Învăţămintele unui târg

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 14 septembrie 2017 398 afişări

Ca urmare a unui material prezentat în luna iulie de Business Magazin, în care am pus sub semnul întrebării prezenţa româniei la Expo Astana 2017, cel mai mare târg din lume dedicat energiei, ministrul de externe Teodor Meleşcanu a oferit un interviu în care am discutat atât despre relaţiile economice dintre cele două ţări, cât şi despre participarea româniei la evenimente de o astfel de anvergură.

Învăţămintele unui târg

"Am fost într-o vizită în Kazahstan care a avut două obiective: aniversarea a 25 de ani de relaţii diplomatice între România şi Kazahstan - mai ales că România a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa lor - şi participarea la ziua României în cadrul expoziţiei de la Astana“, a spus ministrul de externe. ”Aniversarea a 25 de ani a permis şi o evaluare a modului în care s-au dezvoltat raporturile dintre România şi Kazahstan; pe lângă aceste două obiective principale la care am participat, a avut loc şi o întâlnire a noastră cu un grup de români care trăiesc în regiunea Karaganda, care este de două ori mai mare decât România ca suprafaţă.“

Un punct extrem de important, explică ministrul, a fost vizita la Universitatea de Stat din Karaganda - singura universitate din Asia Centrală în care avem un lectorat în limba română. în cadrul relaţiilor economice dintre cele două state, punctul forte este domeniul energetic, remarcă ministrul de externe. ”Dar cu această ocazie, eu am insistat foarte mult asupra necesităţii de a dezvolta şi pe alte domenii cooperarea economică, de a lărgi aria de domenii în care colaborăm şi le-am propus tehnologia informaţiei, agricultura, turismul, cercetarea şi pregătirea tinerilor.“

O problemă pe care Business Magazin a sesizat-o într-una din ediţiile anterioare a fost cea legată de modul în care a fost organizată prezenţa României la Expo 2017 Astana. Ministrul de externe recunoaşte existenţa unor probleme, dar spune că delegaţia noastră s-a descurcat cât de bine a fost posibil în măsura posibilităţilor şi a bugetului alocat: ”Am vizitat pavilionul Kazahstanului, care evident era cel mai important pavilion; sigur că au avut prezentări mult mai elaborate decât am avut noi, atât pe teme istorice cât şi pe teme de turism sau economice“, a spus Teodor Meleşcanu. ”însă ideea de a aduce în discuţie o temă aproape futuristă, cu energia luminii, prin prezentarea laserului de la Măgurele, a făcut o impresie foarte bună.

Din câte am discutat neoficial cu cei care se ocupă de organizarea şi desfăşurarea expoziţiei, a fost selectat printre cele mai interesante cinci exponate de la Astana. A fost un element, după părerea mea, foarte-foarte bun. Sigur, întotdeauna se poate face şi mai bine, e vorba şi de o anumită experienţă pe care nu o avem - niciodată nu am participat la o expoziţie de o asemenea magnitudine ca cea de la Astana. în general, târgurile la care participăm noi sunt tematice, destul de modeste, pe turism, pe carte, deci a fost la un alt nivel această participare, am învăţat foarte multe lucruri şi cred că ne vor fi utile în cadrul activităţilor viitoare.“

în ceea ce priveşte tema deschiderii unei linii aeriene directe între Bucureşti Kazahstan, Teodor Meleşcanu a confirmat interesul ambelor părţi vizavi de subiect. ”E unul dintre proiectele pe care le-am discutat, şi ne gândim mai ales la posibilitatea începerii printr-o cursă pe sezonul de vară care să fie folosită cu prioritate de către turişti. Urmează însă să discutăm şi cu cei de la TAROM, pentru detalii juridice, şi apoi să vedem din punct de vedere economic, în ce măsură ar fi sustenabil. Cei din Kazahstan au linii directe cu toate ţările din regiune, mai puţin cu România. Sigur, totul depinde de eficienţa economică, nimeni nu zboară în pierdere; mai avem însă şi alte posibilităţi, aşa cum ar fi compania Blue Air“, a spus ministrul.

Ideea centrală a întâlnirii, explică ministrul de externe, a fost cea a deschiderii către alte domenii în afară de cel energetic, unde într-adevăr scăderea preţului petrolului la nivel mondial reduce foarte mult şi valoarea schimburilor comerciale. ”Vom avea pe 5 octombrie o reuniune la care fiecare parte să prezinte proiectele concrete pe care le are, astfel încât să se poată trece la o colaborare mai largă decât cea de-acum, limitată la domeniul energiei. Pe piaţa din Kazahstan există foarte multe produse româneşti de pe vremea când ei făceau parte din Uniunea Sovietică ce se bucură şi astăzi de o apreciere extraordinară - mă refer la mobilă, confecţii şi la încălţăminte.“

Teodor Meleşcanu spune că reprezentanţi ai Kazahstanului care vin în România pentru prima oară sunt foarte plăcut impresionaţi; ”prin urmare există interes pentru turism în România, tot aşa cum am constatat că şi la noi există interes mai ales pentru Astana, care este un oraş deosebit, cu clădiri futuriste„. Cu toate acestea, cele mai sigure pariuri pentru dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale rămân agricultura şi IT-ul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.