Vânzările McDonald's au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 13 ani

Autor: Razvan Muresan, Bogdan Angheluţă Postat la 11 decembrie 2014 4676 afişări

Mark Stevens, CEO al companiei de marketing MSCO Inc. şi autor al bestsellerului Your Marketing Sucks, descrie, într-o postare pe blogul personal, motivele pentru care lanţul de restaurante McDonald's înregistrează cele mai slabe vânzări din ultimul deceniu.

Vânzările McDonald's au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 13 ani

McDonald’s Corp., cel mai mare lanţ de restaurante la nivel mondiale, a anunţat la începutul lunii decembrie cea mai abruptă scădere a vânzărilor din istoria recentă. Vânzările din restaurantele din Statele Unite ale Americii deschise în ultimul an au scăzut cu aproape 5%, potrivit informaţiilor transmise de companie. Analiştii anticipiează o scădere de 1,9%, după cum informează Consensus Metrix. Vestea a coborât acţiunile companiei cu 3,8%, marcând cea mai mare zdruncinare din ultimii doi ani, transmite Bloomberg. Vânzările au scăzut pentru a şaptea lună la rând, înregistrând cea mai mare depreciere din ultimii 13 ani, iar compania a anunţat o nouă scădere de 1% pentru luna octombrie. Vânzările la nivel global, excluzând restaurantele nou-deschise, au scăzut cu 2,2%, mai mult decât predicţiile analiştilor. Pentru a remedia această situaţie, compania a anunţat reorganizarea operaţiunilor şi a investiţiilor în marketing. "Consumatorii de azi cer mai multe variante şi doresc un plus de valoare", a declarat CEO-ul McDonald's, Don Thompson.

Vânzările în Europa au scăzut cu 2% în noiembrie, afectate şi de rezultatele extrem de proaste din Rusia şi cele sub aşteptări înregistrate în Franţa şi Germania, a mai notat compania. În Asia, Orientul Mijlociu şi Africa, vânzările au scăzut cu 4%. În luna iulie, principalul furnizor al McDonald's în Shanghai a fost acuzat că a livrat carne expirată; scandalul a avut ca efect scăderea accelerată a vânzărilor.

"McDonald's era cândva un concept simplu şi uşor de abordat: un vânzător internaţional de burgeri unde poţi mânca vită, cartofi prăjiţi şi bea cola. Simplitatea era tulburătoare, iar fondatorul Ray Kroc a menţinut-o aşa, iar o forţă teribiliă l-a răspândit pe toata planeta", îşi aminteşte Mark Stevens.

Specialistul observă principalele motive pentru care brandul sub care operează lanţul de restaurante a devenit unul "de nerecunoscut".

"E clar că McDonald's şi-a pierdut drumul. Nimeni nu mai ştie ce înseamnă. În termeni de marketing, a promis atât de multe lucruri încât nu mai are un centru de greutate. A devenit «orice vrea clientul să fie», iar ideea genială a fondatorului ar putea sfârşi în cărţile de istorie", spune specialistul în marketing, care enumeră patru argumente în sprijinul afirmaţiilor sale.

1, Când o afacere uită motivul pentru care a fost creată, când aleargă cu disperare după orice oportunitate întrezărită, îşi lasă clienţii scărpinându-se în cap.

2. Marketingul are din start o latură oportunistă, dar şi una disciplinată. Păstrează mereu linia de bază şi o respectă. Imaginaţi-vă că Walmart ar deveni brusc un comerciant cu produse exclusiviste.

3. Managementul se consideră mult mai deştept decât tipul care a început afacerea. Ei nu o recunosc, dar dacă s-ar putea întoarce fondatorul pentru o zi i-ar unge cu untură şi i-ar da la câini.

4. McD este o idee genială care nu a fost niciodată continuată corespunzător. Este o viziune genială din 1950, dar lipsită de inovaţiile care ţin în viaţă conceptele grozave. Disney are o vârstă similară, dar a introdus noi concepte care s-au aliniat promisiunii brandului şi milioane de părinţi încă ştiu de ce trebuie să îşi ducă acolo copiii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mcdonald's,
marketing,
vanzari,
companie,
restaurante
/analize/comert/vanzarile-mcdonald-s-au-inregistrat-cea-mai-mare-scadere-din-ultimii-13-ani-13715741
13715741
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.