„Blestemul” banilor din privatizari: nimeni nu poate sa spuna pe ce au fost cheltuite miliardele de euro

Postat la 07 iunie 2010 11 afişări

Romania a vandut in ultimii zece ani cele mai valoroase active ale statului. Autoritatile au promis sa foloseasca miliardele de euro astfel incasate pentru a moderniza infrastructura de transport, din sanatate si educatie.

Cifrele bugetelor din anii "marilor privatizari" arata insa numai cresteri explozive ale cheltuielilor cu salarii si pensii, in timp ce cheltuielile pentru investitii nu au reusit sa tina pasul. Politicienii au uitat repede sa-i dea socoteala "contribuabilului" despre cheltuirea incasarilor din privatizari, neputand decat sa arate spre punga ciuruita a Finantelor publice in care s-au topit si banii din vanzarea Petrom, si cei luati pe BCR. La capitolul "mari proiecte de investitii" nu au ce arata.

"Daca intrebi de banii obtinuti din privatizarea Petrom sau Romtelecom, nimeni nu va putea sa spuna pe ce au fost cheltuiti acestia. Banii din privatizarea BCR nu vor merge la consum, ci vom face eforturi sa gospodarim cat mai bine acesti bani, sa putem oricand sa dam socoteala contribuabilului roman", promitea cu generozitate fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu in octombrie 2006, in euforia creata de succesul vanzarii actiunilor statului la BCR pentru suma record de 2,2 mld. euro.

Vorbele sunau foarte bine, dar au ramas simple afirmatii politicianiste, cu accente populiste, fara niciun pic de acoperire in realitate. Asa cum nu se poate spune pe ce au fost cheltuiti banii incasati pe Petrom, nici despre miliardele obtinute pe BCR nu se stie astazi cu exactitate unde au ajuns. Doar ca s-au pierdut in punga ciuruita a Trezoreriei statului.

Mai multe amanunte pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/analize/blestemul-banilor-din-privatizari-nimeni-nu-poate-sa-spuna-pe-ce-au-fost-cheltuite-miliardele-de-euro-6308532
6308532
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.