Unele pieţe nu funcţionează libere

Autor: Roxana Petrescu Postat la 24 ianuarie 2022 148 afişări

Unele pieţe nu funcţionează libere

Scumpirea energiei şi a gazului natural din ultimul an, tendinţă vizibilă încă din martie, anul trecut, scoate la iveală multiple anomalii ale pieţelor din România, dar şi A statului de a gestiona din timp o criză care acum duce în corzi toată economia.

„Reglementaţi preţul. S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi“, spunea săptămâna trecută, Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit.

Circa 80% din toată producţia de energie a României este în mâinile statului şi jumătate din producţia de gaze, dar în timp ce producătorii colectau profituri de vis, sub protecţia lipsei de acţiune a autorităţilor locale, restul economiei ceda sub presiunea celor mai mari preţuri din istorie.

Iar pentru ca toate pieţele să funcţioneze, altele strategice trebuie să lucreze în interesul lor. Energia este una dintre ele.

Roxana Petrescu este guest editor

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
scumpire,
gaze,
combustibili

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.