocamdată, încă nu au decis să se îndrepte spre Bursă. „Avem discuţii cu foarte mulţi antreprenori români în această încercare de a vedea care este limita. De multe ori nu este o problemă de lipsă de transparenţă. De aici am plecat – mulţi antreprenori se comportă cu aceste companii ca şi cum ar fi propriul lor buzunar şi atunci evident că este o problemă de transparenţă, adică să fac ce vreau în propria mea companie, fără să dau socoteală şi altora.”

După un plasament privat încheiat în luna decembrie a anului trecut, ROCA Industry, holding care reuneşte producătorii de materiale de construcţii din portofoliul platformei de investiţii ROCA Investments, a debutat la început de 2022 pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Prin plasament au fost atraşi de la investitori 50 de milioane de lei, iar compania înregistra recent o valoare de piaţă de aproape 180 de milioane de lei. Totuşi, CEO-ul Impetum subliniază faptul că, de multe ori, antreprenorii nu cunosc beneficiile pe care le implică listarea la Bursă. „În cadrul proiectului Confidex am pus această întrebare: câţi dintre antreprenorii români ştiu în mod real ce înseamnă să fii listat la BVB? Am fost foarte surprins să văd că mulţi dintre ei nu ştiu, de fapt, ce înseamnă asta. Refuză să acceseze nu neapărat din cauza barierei de transparenţă, finanţare, subevaluare, ci pentru că pur şi simplu nu cunosc aceste mecanisme ale Bursei”, adaugă Andrei Cionca. Confidex este un proiect al grupului Impetum care analizează încrederea în economie în vreme de criză. Un studiu realizat de Confidex la jumătatea lunii februarie arată, de altfel, că managerii se aşteaptă la o revenire la nivelul antepandemic în vara acestui an. În aceeaşi notă, holdingul ROCA Industry vrea să mai includă în portofoliu două-trei companii până la final de 2022.

„Uşor, lucrurile se vor aşeza din punct de vedere al comportamentului şi modului în care reacţionăm la evenimentele din cadrul companiilor. Încet, vor apărea în piaţa care se formează acum nişte jucători instituţionali care vor adresa această piaţă şi vor ajuta companiile să vină la Bursă, să se listeze, să înţeleagă mecanismele şi rigorile pieţei de capital.” Astfel, apariţia unor asemenea jucători va grăbi maturizarea pieţei în România, criticată în repetate rânduri pentru lipsa de educaţie financiară de care dă dovadă. „Acest factor cantitativ, cu mulţi investitori şi companii, va dobândi încet nişte aspecte calitative şi va duce încet la o dezvoltare exponenţială a pieţei de capital”, a declarat Andrei Cionca pentru BM.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bursa,
antreprenori,
listare,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.