APIA vede cum intra la apa piata auto

Postat la 21 septembrie 2008 12 afişări

Daca in prima parte a anului piata auto depasea, chiar si usor, recordurile de anul trecut, dupa intrarea in vigoare in iulie a noii taxe auto pentru masinile de import, vanzarile au inceput sa scada, si odata cu ele si moralul dealerilor auto.

Spre deosebire de intalnirile formale cu presa dintre Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) organizate la inceputul fiecarui an si in care estimarile de crestere variau intre 5% si chiar 20%, saptamana trecuta membrii APIA nu mai erau la fel de increzatori.

“Piata autoturismelor va scadea in acest an cu aproximativ 5%”, spunea Brent Valmar, seful celui mai mare importator, Porsche Romania, si vicepresedinte al APIA. Ce l-a facut insa pe Valmar sa isi modifice prognoza fata de inceputul acestui an, cand miza pe o crestere de aproximativ 5%?

Importatorii dau aproape la unison vina pe anul electoral si implicit presiunile venite din partea diverselor partide pentru a renunta la o masura nepopulara precum taxa auto. Nu a fost de ajuns doar inlocuirea taxei de prima inmatriculare cu una de mediu (cu un nivel sensibil mai redus), ci luna aceasta comisiile reunite de buget si administratie ale Senatului au modificat Ordonanta de Urgenta 50/2008.

Mai exact, au decis sa mentina eliminarea din Codul fiscal a vechii taxe auto, dar elimina in plus si noua taxa de poluare, iar banii incasati de catre stat pana acum urmeaza sa se restituie integral, indexate in functie de inflatie. Apare insa nevoia unei precizari, aceea ca Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Chiar si in cazul in care Camera Deputatilor sustine modificarile, importatorii au motive de ingrijorare. De la 1 iulie, cand a intrat in vigoare noua taxa de mediu, importurile de masini second-hand au explodat. Daca in iunie s-au importat aproape 6.500 de masini la mana a doua, in iulie numarul acestora a urcat la peste 36.000, in timp ce importurile de masini noi abia au trecut de 29.000 de unitati.

In august scenariul s-a repetat - 24.000 de masini noi importate si 29.400 second-hand -, potrivit oficialilor APIA, alte 10.000 fiind deja in tara in curs de inmatriculare. Cu alte cuvinte, daca primele sase luni ale anului au consemnat importuri de masini uzate de 75.300 de unitati, in ultimele doua luni ale verii au fost importate aproape 66.000 de autoturisme second-hand.

Statisticile arata ca din toate masinile second-hand importate de la inceputul anului mai mult de jumatate au o varsta cuprinsa intre cinci si zece ani, cea mai mare pondere in total - aproape 70% - avand-o masinile din Germania. O noutate absoluta o reprezinta importurile second-hand din Statele Unite - de aproape 25.000 de masini in primele opt luni, in principal datorita cursului de schimb foarte atractiv.

Confruntati cu o scadere a vanzarilor, importatorii incep sa anunte si primele masuri in ceea ce priveste personalul. “Avand in vedere evolutia vanzarilor de autoturisme si in special pe cea a importurilor second-hand, Porsche Romania nu va mai face angajari in perioada urmatoare”, a spus Valmar, care adauga ca angajatii companiei vor simti efectele si in ceea ce priveste masinile de serviciu.

Dealerii de masini noi mai au insa un atu - programul de reinnoire a parcului auto. “In conditiile in care taxa va fimentinuta in forma actuala, vom cere ca programul de reinnoire a parcului auto sa ajunga la 100.000 de unitati in 2009 si speram sa obtinem cel putin 60.000”, a spus Ernest Popovici, presedintele APIA.

Prin acest program s-au vandut pana la sfarsitul lunii septembrie 23.000 de masini din cele 40.000 alocate pentru acest an, restul urmand a firedistribuite intre cei ce se califica in partea a doua a programului, adica dealeri care au vandut peste 80% din volumul acordat. Brent Valmar merge mai departe si avertizeaza ca isi va retrage sprijinul pentru programul de innoire a parcului auto, in conditiile in care taxa ar fieliminata.

In aceste conditii, parcul auto romanesc are toate premisele pentru a se mentine, la cele patru milioane de masini, daca nu cel mai redus din Europa, atunci cu siguranta printre cele mai invechite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
importuri,
second-hand,
taxa,
inmatriculare
/analize/industrie/apia-vede-cum-intra-la-apa-piata-auto-3211255
3211255
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.