Avertismentele lui Sergiu Manea, şeful celei mai mari bănci din România

Autor: Simona Tatu Postat la 25 aprilie 2018 3002 afişări

Deficitul forţei de muncă, slaba dezvoltare a infrastructurii şi sistemul de învăţământ deficitar sunt câteva dintre cele mai mari piedici în calea investitorilor locali şi străini care se gândesc să pună bazele unei afaceri în România, atenţionează Sergiu Manea, preşedintele executiv al BCR, cea mai mare bancă din România.

Avertismentele lui Sergiu Manea, şeful celei mai mari bănci din România

”Faptul că nu avem forţă de muncă pregătită arată că noi nu educăm competenţe, avem nevoie de educaţie pentru secolul XXI. Indiferent că ne referim la alfabetizare digitală, alfabetizare tehnologică sau alfabetizare antreprenorială, toate lucrurile acestea lipsesc. n grădiniţe nu există educaţie financiară, noi nu vorbim despre etica muncii şi în continuare învăţăm pe de rost lucuri“, a spus Sergiu Manea, preşedintele executiv al BCR, la conferinţa Investiţi în România!, eveniment organizat de Ziarul Financiar.

Lipsa personalului calificat este consecinţa unui sistem educaţional deficitar, care încă încurajează memorarea unor noţiuni pe de rost, dar în schimb stimulează prea puţin dezvoltarea anumitor competenţe digitale sau antreprenoriale.

Sergiu Manea mai spune că forţa de muncă ieftină şi calificată era considerată, alături de mediul fiscal la niveluri joase, un avantaj competitiv al României, însă acum nu mai putem vorbi de aceste lucruri. De asemenea, el susţine că această situaţie nu este întâlnită doar în România, ci şi la ţările din jur.

În ceea ce priveşte infrastructura, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, însă absorbţia fondurilor europene de la nivel local şi regional a ajutat în această zonă.  ”Spre exemplu, fondurile europene au schimbat faţa unor oraşe precum Oradea şi Alba Iulia“, a mai spus Sergiu Manea.

Reprezentantul celei mai mari bănci locale mai atrage atenţia şi asupra problemelor precum sporul natural şi migraţia. El crede că un mediu înconjurător mai curat şi un sistem medical îmbunătăţit şi adus la standarde europene sunt singurele soluţii pentru a rezolva lipsurile cu care se confruntă cetăţenii.  

În ciuda numeroaselor probleme şi deficite ale României, ţara noastră încă are potenţial să intre pe lista statelor care deja reprezintă o ”destinaţie“ pentru investitori. ”Consider că ar trebui să continuăm să investim în România, pentru că este o piaţă mare, iar toată lumea care investeşte astăzi se uită să fie aproape de clienţi. n continuare faptul că avem o piaţă mare de desfacere este un avantaj, ca şi faptul că avem a doua cea mai mare populaţie din zonă, după Polonia“, este de părere Sergiu Manea.

Companii ca Arctic, BAT, Philip Morris, Bosch, Kärcher sau Miele sunt doar câteva dintre multinaţionalele care au anunţat în ultimii trei ani că vor investi în România pentru a-şi mări capacităţile de producţie. Prezenţa unui investitor într-o regiune poate accelera dezvoltarea acelei zone. La începutul acestui an, grupul Bosch, prin filiala BSH Hausgeräte GmbH, a anunţat că va investi aproximativ 110 milioane de euro într-o nouă fabrică de maşini de spălat în România, la Simeria, judeţul Hunedoara. Fabrica urmează să fie construită până în 2020, an în care se preconizează că va începe producţia.

În ceea ce priveşte dezvoltarea companiilor locale, Sergiu Manea spune că unul dintre motivele pentru care firmele locale nu cresc este şi acela că nu au acces la finanţări din fonduri europene. ”Este esenţial să luăm fonduri europene. Motivul pentru care multe companii nu se dezvoltă este şi acela că nu au acces la finanţare europeană şi nici nu vor avea acces la finanţare pentru că indicatorii de capital arată îngrozitor, iar noi trebuie să construim capital.“ n plus, în opinia lui, o altă zonă care generează equity, şi care în România nu este exploatată, este parteneriatul public-privat pentru construcţia de spitale şi drumuri judeţene, adaugă Sergiu Manea, care a fost numit în 2015 la conducerea BCR, fiind primul român pe care austriecii de la Erste Bank, principalul acţional al BCR, au pariat ca să conducă banca.

Înainte de a fi preşedinte executiv în cadrul BCR, el a ocupat funcţia de vicepreşedinte Trezorerie, Pieţe de Capital şi Group Large Corporates. Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi al unui master în ştiinţe financiare, ASE FX Trading, la Credit Suisse Luxemburg, Sergiu Manea are peste 20 ani de experienţă pe pieţele financiare şi a lucrat în cadrul mai multor bănci internaţionale, precum Citibank, ING, ABN Amro şi Bank Austria Creditanstalt. Şi-a început activitatea profesională în anul 1994 la BRD, urmând apoi o carieră în cadrul ING.

A activat şi ca partener asociat în cadrul Ithuba Capital, o firmă austriacă independentă care oferă servicii de management al activelor şi consiliere financiară.

BCR, membră a grupului Erste, este cel mai mare jucător din sistemul bancar românesc, iar anul trecut a raportat un profit net de 668 milioane de lei, în scădere cu circa 36 faţă de 2016.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.