​Întrebarea săptămânii: De ce pleacă, de fapt, tinerii din România?

Postat la 26 septembrie 2022 428 afişări

​Întrebarea săptămânii: De ce pleacă, de fapt, tinerii din România?

„Munca e muncă, distracţia e distracţie”, spune, tranşant, Cristian Papaianopol, fondator şi CEO al Consultech Industrial Supplies, a cărui echipă este formată din 22 de angajaţi, într-un interviu pentru cel mai recent articol de copertă al Business MAGAZIN. Cei mai mulţi dintre angajaţii săi sunt tineri ingineri şi, potrivit antreprenorului, niciunul nu îşi doreşte să îşi părăsească ţara. La rândul lui fost angajat într-o multinaţională în Spania, spune că a înţeles un principiu simplu: dacă oamenii sunt fericiţi, nu au motive să îşi caute fericirea în altă parte. Iar fericirea are nişte ingrediente ce pot fi extrase chiar din piramida lui Maslow: confort financiar, timp pentru viaţa personală şi evoluţie profesională.

De ce pleacă însă românii? În primul rând, din cauza lipsei banilor: un studiu recent indică faptul că şi pentru cei mai tineri dintre angajaţi, reprezentanţii generaţiei Z şi Millennials, care alcătuiesc majoritatea pieţei muncii, confortul financiar este important. Apoi, din cauza lipsei timpului liber: dacă munceşti de dimineaţa până noaptea, privându-te chiar şi de somn, ajungi la „quiet quitting” şi, deseori, la demisie. Când ai însă şi bani, dar şi timp, îţi doreşti, automat, să evoluezi. Dar nu sunt mulţi acei angajatori care pot să ofere tinerilor angajaţi aceste ingrediente „simple” ale fericirii la locul de muncă.

Tu de ce crezi că pleacă tinerii din România?

Aşteptăm răspunsurile pe ioana.matei@businessmagazin.ro!

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.