Cum a luat naştere „prima suburbie verde din România" şi cine este omul care, împreună cu colegii săi, a înfiinţat compania ce a construit proiectul

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 17 februarie 2022 567 afişări

Alex Skouras, managing partner al dezvoltatorului imobiliar Alesonor, care construieşte proiectul Amber Forest din nordul Capitalei, a fondat compania alături de prietenii şi partenerii săi de business în urmă cu 18 ani, perioadă în care au dezvoltat proiecte rezidenţiale, comerciale, industriale şi birouri. Încă de la început, au mizat pe proiecte „verzi”, anticipând un trend care începe să devină noua normă şi în imobiliare.

De-a lungul ultimului deceniu, principalul obiectiv al dezvoltatorului de real estate Alesonor, controlat de antreprenori greci, a constat în dezvoltarea proiectelor rezidenţiale eficiente din punct de vedere energetic, compania având până acum peste 230.000 mp construiţi. Primul proiect cu vile verzi, eficiente energetic, a fost Amber Gardens, dezvoltat pe un teren cu o suprafaţă de cinci hectare, fiind în continuare singurul proiect de acest fel din România.

Dezvoltat pe segmente de lux, ansamblul a cuprins 50 de vile personalizate pe nevoile fiecărei familii, complexul ajungând să fie vândut în proporţie de 100%. Datorită succesului de care s-a bucurat primul proiect cu locuinţe „verzi” din România, compania a decis să extindă filosofia din spatele Amber Gardens la nivel de suburbie. Astfel, Alesonor a demarat la sfârşitul anului trecut construcţiile pentru Amber Forest din zona Tunari, cu o investiţie de 110 milioane de euro dintre care 42 de milioane sunt alocate primei faze de dezvoltare.

„Vom avea peste 500 vile şi 200 de apartamente verzi cu design modern, unitar întregului complex şi construcţii de calitate, eficiente energetic, care protejează în acelaşi timp sănătatea, cât şi natura”, spune Alex Skouras, adăugând că, pe baza experienţei oferite de Amber Gardens, echipa a reuşit să proiecteze pe un teren de 31 de hectare peste 20 de tipuri de vile şi 14 tipuri de apartamente, la care se adaugă şcoală, grădiniţă şi afterschool, spaţiu de co-working cu săli de conferinţe, zone de recreere, sport, spa, cumpărături, restaurante şi acces direct la pădurea Băneasa.

  • Peste 700 de vile şi apartamente verzi va avea proiectul Amber Forest 

De curând, compania a ajuns la pragul de peste 300 de locuinţe vândute, ele fiind accesibile prin creditul ipoteca verde, un credit special conceput de instituţii financiare pentru a susţine achiziţia vilelor şi apartamentelor verzi. Un efect concret al pandemiei de coronavirus este cererea pe segmentul rezidenţial de vile, unde nu există suficiente oferte de calitate, cred reprezentanţii afacerii. Mai mult, oamenii îşi doresc în număr tot mai mare să plece de la apartament la casă, însă simt totodată nevoia de a face parte dintr-o comunitate. 

„Din acest punct de vedere, noi, ca dezvoltatori, am anticipat trendul (…). Succesul de care s-a bucurat Amber Gardens şi vizitele la showroomul de prezentare a celor peste 6.000 de familii din ultimii ani ne confirmă că piaţa este pregătită pentru mai multe dezvoltări de locuinţe verzi. Ne dorim ca prin Amber Forest să extindem filosofia Amber Gardens la nivel de comunitate”, adaugă Alex Skouras. Actuala criză sanitară constituie un catalizator care poate să accelereze anumite tendinţe latente prezente în interiorul pieţei.

Prin urmare, casele, oraşele şi comunităţile sunt redesenate pentru a face faţă noii situaţii, mai ales în zonele cu o densitate ridicată a populaţiei şi în contextul în care, în Bucureşti, circa 90% dintre oamenii prezenţi în câmpul muncii locuiesc în oraş. Aşadar, trendul de relocare în afara Capitalei va fi în mod clar expus unui val de schimbări în următorii ani. Conform unor studii recente, citate de cofondatorul Alesonor, unu din trei români caută să cumpere o vilă după criza provocată de Covid-19, în detrimentul unui apartament. Stilul de viaţă al clienţilor s-a modificat rapid şi din multe puncte de vedere, precum şi percepţia lor faţă de locuinţa ideală şi facilităţile de care au nevoie. „Vom vedea din ce în ce mai mulţi oameni care petrec mult mai mult timp în propriile locuinţe şi care solicită comunităţi cu cât mai multe facilităţi. În acest context, proiectele mixte se vor multiplica. Vom vedea mult mai multe persoane care acordă atenţie unui stil de viaţă echilibrat.” Oamenii vor opta pentru comunităţi cu valori similare, aproape de natură şi departe de centrul zgomotos şi poluat al oraşului, într-un complex care trebuie să răspundă unui lung set de nevoi, putând vorbi aici despre educaţie, surse de divertisment şi sport până la centre comerciale şi zona administrative.

Pe lângă faimosul „preţ pe metru pătrat”, cei care caută o locuinţă sunt interesaţi acum de factori precum siguranţa, confortul, eficienţa energetică şi costurile mai mici de întreţinere. „Pandemia a creat o nouă realitate. Aşa cum gripa spaniolă de la începutul secolului al XX-lea a avut un impact major asupra vieţii, chiar şi asupra spaţiilor de locuit, şi pandemia Covid a influeţat major stilul nostru de viaţă”, a declarat Alex Skouras pentru BM. Pe de o parte, tehnologia a evoluat într-un ritm ameţitor pentru a răspunde nevoilor de business şi pentru a ne adapta activităţilor profesionale de la distanţă, însă la polul opus, unii oameni au disperată nevoie de interacţiune fizică şi relaţii umane, problemă ce se poate observa într-o mulţime aparent nesfârşită de domenii şi profesii.

Cofondatorul Alesonor susţine că a observat în timpul pandemiei o creştere exponenţială pentru spaţii de locuit cu grădini, în comunităţi complete, cu facilităţi şi grijă pentru viitorul copiilor. În consecinţă, telemunca şi, mai ales, atenţia sporită la spaţiile de locuit şi detalii precum confortul, aerul proaspăt şi liniştea vor continua să îşi spună cuvântul în anii următori, pe măsură ce preţurile apartamentelor îşi vor menţine trendul ascendent. „Consider că această tendinţă va continua, investiţia în respectarea tuturor regulilor de eficienţă energetică, precum şi investiţia în materiale de calitate superioară, creşte costurile de construcţie, însă aduce beneficii pe termen lung proprietarilor: costuri reduse cu întreţinerea şi mentenanţa casei”, afirmă Alex Skouras. Chiar şi în contextul actual, România oferă multe oportunităţi, inclusiv în sectorul imobiliar şi, poate cel mai important, cererea puternică din sectorul rezidenţial ar putea atrage atenţia tot mai multor investiţii străine.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.