Vasile Dîncu, despre rachetele SkyCeptor: Am putea să le folosim de mâine

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 04 mai 2022 38 afişări

Rachetele SkyCeptor ar putea fi folosite de România „de mâine, dacă ar fi terminate”, fiind adaptate la sistemul Patriot, spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu: „Sistemul este o capabilitate fantastică pentru noi”.

Vasile Dîncu, despre rachetele SkyCeptor: Am putea să le folosim de mâine

„Noi am putea să folosim aceste rachete de mâine, dacă ar fi terminate, dar el cu siguranţă că noi vom fi primii beneficiari ai acestui sistem de rachete. După câte ştiu eu şi ştiu sistemul SkyCeptor este adaptat pentru sistemul Patriot. Este un sistem care a fost construit în funcţie de nevoile şi de banii pe care se bugetele pe care Europa Centrală şi de Est, ţările noastre le au. Deci este un sistem foarte performant, însă are avantajul fantastic că este mai ieftin, deci şi-l poate permite oricine. Noi, de la Ministerul Apărării, suntem evident interesaţi. Avem sisteme Patriot cumpărate în varianta lor maximă, să spunem aşa, însă sigur că ne interesează ca să completăm în sistemul nostru de apărare, să completăm cu asemenea tip de rachetă”, a declarat ministrul APărării, Vasile Dîncu.

El afirmă că rachetele interceptoare SkyCeptor reprezintă o capabilitate de care România are nevoie.

„Sper să nu fie nevoie să le folosim, dar am putea să le folosim. Deci este o capacitate, o capabilitate fantastică pentru noi. Este una din capabilităţile de care avem nevoie în viitor, pentru că să completăm partea noastră de înzestrare, aşa cum există în sistemul NATO, ca să putem să răspundem chestionarului NATO că avem bifat şi acest capitol”, a adăugat Dîncu.

Ministrul Apărării precizează că memorandumul nu prevede achiziţia de către România a rachetelor SkyCeptor.

„Noi nu putem să achiziţionăm decât produse care există. Nu putem produce imaginaree, deci putem să facem contracte numai în momentul când se apropie procesul de fabricaţie, dar cu siguranţă noi vom fi primii beneficiari. În planul nostru de înzestrare există aceste rachete. Nu ştiu cât o să putem produce. Pentru început nu ştiu dacă se va produce pentru export, pentru că avem noi o nevoie esenţială. Deci aici nevoie există, clientul există. Problema, este doar să putem produce cât mai repede şi cât mai multe, pentru că avem nevoie”, mai spune Dîncu.

La sediul Electromecanica Ploieşti, a avut loc semnarea unui memorandum de înţelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. şi Raytheon Missiles & Defense. Memorandumul este primul pas pentru viitoarea colaborare între Electromecanica Ploieşti şi Raytheon pentru fabricarea în România de rachete interceptoare SkyCeptor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dîncu,
skyceptor,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.