Toate drumurile duc acasă. De ce a ales o tânără să se întoarcă în România după ce a terminat facultatea la Londra şi ce afacere a pornit aici

Autor: Alexandra Matei Postat la 29 iulie 2023 3767 afişări

După ce a absolvit Business Management la Londra, Maria Chiţu s-a reîntors acasă, în România, şi a mers pe urmele fratelui său, Cristian Chiţu, fondatorul businessului Patiseria Tineretului, intrând cu paşi mici, dar siguri în lumea antreprenoriatului, odată cu deschiderea unui coffee shop în cartierul Drumul Taberei.

Se spune că toate drumurile duc acasă, iar acasă este acolo unde îţi este inima – şi unde sunt şi cei dragi. Două motto-uri des întâlnite în cărţi, filme sau muzică, care merg mână-n mână, dar care uneori rămân doar o înşiruire de cuvinte aşezate pe o foaie de hârtie.

Pentru Maria Chiţu însă, aceste zicale descriu întru totul parcursul său antreprenorial. Absolventă de business management la Roehampton University din Londra, ea s-a reîntors acasă, în România, după cei patru ani de studii, şi a decis să adauge puţină culoare desenului pe care a început să-l schiţeze încă din copilărie, acela de a avea propria afacere.

Antreprenoriatul, „hobby” de familie

Maria Chiţu a urmat, inevitabil, exemplul fraţilor săi mai mari, Florin şi Cristian Chiţu – acesta din urmă fiind cel care deţine binecunoscutul lanţ de patiserii Tineretului – şi a deschis, la finalul anului trecut, Amazoniq Coffee Corner, un coffee shop de specialitate situat în cartierul Drumul Taberei din Bucureşti, chiar lângă una dintre patiseriile deţinute de fratele său. „Spaţiul în care se află azi cafeneaua era în plan de câţiva ani. Cristi (fratele antreprenoarei – n. r.) m-a întrebat de acum doi ani dacă vreau să fac eu ceva în acest spaţiu, care este fix lângă patiserie (Patiseria Tineretului – n. r.), iar eu am spus, fără ezitare, da. Doi ani mai târziu, acest spaţiu urma să se elibereze, iar asta se întâmpla fix când eu trebuia să semnez un contract pentru un job în Anglia. A fost un risc pe care mi l-am asumat să deschid cafeneaua, însă dacă nu rişti, nu câştigi, nu?! Exemplul fraţilor mei mai mari, ambii antreprenori, a contat foarte mult pentru că de mică mi-am creionat drumul pentru a ajunge aici”, a povestit aceasta.

Cunoştinţele asimilate în facultate, consideră ea, împreună cu experienţa antreprenorială a celor doi fraţi ai săi, dar şi dorinţa arzătoare de a reuşi şi de a avea propria afacere au adus-o aşadar în punctul în care se află astăzi: antreprenor cu acte în regulă la doar 25 de ani.

Ea povesteşte că şi-a dorit mereu să studieze în străinătate, însă a ajuns la facultate la Londra în 2017, după ce făcuse deja un semestru la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Acela a fost momentul în care viaţa ei s-a schimbat radical. „În septembrie am început facultatea, iar patru ani mai târziu am terminat studiile în Londra şi am început să mă gândesc ce să fac cu viaţa mea. Planul meu era să mă întorc acasă după studii, dar am decis să mă înscriu la o a doua facultate, tot la Londra, cea de Interior Design”, detaliază antreprenoarea.

La acea vreme, Maria Chiţu lucra full time şi deşi avea un salariu foarte bun, şi-a dorit mai mult. A vrut să construiască ceva care să conteze pentru oamenii din jurul ei şi care să îi aducă satisfacţie nu doar din punct de vedere financiar.

Întoarcerea în România a fost momentul în care a simţit că este pe drumul pe care şi-l dorea de multă vreme, iar cu economiile puse deoparte şi cu multă speranţă a făcut pasul către deschiderea coffee shopului. Investiţia iniţială, spune Maria Chiţu, s-a ridicat la 60.000 de euro. Iar astăzi, Amazoniq Coffee Corner are o echipă de patru oameni.

„Am ales Drumul Taberei pentru că aici aveam singurul spaţiu disponibil care să fie şi lângă Patiseria Tineretului. Ne-am dorit ca prima locaţie Amazoniq să fie lângă patiserie pentru că aşa suntem şi noi în viaţa personală, unul lângă altul”, a mai spus ea.

Un colţ din jungla amazoniană, adus în jungla de beton

Proiectul Mariei Chiţu nu se va opri aici, la o singură locaţie. Ea îşi doreşte să deschidă anul acesta cel puţin încă o unitate în Bucureşti, iar în anii următori, vrea să ajungă la trei coffee shopuri Amazoniq în Capitală. După ce aceste planuri de extindere vor fi bifate, ea va face pasul către extinderea şi în regim de franciză.

