Cum a ajuns un tânăr luat de pe băncile liceului directorul general din România al unei multinaţionale americane

Autor: Razvan Muresan Postat la 16 decembrie 2013 8408 afişări

Dorin Pena nu împlinise vârsta majoratului când americanii de la Cisco ajungeau în sala de clasă a liceului „I. L. Caragiale" din Ploieşti. Din absolvent al unui curs de cunoştinţe informatice organizat de Cisco în anul 2000, a ajuns astăzi, la 31 de ani, directorul general al companiei.

Cum a ajuns un tânăr luat de pe băncile liceului directorul general din România al unei multinaţionale americane

FAPTUL CĂ A LUCRAT ÎNCĂ DIN TIMPUL LICEULUI DOAR ÎN MULTINAŢIONALE SE VEDE DE LA PRIMELE CUVINTE ROSTITE. DISCURSUL LUI DORIN PENA ESTE ATENT STRUCTURAT ŞI ÎNCĂRCAT CU JARGONUL SPECIFIC. „A ales să exploreze şi alte oportunităţi în afara companiei", spune noul CEO al Cisco România despre decizia predecesorului său de a pleca din firmă. Cristian Popescu, fostul director, a renunţat să mai conducă filiala locală a companiei americane în luna noiembrie, după mai bine de patru ani de mandat şi zece în Cisco.

„Se poate spune că sunt tânăr dacă ne gândim din punct de vedere tradiţionalist. Dacă e să privim cât de tinere sunt lucrurile care se întâmplă în industria aceasta şi cât de mulţi manageri tineri sunt în IT, nu mă consider foarte tânăr. Nu tinereţea, ci calităţile m-au recomandat pentru postul de CEO", spune Pena, ajuns în 2007 în companie.

POVESTEA LUI ÎNCEPE ÎNSĂ ÎN CLASA A ZECEA, CÂND, AFLAT PE BĂNCILE LICEULUI DIN ORAŞUL NATAL, elevul Dorin Pena se înscria la cursul Cisco Network Academy, destinat tinerilor elevi şi studenţi pasionaţi de informatică. „Acela a fost primul contact cu compania. Eram în lumea informaticii şi la Ploieşti s-a deschis această academie Cisco. Mi s-a părut foarte interesant şi am început să fac cursuri", îşi aminteşte azi. Spune că i-a plăcut de mic ideea de networking, atât la nivel tehnologic, cât şi la nivel uman, de aceea a avut grijă de-a lungul timpului să nu rămână închis în birou în faţa calculatorului, ci să încerce să intre în legătură şi cu clienţii serviciilor la care lucra. A venit la Bucureşti şi a absolvit facultatea de automatică şi calculatoare la Politehnică, iar în perioada studenţiei a fost instructor la academia Cisco din cadrul universităţii: „Mi-am dorit să lucrez în mediul academic şi să rămân aproape de cursurile de reţelistică pe perioada studiilor".

Privind retrospectiv, Pena admite că a avut mai multe ocazii să plece din ţară, încă din studenţie, iar mulţi dintre colegii săi lucrează în prezent în Europa de Vest sau în Statele Unite ale Americii. „Decizia mea de atunci a fost să rămân pentru că sunt legat de ţară. Sunt foarte legat de familie şi cred că în România nu e chiar atât de rău pe cât se spune.„ A ales să nu plece ca urmare a potenţialului oferit de ţară pe termen lung, „progrese există în ultimii 20 de ani", însă resimte şi acum „paşii mici„ şi minusurile legate de infrastructură, atât de transport, cât şi informatică.

După facultate, a lucrat timp de un an pentru un partener al Cisco, după care a fost selectat de americani în Sales Academy, un program al companiei care selectează talente din întreaga lume pentru a le pregăti pentru munca de teren. Trei poziţii erau disponibile la acea vreme, iar la selecţia finală de la Varşovia, unde s-au prezentat 20 de candidaţi, a reuşit să obţină postul. A petrecut un an la Amsterdam, apoi s-a întors în România pentru a oferi servicii de consultanţă pentru operatorii din ţară. Între timp a obţinut cea mai înaltă certificare a Cisco, Certified Internetwork Expert, şi a părăsit firma pentru un post la Romtelecom, „mai orientat înspre business„, unde a lucrat timp de un an şi jumătate. „Rămăsesem legat de cultura companiei, aşa că am revenit în Cisco în momentul când s-a ivit un job de vânzări similar cu cel avut în cadrul Romtelecom. În România nu începuse încă perioada restructurărilor pentru că încă trăiam din anii glorioşi de dinainte, de aceea până în 2011 încă se căutau oameni." La trei ani de la revenire, a fost numit director general.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dorin pena,
cisco,
tehnologie,
management
/analize/resurse-umane/cum-a-ajuns-un-tanar-luat-de-pe-bancile-liceului-directorul-general-din-romania-al-unei-multinationale-americane-11779352
11779352
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.