Dana Gruia Dufaut: Succesul nu vine de la sine, el se construieşte în timp, cu tenacitate şi muncă

Postat la 29 aprilie 2021 103 afişări

Dana Gruia Dufaut: Succesul nu vine de la sine, el se construieşte în timp, cu tenacitate şi muncă

Avocat fondator GRUIA DUFAUT 

—Barouri Paris & Bucureşti

Legiunea de onoare, în grad de cavaler


Œ  Care credeţi că sunt elementele necesare obţinerii succesului în carieră?

Înainte de orice este important să crezi în visul tău, apoi să faci totul pentru a ţi-l îndeplini. Contează, deci, ce faci în fiecare zi pentru a fi mai bun, este importantă formarea pe care ţi-o oferi, investiţia pe care o faci în tine, experienţa pe care o dobândeşti şi felul în care o valorifici. Sunt importanţi şi oamenii de care te înconjori. Când aceste elemente sunt bine aliniate, succesul vine şi el.

Succesul nu vine, însă, de la sine, el se construieşte în timp, cu tenacitate şi muncă. În plus, în avocatură, care este o profesie vocaţională, contează să ai câteva trăsături înnăscute sau dobândite : atenţie la detalii, flexibilitate, acurateţe şi claritate.

  Ce înseamnă, de fapt, succesul pentru dvs.?

Succesul are multe faţete. Dacă mă refer la profesie, atunci el înseamnă să rezolv problema unui client sau să obţin o decizie judecătorească care părea greu de atins, sau pur şi simplu să anticipez o schimbare înaintea altora şi să iau măsurile corecte ce se impun. Dar succesul nu este legat doar de profesie, ci şi de experienţele personale. Succes înseamnă să ajung să fac ceea ce îmi propun, de la cele mai neînsemnate lucruri, până la cele mai greu de realizat.

Ž  Cum a fost anul 2020 pentru dumneavoastrăşi care sunt perspectivele anului 2021?

2020 a fost un an cu bune şi cu rele, cu reuşite profesionale şi personale, dar şi cu pierderi dureroase. Pandemia ne-a arătat că, de fapt, chiar şi atunci când spunem că nu mai putem să facem un lucru sau altul, de fapt putem. În Cabinet am lucrat mai mult, pe bugete mai mici, pentru că mulţi dintre clienţii noştri au fost puternic afectaţi de criză. Apoi, dinamica legislativă ne-a ţinut în priză şi ne-a obligat la un efort suplimentar de cuprindere, clarificare şi punere în practică. Proiectele noi de dezvoltare nu au lipsit, dar nu au fost de mare anvergură. Ca arii de practică, activitatea de consultanţă a rămas cea mai consistentă, chiar dacă am avut o uşoară creştere în zona de litigii. Anul 2021 va fi indiscutabil dominat de implementarea, alături de clienţii noştri, a măsurilor legislative adoptate în domeniul dreptului muncii, însă preconizăm şi o reluare a proiectelor de M&A şi a tranzacţiilor imobiliare. De asemenea, în zona de achiziţii publice, sunt mari aşteptări.

  Care este sfatul dvs. pentru o tânără care îşi începe cariera în domeniul avocaturii?

Când începi o carieră, trebuie să îţi poţi răspunde, în primul rând, la două intrebări : ce te pasionează şi ce consideri că faci cel mai bine? În plus, în avocatură trebuie să te mai întrebi cât timp eşti dispusă să aloci acestei profesii, care cere timp nenormat. Pasiunea pentru drept nu te va face sa fii neapărat un avocat de succes, dar dacă îţi place să cercetezi, să compari, să cercetezi, atunci poţi să îţi construieşti o carieră de succes în domeniul juridic în cadrul unei organizaţii sau în mediul academic. Ca avocat îţi trebuie şi ceva înplus: să fii o fire extrovertă, flexibilă, atentă la detalii, capabilă să te reinventezi în fiecare zi. Fiecare avem câte un talent pe care trebuie să îl descoperim, în primul rând, şi apoi, pentru a avea succes în carieră, trebuie să ne punem în valoare acest talent.

  Care sunt locurile de unde obţineţi energia necesară depăşirii provocărilor profesionale?

În viaţă nimic nu vine pe o tavă de argint, iar un parcurs profesional este presărat cu multe provocări. Când ajungi însă să ai încredere în instinctele şi în intuiţia ta, când îţi dai puţin timp pentru a te detaşa de problemele care te frământă, găseşti şi energia necesară pentru a le depăşi. Detaşare înseamnă, de exemplu, să mă întorc la pasiunile mele şi să caut compania oamenilor care, prin simpla lor prezenţă, îmi dau energie şi îmi creează o zona de confort. Apoi, eu sunt o fire optimistă şi cred că orice uşă închisă îmi deschide o alta, aşa că iau orice provocare ca pe un nou început... şi uneori chiar cred că „dacă găseşti un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri”, aşa cum spunea J. F. Kennedy.


Dana Gruia Dufaut are o experienţă de peste 30 de ani în avocatura de business. În 1991 a pus bazele Cabinetului GRUIA DUFAUT de la Bucureşti, unul dintre primele cabinete specializate în dreptul afacerilor din România, care oferă servicii de consultanţă pentru companii în proiecte transversale privind structurarea activităţi şi patrimoniului, precum şi în proiecte de investiţii şi dezvoltare. Cabinetul este recunoscut în special pentru serviciile de consultanţă acordate în special în domenii precum: M&A, drept imobiliar, dreptul muncii, drept societar, drept fiscal şi litigii comerciale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.