Astfel, precizează aceasta, în următorii ani, Amazoniq va ajunge la 12 locaţii în total. La nivel naţional, antreprenoarea îşi doreşte să extindă coffee shop-ul în Târgu Jiu, Constanţa, Oradea, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu şi Iaşi.

Numele coffee shopului nu are nicidecum legătură cu cafeaua, ci cu cadrul pe care Maria Chiţu şi-a dorit să îl creeze pentru clienţii care îi calcă pragul. În spaţiul mic din zona Drumul Taberei, situat în mijlocul unei intersecţii veşnic pline de maşini, claxoane şi noxe, ea a vrut să aducă o oază de linişte, printr-un decor inspirat din pădurile amazoniene. „Eu iubesc natura foarte mult. Ce am vrut să creez aici este un loc în care atunci când oamenii intră să uite de toate problemele care sunt în spatele uşii coffee shopului, să se simtă exact ca în Amazon – dar cu mai puţine specii sălbatice”, a explicat ea.

Vedeta meniului Amazoniq, afirmă antreprenoarea, este espresso-ul. Cafeaua este alternată pe râşniţă, astfel că aproape în fiecare săptămână băuturile sunt preparate cu o cafea de o altă orgine. Clienţii pot cumpăra inclusiv cafea pentru acasă – fie ea boabe, fie râşnită chiar în coffee shop.

Amazoniq Coffee Corner lucrează exclusiv cu prăjitoria Mabo, un business pornit de la zero de vicecampionul mondial la prăjit cafea Bogdan Georgescu, cel care, de altfel, a şi contribuit la dezvoltarea pasiunii Mariei Chiţu pentru cafeaua de specialitate. „Când am avut prima întâlnire cu Bogdan (fondatorul Mabo Coffee – n. r.), în care am vorbit despre un posibil parteneriat şi mi-a explicat tot procesul, de la A la Z, am rămas de-a dreptul fascinată”, povesteşte ea.

În acest moment, preţurile cafelelor de la Amazoniq Coffee Corner pornesc de la 8 lei şi pot ajunge, pe perioada verii, la 32 de lei, întrucât atunci se adaugă în meniu frappe-ul, o băutură pe bază de cafea făcută după o reţetă proprie, cu shot dublu de espresso, îngheţată artizanală de vanilie, cremă de lapte şi biscuiţi Oreo.

Cea mai bună zi din perspectiva încasărilor pentru Amazoniq Coffee Corner, mai spune Maria Chiţu, a fost atunci când s-au înregistrat 197 de bonuri, care reprezintă echivalentul unor vânzări de 5.000 de lei.

La scurt timp după ce coffee shopul şi-a început activitatea, încasările lunare ajunseseră la circa 3.000 de euro, iar astăzi, acestea ajung la aproximativ 10.000 de euro pe lună. „Targetul meu este să mă apropii de 1 mil. euro cifră de afaceri în primii doi ani. Asta va fi posibil după ce vom deschide încă o locaţie.”

Satisfacţia antreprenoriatului, mai puternică decât birocraţia

Cât despre cea mai mare provocare întâmpinată, pentru Maria Chiţu a fost chiar lupta continuă cu propriile emoţii. Apoi, menţionează ea, a urmat birocraţia extrem de stufoasă şi greoaie, care complică munca tuturor micilor antreprenori români aflaţi la început de drum.

Însă, chiar şi în ciuda acestor greutăţi, afirmă ea, „sentimentul pe care îl ai atunci când vezi în faţa ta ceea ce ai visat şi ai pus pe hârtie, iar oamenii se bucură şi apreciază ceea ce ai construit nu se compară cu nimic şi face să nu mai conteze nici câte nopţi nu ai dormit, nici cât de complicată este birocraţia”.

La doar 25 de ani, Maria Chiţu are planuri mari pentru proiectul pornit de ea în urmă cu doar şapte luni, speranţa şi iubirea fiind ingredientele care îi menţin constant optimismul. Deşi următorii zece ani par încă foarte departe, ea ştie că Amazoniq Coffee Corner se va menţine pe poziţii şi „va face istorie”. „Consider că iubirea şi speranţa mă definesc atât în business, cât şi în viaţa personală. Viaţa fară aceste ingrediente magice este dificil de trăit, cel puţin din punctul meu de vedere”, a mai spus antreprenoarea.  

„Sentimentul pe care îl ai atunci când vezi în faţa ta ceea ce ai visat şi ai pus pe hârtie, iar oamenii se bucură şi apreciază ceea ce ai construit nu se compară cu nimic şi face să nu mai conteze nici câte nopţi nu ai dormit, nici cât de complicată este birocraţia.“

Maria Chiţu, fondatoarea Amazoniq Coffee Corner

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.