Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 25 mai 2024 348 afişări

Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere

Familia Rusu a intrat în domeniul retailului de mobilă într-o perioadă în care românii încă mai aveau în case mobila de lemn masiv cumpărată înainte de Revoluţie, la care mulţi tânjeau să renunţe în speranţa unor obiecte mai moderne. 

Familia de timişoreni a avut suişuri şi coborâşuri în retailul de mobilă şi mai apoi în producţia de mobilă, Casa Rusu şi Rus Savitar ajungând în topul celor mai mari companii dintr-un domeniu dominat astăzi de nume precum IKEA, Mobexpert, JYSK, Staer sau Lem’s. Au făcut exit, vânzând businessul către fondul de investiţii Greenbridge, însă acum familia Rusu a revenit din nou la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani. Care este povestea unui business care a mers contra curentului în domeniul mobilei?

Soţii Dorica şi Iordache Rusu au pus bazele Rus Savitar în 1994, plecând  de la o casă de 200 mp unde vindeau în principal materiale de construcţii. La finalul aceluiaşi an, ei au început să importe şi mobilă. Câţiva ani mai târziu, în 1997, au deschis şi primul magazin de 1.500 mp, iar în 1998 au deschis o fabrică de pâine pentru că mobila „scăzuse foarte mult”, însă nu au renunţat complet la prima afacere. În vara anului 2000, conducerea afacerii a fost preluată de Cristian Rusu, fiul celor doi antreprenori, care terminase Facultatea de Ştiinţe Economice. Aşa începe povestea uneia dintre cele mai dinamice afaceri din sectorul mobilei, care a fost vândută în 2019 catre fondul de investiţii Greenbridge şi mai apoi răscumpărată de Cristian Rusu şi de soţia sa la finalul anului 2023. „Ideea mea şi a soţiei mele a fost simplă: încercăm să o salvăm sau o lăsăm băncii şi banca nu va face decât să încerce să o vândă pentru a-şi recupera creditul. Ne pare rău că s-a ajuns în situaţia asta, dar nu puteam să o lăsăm să vedem cum se închide. Totuşi, anul acesta face 30 de ani şi eu am condus-o până în 2019, până la vânzare. Nu am putut să văd că toată lumea a depus armele şi compania se duce într-o zonă în care nu mai poate fi salvată. Acesta a fost principalul motiv pentru care am decis să o răscumpăr”, a povestit Cristian Rusu. Practic, soluţia era fie ca Rus Savitar să-şi închidă porţile, fie să fie vândută către fostul proprietar la nici patru ani distanţă.

Familia Rusu a semnat în 2019 cea mai importantă tranzacţie din sectorul mobilei, vânzând mai mai întâi 75% din grup către fondul de investiţii suedez Greenbridge. Cristian Rusu a mai rămas la conducerea executivă a companiei o perioadă pentru a face mai uşoară tranziţia, iar apoi contractul cu fondul suedez viza şi vânzarea restului de 25% din părţile sociale la finalul următorilor doi ani după prima achiziţie. Ultimul deal dintre cele două părţi s-a perfectat în martie 2022, după cum povesteşte Cristian Rusu. Însă, ulterior, pandemia şi condiţiile de pe piaţa mobilei nu au fost tocmai prielnice, astfel încă grupul suedez nu a putut conduce grupul către creşteri, ci din contră, astfel încât s-a văzut pus în situaţia de a vinde afacerea din Timiş. Astfel, Cristian Rusu a revenit în acţionariatul companiei. El este şi artizanul dezvoltării afacerii de familie, iar dezvoltarea Rus Savitar şi Casa Rusu s-a făcut cu precădere după  2000, atunci când a preluat conducerea. El povestea anterior că a sesizat potenţialul acestui domeniu atunci când a mers la un târg de case şi a început să importe mobilă din PAL. „Primul camion de marfă a fost vândut într-o săptămână. În 2003 ajunsesem să vindem în jur de 40-50 de camioane din import”, povestea anterior Rusu. Încă din 2001 compania începuse să facă distribuţie şi către alte magazine. În 2004 a cumpărat un vechi CAP (cooperativă agricolă de producţie), despre care spunea că arăta ca şi cum trecuse „Al Doilea Război Mondial pe acolo” şi pentru care aplătit 150.000 de euro. În următorii ani a renovat CAP-ul şi l-a transfomat în centru logistic, care a ajuns la circa 10.000 mp. „În 2004 ajunsesem să vând cam 150 de camioane pe lună şi văzusem o grămadă de fabrici de la toţi furnizorii pe care îi aveam, aşa că ne-am gândit că putem să facem şi noi acest lucru (producţie - n. red.). În 2005 am pornit cu prima fabrică. Am mers să cumpărăm utilaje la un târg de la Hanovra, dar nici nu ştiam cum arată. Am angajat pe cineva care vindea utilaje şi aşa am reuşit să ne dăm seama cum ar trebui să ne echipăm prima fabrică”, a mai spus anterior Cristian Rusu. Investiţia în utilaje şi clădiri s-a ridicat la 3,5 milioane de euro, iar în 2007 acţionarii au decis să investească într-o nouă fabrică, mai mare, care a fost începută un an mai târziu. Investiţia a fost finalizată în 2008, la începutul crizei. În ianuarie 2009, compania pierduse 100 de magazine din cele  aproape 400 către care vindea, iar tot atunci managementul a decis să deschidă un magazin la Sibiu, unde doi clienţi intraseră deja în insolvenţă. Practic, Casa Rusu şi Rus Savitar au trecut printr-o serie de provocări, însă au depăşit perioada de criză, unde multe companii au capitulat. Practic, din 2009 şi până în 2019, cifra de afaceri a Rus Savitar a crescut de peste trei ori, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Iar în această perioadă, compania nu a cunoscut scădere de vânzări, deşi profitul a fluctuat.

