Exista viata dupa Mittal?

Postat la 15 martie 2010 131 afişări

Desi nu ar fi vrut sa afle cum e viata fara Mittal, Jack Cutisteanu a fost nevoit sa isi regandeasca strategia din decembrie anul trecut. Petprod fara Mittal este abia inceputul unei serii de schimbari importante pe piata furnizarii de energie, intr-un an care nu se anunta a fi cu nimic mai bun decat 2009.

"Este adevarat ca 'Mittalii' nu mai sunt la Jack, dar Jack nu e terminat." Jack Cutisteanu, directorul si actionarul majoritar al Petprod, traieste un moment destul de dificil. La sfarsitul lui 2009, dupa un an in care scaderea productiei industriale aproape i-a injumatatit afacerile, Petprod l-a pierdut pe cel mai important client al sau - ArcelorMittal -, caruia ii furniza energie de mai bine de cinci ani si care l-a propulsat in top cinci al furnizorilor de energie in ultimii ani. Dupa terminarea contractului dintre ArcelorMittal si Petprod, piata a reactionat negativ la adresa furnizorului, iar Cutisteanu s-a simtit nevoit sa isi apere pozitiile: a raspuns printr-o campanie - atat pe print, cat si pe online si tv -, fiind al doilea furnizor de energie, dupa Energy Holding, care face o astfel de miscare (in general, furnizorii de energie sunt prezente foarte discrete, cei mai multi dintre ei neavand niciun fel de imagine publica).

Campania lui Cutisteanu vorbeste despre faptul ca Petprod poate trai si fara ArcelorMittal. "Chiar si mai bine", precizeaza omul de afaceri, care a cumparat inca de anul trecut toata energia necesara pentru Galati, iar acum spera sa o poata vinde la un pret mai bun decat cel negociat cu producatorul de otel. "Sidex a fost o carte de vizita pentru Petprod, dar ei au fost intotdeauna foarte cautati de toti furnizorii de pe piata, astfel ca a trebuit sa le ofer mereu un pret bun pentru a ramane competitiv", explica Cutisteanu. Campania nu a fost asadar doar un semnal ca Petprod poate supravietui, ci si o miscare de imagine pentru atragerea de noi clienti si pentru vanzarea unor cantitati de energie precontractate.

Iesirea Mittal din portofoliul Petprod este al patrulea mare contract pierdut de furnizorii privati de energie. In ultimii patru ani, Alro, Petrom si Oltchim - cele mai mari trei contracte din piata - renuntau la Energy Holding sau la competitorii lor pentru a incheia contracte cu companii de stat, respectiv pentru a deveni propriii furnizori. Daca Petrom si Oltchim au ajuns in portofoliul Complexului Energetic Craiova sau al Electrica, Alro a preferat sa devina furnizor de energie si a negociat direct cu producatorii, in speta cu Hidroelectrica - volumul mare (7-8% din consumul national, adica aproximativ 4,5 TWh) permitandu-i conditii avantajoase. Grupul ArcelorMittal - care inseamna nu numai platforma Sidex de la Galati, ci si combinatele din Iasi, Hunedoara, Roman, Romportmet, precum si o parte din furnizorii cu care lucreaza producatorul de otel - are un consum anual de 1,7 TWh si a adoptat strategia "Alro", devenind din decembrie 2009 furnizor privat de energie. Faptul ca platforma Sidex a trecut direct in portofoliul unui producator il mai consoleaza pe Cutisteanu: "Pana la urma nu am pierdut contractul in favoarea altui furnizor, ci l-am pierdut pentru ca statul a decis sa-i subventioneze cumva pe cei de la ArcelorMittal".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Mittal,
Jack Cutisteanu,
Petropod,
furnizori
/analize/energie/exista-viata-dupa-mittal-5740905
5740905
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.