Cum nu s-a schimbat viata brokerilor dupa listarea Fondului Proprietatea

Autor: Razvan Muresan Postat la 21 februarie 2011 32 afişări

S-a spus ca listarea Fondului Proprietatea va rescrie istoria Bursei. A trecut mai putin de o luna de atunci, iar daca privim in urma, ecoul a trecut. A fost suficient momentul 25 ianuarie pentru a schimba viata brokerilor?

" Nu m-am gandit ca listarea Fondului Proprietatea o sa-mi schimbe viata. Am trecut demult peste asemenea naivitati." Grigore Chis, directorul general al societatii de intermediere financiara Broker Cluj, vorbeste pentru BUSINESS Magazin despre impactul istoricei listari asupra activitatii sale de zi cu zi: "A rescris istoria, dar asta nu inseamna ca ne asteptam sa ne imbogatim peste noapte". Brokerul priveste mai degraba inspre schimbarea arhitecturii pietei de capital, mai exact modificarile care au aparut dupa eveniment. Sau, asa cum explica chiar el, mecanismele de tranzactionare au devenit similare cu cele din Occident.

"Este nevoie insa de ceva timp pentru ca aceste schimbari sa devina o realitate la nivelul modului cum brokerii vor tranzactiona toti emitentii pe bursa", completeaza Alexandru Ioan, sales & trading al KBC Securities.Cert e ca listarea a consumat mult din timpul celor care s-au pregatit cat mai bine pentru a gestiona tranzactiile asa cum se cuvine.

Cei de la Intercapital Invest, de exemplu, asteptau inca din ianuarie 2010. "Ne-am pregatit cu foarte mult timp inainte de listare", declara Razvan Pasol, general manager al casei de brokeraj. Printre masurile adoptate cu mult timp inaintea listarii se numara lansarea iFond Financial, un fond de investitii in care 50% din banii stransi au fost investiti in actiuni ale Fondului Proprietatea. "Am zis: de ce sa nu facem si noi un produs pentru Romania. Am atras opt milioane de lei, de patru ori mai multi bani decat ne-am propus, ceea ce n-a fost deloc rau", spune Pasol, care marturiseste ca momentul anuntului listarii a fost primit cu bucurie. Fireste, brokerii voiau sa faca tranzactii foarte mari, dar aveau nevoie si de prezenta unui emitent de calibru la bursa. Faptul ca FP nu era listat insemna ca nu isi indeplinea scopul pentru care era creat. Cu atat mai mult cu cat listarile importante lipseau de ceva vreme, mai ales cu active de miliarde de euro, asa cum s-a intamplat acum.

In ciuda demersurilor pregatitoare care le-au consumat destul timp, efectele cele mai vizibile in activitatea brokerilor s-au resimtit chiar in saptamanile din preajma listarii. Pentru cei de la Intercapital Invest, Fondul Proprietatea a fost principala preocupare. Pe scurt, proceduri tehnice de indeplinit, foarte multe intrebari de la investitori care au vrut sa vanda sau sa cumpere actiuni ale FP, dar si timp pentru documentatia de deschidere de cont in cazul celor fara cont sau pentru a explica mecanismele pentru cei care nu fusesera investitori la bursa. O luna "plina".

Cat de diferita a fost ziua de 25 ianuarie pentru brokeri? A fost cum ar trebui sa fie de fapt o zi obisnuita, normala, raspund cei mai multi. Mai exact, activitate intensa din toate punctele de vedere: mult mai multi clienti interesati sa tranzactioneze sau sa urmareasca ce se intampla, telefoane, intalniri - in ziua listarii, dar si in zilele de dinainte. "Am renuntat la orice altceva ca sa ne putem concentra pe acest eveniment", spune Razvan Pasol, amintindu-si ca cea mai recenta zi de acest fel a fost in cazul ofertei publice initiale ale Transgaz.

Adica sfarsitul lui 2007, o perioada cu activitate sustinuta, dar care a avut o durata mai lunga decat in cazul Fondului Proprietatea. De fapt, in 2006 si 2007 existau zile aglomerate, dar zile fara vreo listare noua sau vreo oferta publica initiala. Pur si simplu exista un interes foarte mare pentru bursa. Insa din cauza crizei numarul de tranzactii, valoarea lor sau numarul de investitori activi s-au diminuat si de aceea si lipsa de evenimente din viata brokerilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
piata de capital,
Razvan Pasol,
listare,
FP,
brokeri
/analize/servicii-financiare/cum-nu-s-a-schimbat-viata-brokerilor-dupa-listarea-fondului-proprietatea-7995199
7995199
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.