În 2009, când piaţa de mobilă era în scădere, timişorenii au început să-şi dezvolte propria reţea de magazine, pe care continuă să o extindă. Mobila realizată ajunge atât în magazinele proprii, cât şi la reţele mari, precum şi la export.

Rus Savitar lucrează în prezent doar cu clienţi mari precum Dedeman, un client important şi vechi, dar şi din piaţa din Marea Britanie, restructurând câteva divizii. În plus, reţeaua Casa Rusu mai are şase magazine şi 200 de angajaţi, faţă de circa 1.000 în anii de creştere a businessului.

În 2022 (ultimele date disponibile la Ministerul de Finanţe) arată că Rus Savitar a avut afaceri de 127,8 milioane de lei, în scădere cu 9% faţă de anul precedent, şi a trecut pe o pierdere netă de peste 6 milioane de lei, faţă de un profit net de 9 milioane de lei în 2021. Practic, răscumpărarea businessului a venit după ce fondul de investiţii Greenbridge nu a reuşit să îl menţină pe o pantă ascendentă. În 2022, Casa Rusu avea circa 20 de magazine, iar Cristian Rusu a decis ca urmare a răscumpărării şi reorganizării businessului să închidă unităţile neprofitabile.

„Acum încercăm să gândim modul în care vom reconstrui. Cred că va fi diferit faţă de cum am dezvoltat-o iniţial, pentru că ne vom uita clar la cerinţele pieţei şi vom vedea cât vom investi în producţie şi cât vom investi în retail. În momentul de faţă, clar ne aplecăm mult către zona de producţie, pentru că aici au fost şi investiţiile cele mai mari ale companiei”, şi-a descris noile ambiţii Cristian Rusu.   

Cristian Rusu, fondator, Casa Rusu: „Acum încercăm să gândim modul în care vom reconstrui. Cred că va fi diferit faţă de cum am dezvoltat-o iniţial, pentru că Ne vom uita clar la cerinţele pieţei şi vom vedea cât vom investi în producţie şi cât vom investi în retail. În momentul de faţă clar ne aplecăm mult către zona de producţie, pentru că aici au fost şi investiţiile cele mai mari ale companiei.”

Momente cheie ale Rus Savitar

1994

Familia Rusu pune bazele afacerii mai întâi ca distribuitor de materiale de construcţii

2000

La conducerea companiei vine Cristian Rusu, care ulterior începe importul de mobilă din PAL

2005

Familia Rusu investeşte în prima fabrică de mobilier

2008

Pariu pe a doua fabrică

2009

Începe dezvoltarea propriei reţele de magazine

2019

Familia Rusu vinde 75% din grup către fondul de investiţii Greenbridge

2022

Fondul de investiţii Greenbridge devine unicul proprietar al grupului

2023

Rus Savitar şi Casa Rusu intră în concordat preventiv la propria cere

2023

Familia Rusu revine ca proprietar al Rus Savitar şi Casa Rusu pentru a salva brandul

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.