CSR 2021: Programul de reciclare a uleiului

Postat la 20 decembrie 2021 69 afişări

CSR 2021: Programul de reciclare a uleiului

Auchan Retail România

Motivaţie: Programul răspunde la iniţiativa organizaţiilor ecologiste alertate de efectele negative asupra mediului: un singur litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, aceasta reprezentând cantitatea necesară pentru ca 1.370 de adulţi să supravieţuiască timp de un an. Scopul companiei este de a motiva oamenii să adopte un stil de viaţă mai responsabil şi mai ecologic, oferind o modalitate simplă de colectare şi reciclare, în loc să polueze mediul prin aruncarea uleiului uzat în chiuvetă, una dintre cele mai comune obiceiuri în rândul românilor. Uleiul acoperă suprafaţa lacurilor, mărilor şi oceanelor, formând un film pe suprafaţa apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele acvatice şi la vieţuitoare. Drept urmare, mor din lipsă de oxigen. Aceste consecinţe merg mai departe, în timp, în reducerea biodiversităţii şi a insecurităţii alimentare a omenirii. De aceea, colectarea uleiului într-un mediu supravegheat şi reciclarea acestuia în biocombustibil reduc efectele grave asupra mediului.

Descrierea proiectului: Pentru a contribui la un viitor sustenabil, Auchan România, împreună cu partenerii săi, au extins programul de reciclare a uleiului uzat început în octombrie 2019 pe termen nelimitat, astfel toate cele 33 de hipermarketuri Auchan devenind puncte de colectare pentru consumatorii casnici. Prin această iniţiativă de responsabilizare, Auchan invită consumatorii casnici să aducă în hipermarketurile sale uleiul alimentar folosit în propriile gospodării, evitând aruncarea acestuia pe canalizare. În felul acesta, se elimină şi efectele dăunătoare pe care uleiul le are asupra solului şi apelor, precum şi apariţia unor costuri suplimentare pentru întreţinerea şi curăţarea staţiilor de epurare.

Din punct de vedere tehnic, uleiul folosit se colectează, după răcire, într-un recipient transparent de plastic. Recipientele din plastic sunt, de asemenea, colectate pentru reciclare. În funcţie de cantitatea predată, clienţii sunt recompensaţi cu produse din partea furnizorilor parteneri Auchan. Uleiul colectat este predat companiei Respiră Verde, lider naţional în materie de colectare, valorificare şi eliminare finală a uleiurilor şi grăsimilor comestibile uzate, pentru a fi condiţionat printr-o serie de procese de încălzire, decantare şi filtrare.

Rezultate: Până la 31 august 2021, s-au colectat 236.000 de litri de ulei, iar 236 milioane de litri de apă au fost astfel salvaţi. Implicarea a peste 160.000 de clienţi dovedeşte impactul puternic pe care acest program l-a avut în rândul clienţilor Auchan România. Efectele depozitării necorespunzătoare a deşeului de ulei de gătit uzat au fost înţelese de comunitatea clienţilor Auchan, aceştia fiind dispuşi, în număr mare, să-şi schimbe comportamentul de consum într-un mod mai responsabil şi mai ecologic. Potrivit reprezentanţilor companiei, rezultatele au depăşit aşteptările iniţiale încă din primele săptămâni ale programului, iar numerele continuă să crească.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.