De ce nu renunta romanii la fumat?

Postat la 23 august 2010 57 afişări

Numarul fumatorilor a scazut nesemnificativ in ultimii sase ani, desi tigarile s-au scumpit continuu. Fie ca a fost vorba de accize, taxe pe viciu sau imagini socante aplicate pe pachete, masurile de descurajare sau de penalizare fiscala a acestui obicei daunator au fost mereu mai slabe decat dorinta fumatorilor de a-si satisface pofta de tutun, inclusiv cu pretul apelului la piata neagra.

"Fumatul in Romania este un subiect la moda, ca si fotbalul. Din nefericire, multi discuta despre acest subiect in necunostinta de cauza, dar sunt putine studii fiabile despre evolutia fumatului in ultimii ani", incepe o discutie cu BUSINESS Magazin prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar de pneumologie la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Atatea cate sunt, facute de autoritati, de producatorii de tigari sau de Comisia Europeana, studiile indica insa acelasi lucru, respectiv o scadere foarte lenta a numarului de fumatori.

Despre ce cifre vorbim? "Cercetarile specialistilor de la Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate arata scaderea prevalentei fumatului de la 35,1% in 2003 la 30% in 2007", se arata in raspunsul Ministerului Sanatatii privind incidenta fenomenului. "Descresterea provine din scaderea masiva a fumatului la barbati (de la 46,4% la 33%), combinata cu cresterea moderata a fumatului la femei (de la 24,1% la 27,1%), mai cu seama in randul fetelor."

Potrivit raportului CPSS, cea mai mare incidenta se intalneste la grupa de varsta 15-24 de ani (34,8%), fata de 2003, cand cea mai ridicata era pentru grupele de varsta 25-34 de ani (39,9%), ceea ce inseamna ca varsta la care romanii se apuca de fumat a scazut vizibil. La celalalt capat al esantionului considerat, in grupa de varsta 45-59 de ani, incidenta fumatului a crescut de la 7,2% in 2003 la 22,9% in 2007.

Date ulterioare anului 2007 ofera surse din industria de tigarete, care sustin ca, daca in urma cu trei ani, 44% dintre romanii cu varste de peste 18 ani fumau, in 2010 ponderea lor s-a redus la 41%. Scaderea de trei procente provine dintr-o diminuare a incidentei in randul barbatilor (de la 61% la 55%).

Descurajarea fumatului a fost principalul scop declarat pentru introducerea in urma cu sase ani a taxei de viciu, al carei beneficiar este Ministerul Sanatatii. Cresterea preturilor in urma aplicarii taxei de viciu nu a avut insa efectul scontat, intrucat cifrele arata ca volumul vanzarilor a crescut cu aproape 10% in ultimii patru ani, de la 35 de miliarde de tigarete pe an (date disponibile in 2006) la 38,3 miliarde de tigarete pe an, conform unui studiu al companiei Novel Research, citat de BUSINESS Magazin, de la finele anului trecut.

Pe de alta parte, cresterile de acciza si influenta cursului au dus la marirea preturilor cu circa 50% in doar noua luni (martie 2009-ianuarie 2010). Una peste alta, in ultimii sapte ani, pretul tigarilor s-a marit de cinci ori.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Comert,
tutun,
tigari,
fumatori,
descurajare
/analize/comert/de-ce-nu-renunta-romanii-la-fumat-6979928
6979928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.