Asociatia pentru Pensii Administrate Privat: Sistemul public de pensii "a ajuns practic in faliment tehnic"

Postat la 02 noiembrie 2010 53 afişări

Excesele si greselile trecutului au dus sistemul public de pensii "intr-un punct mort, practic in faliment tehnic", apreciaza Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat, care grupeaza 11 fonduri de pensii care opereaza pe piata.

Romania este in cea mai defavorabila pozitie demografica dintre toate statele Uniunii Europene, ceea ce va majora puternic presiunile asupra sistemului de pensii de stat, spune managerul, comentand cel mai nou studiu al agentiei de rating Standard& Poor's, care calculeaza ca Romania va ajunge cu cheltuielile pentru sistemul public de pensii de la 8,4% din PIB in 2010 la 14,8% din PIB in anul 2050 - cea mai mare pondere dintre economiile emergente ale Europei.

Estimarea ia in calcul doar sistemul public contributiv (pay-as-you-go), nu si sistemele paralele, necontributive (pensiile pentru agricultori, pensiile speciale, indemnizatia minima pentru pensionari).

La polul opus fata de Romania, intre statele Europei emergente, se situeaza Polonia, care si-a reformat sistemul de pensii in urma cu 12 ani, prin introducerea unui sistem de pensii private obligatorii, cu contributii de 7,3%. Fondurile poloneze de pensii administreaza 50 de miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul tarii si au preluat o buna parte din presiunea platii viitoare a pensiilor de stat, spune Crinu Andanut.

"Romania are in acest moment de invatat din aceasta experienta de 12 ani a Poloniei", afirma seful Asociatiei. "Practic, pentru tinerii de astazi, singura speranta pentru un venit decent este economisirea in sistemul de pensii private, intrucat pensia de la stat va fi cel mult simbolica."

Pe fondul deficitelor bugetare ridicate, Standard&Poor's se asteapta ca procesul de consolidare bugetara si reformele in sistemele de pensii si sanatate sa fie dificil de adoptat din punct de vedere politic. "In opinia noastra insa, spatiul de manevra al statelor in acest domeniu s-a micsorat considerabil, iar intarzierea implementarii acestor reforme necesare va genera costuri politice, economice si bugetare suplimentare", sustine raportul.

Agentia de rating noteaza ca imbatranirea populatiei este o realitate la nivel global, care provoaca o deteriorare rapida a sustenabilitatii financiare a sistemelor publice de pensii. Raportul S&P analizeaza 49 de state reprezentand mai bine de doua treimi din populatia globala.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/asociatia-pentru-pensii-administrate-privat-sistemul-public-de-pensii-a-ajuns-practic-in-faliment-tehnic-7666954
7666954
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.