De ce trebuie sa-i punem pe medici sa aleaga intre stat si privat

Autor: Razvan Muresan Postat la 27 septembrie 2010 62 afişări

Dimineata in spitalul public, seara la privat. Sau invers. Cu veniturile diminuate, medicii cauta solutii pentru a-si creste veniturile. In replica, ministrul sanatatii spune ca, din punctul de vedere al pacientului, solutia medicilor de a-si creste veniturile lucrand pe doua fronturi e paguboasa. Dar ar fi corect sa-i punem sa aleaga?

"Pacientul se duce la spitalul public, dimineata, i se fac analizele si este rechemat la clinica privata de catre acelasi medic, dupa-masa, unde mai este de multe ori si taxat." Ministrul sanatatii, Cseke Attila, reclama recent ca pacientul care plateste contributie de sanatate plateste si taxa pentru un serviciu efectuat de spitalul public, pe banii spitalului public, de catre acelasi medic care lucreaza si in public, si in privat. Ministrul are in vedere ingradirea legala a posibilitatii medicilor de a lucra in ambele sisteme, iar proiectul de lege se afla in dezbatere publica.

"E un proiect de lege exceptional. Trebuia facut de 20 de ani", sustine Mihail Marcu, presedintele consiliului de administratie al MedLife, pornind de la principiul ca fiecare medic ar trebui sa aiba un loc caruia ii apartine, unde "are dulapul in care isi tine halatul". Marcu spune ca MedLife are putini medici ce lucreaza in ambele sisteme, dar exista anumite zone de activitate unde se completeaza garzile si specialitati pentru care e greu sa aiba medic permanent intr-o clinica. "Cand ai chiar medici pentru specialitatile de baza care vin si pleaca, atunci e cam mult. Migratia medicilor intre sisteme ne-ar aduce si noua deservicii", marturiseste Marcu.

BUSINESS Magazin scria la finele lunii mai, dupa ce presedintele Traian Basescu anunta reducerea cu 25% a fondului de salarii pentru aparatul bugetar, ca medicilor le raman doua variante pentru a se descurca cu banii pe care ii castiga: sa colaboreze cu sectorul privat sau sa plece din tara.

A doua varianta a fost si ramane cea mai mediatizata, avand in vedere ca exista suficienta cerere: la nivelul Europei de Vest, ca si in Romania, exista o lipsa acuta de medici si, potrivit Colegiului Medicilor, ar fi nevoie de circa 150.000 de doctori pentru ca sistemul de sanatate occidental - tarile din UE10 - sa functioneze la parametri corespunzatori. Medicii din Romania nu ezita sa ia in calcul o eventuala emigrare: din 2007 si pana in iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentisti si farmacisti au primit certificate de conformitate ca sa lucreze in strainatate, iar 2.000 au depus cereri, potrivit unei statistici a Ministerului Sanatatii.

"Sunt dispusi sa plece chiar si cei de 50 de ani. E pacat de acestia, pentru ca au si experienta considerabila, iar statul cheltuieste bani pentru formarea lor", comenteaza Cristian Hotoboc, presedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania. Medicii pleaca din orasele mici inspre cele mari, iar din cele mari in afara tarii, unde isi gasesc imediat loc de munca. "Un medic care a plecat de curand in Marea Britanie imi spunea ca n-a castigat in viata lui cat castiga acum."

Mai potrivita pentru multi doctori este insa varianta de rezerva, aceea de a profesa in mediul privat din tara. Cu toate ca nici clinicile particulare nu puteau prelua pana acum un numar foarte mare de medici, posibilitatea de a interzice prin lege colaborarea cu cele doua sectoare simultan ii pune din nou pe medici sa aleaga, atata vreme cat dupa taierile de leafa din vara, cei angajati la stat vor ramane cu 2-3.000 de lei salariu si e greu de estimat cati dintre ei se vor descurca cu acesti bani. Cum spune presedintele Colegiului Medicilor din Romania, profesorul Vasile Astarastoae, atata vreme cat aproape 20% din medici lucreaza atat in sistemul public, cat si in cel privat, obligarea lor sa aleaga intre cele doua va aduce mari prejudicii, pentru ca doctorii cu notorietate vor pleca acolo unde sunt mai bine platiti, adica in privat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicina,
spital,
doctori
/analize/resurse-umane/de-ce-trebuie-sa-i-punem-pe-medici-sa-aleaga-intre-stat-si-privat-7419238
7419238
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.