Un cercetător român, câştigător al unui grant de 1,5 milioane de euro din partea UE

Postat la 04 septembrie 2019 190 afişări

Un cercetător român, câştigător al unui grant de 1,5 milioane de euro din partea UE

Alexandru Tomescu, cercetător în ştiinţe computaţionale la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a primit un grant de 1,5 milioane de euro în urma unui concurs organizat de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) şi dedicat specialiştilor aflaţi la începutul unei cariere independente.

Proiectul lui Alexandru Tomescu, "Algoritmi siguri şi compleţi pentru bioinformatică (SAFEBIO)", va contribui semnificativ în analiza datelor din secvenţierea ADN, o tehnologie care poate fi folosită în diagnosticul medical, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Parte a programului UE pentru cercetare şi inovare Orizont 2020, granturile pentru cercetători aflaţi la începutul unei cariere independente au o valoare totală de 621 de milioane de euro şi au fost acordate unui număr de 408 oameni de ştiinţă, pentru a-i ajuta să îşi constituie propriile echipe şi să desfăşoare activităţi de cercetare de pionierat în diverse discipline, generând, astfel, aproximativ 2.500 de locuri de muncă pentru bursieri titulari de doctorate, doctoranzi şi alţi angajaţi.

Activităţile de cercetare vizate de aceste granturi se vor axa pe diferite subiecte, precum: studierea modului în care alimentele de origine vegetală provenite din păduri ar putea oferi soluţii de reducere a foametei la nivel mondial; evaluarea intensităţii, a frecvenţei şi a distribuţiei modului în care creşte nivelul mării în Europa; investigarea modului în care companiile de tehnologie îşi promovează produsele şi urmăresc să obţină încrederea consumatorilor; elucidarea abilităţilor de supravieţuire ale organismelor unicelulare.

Ca şi în viaţa reală, multe dintre chestiunile analizate de cercetători sunt pline de incertitudini. În ştiinţa computaţională, de regulă, abordarea este de a vizualiza şi a analiza toate soluţiile posibile la o problemă, în speranţa de a găsi printre ele pe cea corectă. Cu cât se lucrează însă cu mai multe date, cu atât această abordare devine mai puţin realistă. Datorită noului său grant ERC pentru cercetători debutanţi, dr. Alexandru Tomescu va fi în măsură să soluţioneze această incertitudine, potrivit aceluiaşi comunicat. Ideea sa este să studieze acele părţi ale unei soluţii care sunt comune tuturor răspunsurilor la o problemă computaţională.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cercetator,
uniunea europeana,
castigator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.