Cel mai greu an din banci

Postat la 11 ianuarie 2009 13 afişări

Ar parea bine, intr-o oarecare masura: dobanzi mai mari la depozite, transparenta sporita, piete noi, cum este cea a asigurarilor obligatorii pentru locuinte. Dar previzibila incetinire a ritmului de crestere a creditarii pune in pericol o parte din cele 6.300 de sucursale bancare existente.

Viata pe credit devine istorie? 

Creditarea va suferi o incetinire dramatica in 2009, o tendinta ce a devenit evidenta inca din ultimele luni ale anului trecut. Incetinirea creditarii vine ca urmare a dificultatilor tot mai mari pe care le au bancherii in a mai atrage finantari din strainatate, asa ca bancile isi vor relua activitatea de creditare in masura in care vor reusi sa atraga resurse de pe plan local. Pe de alta parte, si conditiile mai severe impuse de banca centrala duc la incetinirea activitatii de creditare. In aceste conditii, majoritatea analistilor anticipeaza o ajustare abrupta a ritmului de crestere la maxim 10-15% pentru anul 2009. 

Se inchid sucursale bancare? 

Efervescenta deschiderilor de sucursale din anii trecuti a fost inlocuita, inca de la finele anului trecut, de discursuri cumpatate privind nevoia de reducere a costurilor si, implicit, de restructurare a punctelor de lucru neperformante. Cei mai multi dintre bancheri au anuntat ca nu vor mai deschide in 2009 sucursale noi, in timp ce altii, precum clujenii de la Banca Transilvania, au deja in vedere inchiderea unor unitati care in mod structural lucreaza in pierdere. La finele lunii septembrie numarul total de unitati bancare a urcat la peste 6.300, aproape dublu fata de decembrie 2005, in timp ce numarul de angajati in sistemul bancar era de 71.500. 

Ce se intampla cu dobanzile? 

Nevoia de a atrage lichiditati de pe piata locala, pentru a compensa sistarea finantarilor de pe pietele internationale, i-a determinat pe bancheri sa plateasca dobanzi tot mai ridicate pentru economiile clientilor. Asa se face ca, in ultimele luni ale lui 2008, dobanzile la depozite atat la cele in lei, cat si la cele in valuta au crescut spectaculos, ajungand si pana la 15% pe an pentru lei si 7,5-8% la euro. Cresterea randamentelor platite la depozite genereaza insa, in lant, si o majorare a costurilor pentru credite. Pe de alta parte, o serie de reglementari noi privind protectia consumatorilor, care au intrat in vigoare la sfarsitul anului 2008, forteaza bancherii sa stabileasca modalitati mai transparente de calcul al costurilor pentru creditele noi vandute clientilor privati. 

Din ce traiesc asiguratorii? 

Ritmul de crestere al pietei de asigurari va scadea la 10-15% in 2009, comparativ cu majorarea de circa 25% de anul trecut, potrivit Angelei Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Scaderea este generata, in primul rand, de zona de asigurari auto, Casco si RCA, puternic afectate de reducerea vanzarilor de masini noi. Pe de alta parte, este de asteptat ca asiguratorii sa se indrepte mai mult catre vanzarea de asigurari de viata, iar de la jumatatea anului vor intra in vigoare cel mai probabil si asigurarile obligatorii de locuinte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analize,
dileme,
economie,
previziuni 2009
/analize/servicii-financiare/cel-mai-greu-an-din-banci-3732219
3732219
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.