Cum a descoperit un antreprenor succesul: a început cu un aprozar la parterul casei, a lucrat ca ucenic, iar acum numele lui este cunoscut în toată lumea

Autor: Andra Stroe Postat la 22 octombrie 2022 1503 afişări

Cum a descoperit un antreprenor succesul: a început cu un aprozar la parterul casei, a lucrat ca ucenic, iar acum numele lui este cunoscut în toată lumea

În drumul spre succes, Herman Christian Salling a trebuit să se înarmeze, în primul rând, cu multă răbdare, calitate care l-a ajutat să construiască, pas cu pas, un imperiu. A pornit de la un singur aprozar deschis de părinţii săi la parterul casei, iar astăzi, grupul căruia antreprenorul i-a pus bazele este cel mai mare retailer din Danemarca, cu o cotă de piaţă de aproape 35%.

Herman Christian Salling s-a născut pe 20 noiembrie 1919 în Aarhaus, Danemarca. Părinţii săi deţineau un aprozar la parterul casei în care locuiau, aşa că încă din copilărie a avut ocazia să ia parte la desfăşurarea afacerilor familiei. După absolvirea şcolii s-a angajat ca ucenic într-un centru de producţie, iar ulterior a plecat la Copenhaga, unde a lucrat pentru Crome & Goldschidt, în cadrul departamentului de decoraţiuni.

În 1946 s-a întors acasă pentru a se alătura businessului familiei, rezervându-şi însă o perioadă de doi ani în care a călătorit, descoperind noi surse de inspiraţie pentru dezvoltarea afacerii. După ce a moştenit businessul, la moartea tatălui său, a decis să cumpere alte magazine din împrejurimi şi să extindă compania. În 1960 a fondat Jysk Supermarked şi, în acelaşi an, a pus bazele unui nou business, Føtex, din dorinţa de a le oferi clienţilor posibilitatea să cumpere bunuri diferite, de la produse alimentare la textile sau unelte sub acelaşi acoperiş, ambele branduri funcţionând sub umbrela Salling Group.

Pentru a putea să ducă businessul la un nou nivel, fondatorul a început o colaborare cu Arnold Peter Møller, un magnat din industria transporturilor maritime. Din momentul stabilirii parteneriatului, Jysk Supermarked va funcţiona sub denumirea de Dansk Supermarked. Antreprenorul a fost director al companiei până în 1999, când a renunţat la funcţie, păstrând însă rolul de preşedinte al Consiliului de Administraţie. S-a implicat activ, în continuare, în companie, venind în fiecare dimineaţă, la ora şapte, la birou. A avut însă, şi pentru angajaţi, un program strict, susţinând în fiecare zi de sâmbătă şedinţe cu directorii de filiale şi reprezentanţii top managementului. 

Antreprenorul a fost căsătorit cu Lissi Petersen, care a murit încercând să dea naştere primului său copil. S-a recăsătorit ulterior cu Sys Brammer, împreună cu care a avut două fiice, Cathrine şi Mariann, iar apoi a mai avut un mariaj cu Karin Gerda Salling, alături de care a adoptat o fiică, Tina. Salling a murit pe 8 mai 2006. În prezent, Salling Group, numit, din 2018, Dansk Supermarked A/S, include o multitudine de branduri, precum Netto, føtex, Bilka, Fætter BR şi Salling şi este deţinut de fundaţiile Salling, care, în 2017, au cumpărat toate acţiunile deţinute de AP Møller – Mærsk, încheind cu această ocazie cele peste cinci decenii de parteneriat. Businessul este, în momentul de faţă, cel mai mare retailer din Danemarca şi deţine o cotă de piaţă de 34,9%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.