​Turcia intră pe lista roşie: Turiştii care vor să îşi anuleze vacanţele riscă să îşi piardă banii: „Agenţiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei ţări pe lista roşie, cât timp acea destinaţie este deschisă”

Autor: Miruna Diaconu Postat la 13 august 2021 804 afişări

​Turcia intră pe lista roşie: Turiştii care vor să îşi anuleze vacanţele riscă să îşi piardă banii: „Agenţiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei ţări pe lista roşie, cât timp acea destinaţie este deschisă”

Turcia a intrat pe lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic, astfel că, lista intră în vigoare începând cu data de 15 august, de la miezul nopţii. Aşadar, persoanele care nu sunt vaccinate vor intra în carantină la întoarcerea în ţară.

Turiştii care au planificate vacanţe în Turcia în următoarea perioadă şi optează pentru anularea acestora riscă să nu îşi recupereze banii, având în vedere că agenţiile de turism nu sunt responsabile pentru intrarea anumitor destinaţii pe lista roşie.

Conform unui comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), agenţiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării unei ţări pe o anumită listă între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii de la destinaţie, ci pentru buna organizare şi derulare a pachetului turistic.

”Decizia intrării anumitor ţări pe lista roşie, respectiv galbenă din punct de vedere al riscului epidemiologic aparţine Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) iar culorile sunt raportate strict la situaţia epidemiologică a României. De exemplu, Turcia este roşie pentru România, dar poate fi verde sau galbenă pentru altă ţară. în ultima vreme, agenţiile de turism s-au confruntat cu turişti nemulţumiţi care au rezervări în special în ţările aflate pe lista roşie şi care solicitau returnarea banilor sau reprogramare. Menţionăm că agenţiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei ţări pe lista roşie, cât timp acea destinaţie este deschisă. în plus, există posibilitatea vaccinării, în prezent, la îndemână pentru majoritatea turiştilor, alături de dovada trecerii prin boală, deci imunizare”, spune Cristian Vlad, preşedintele Consiliului Regional Centru al ANAT.

Reprezentanţii ANAT adaugă faptul că în cazul intrării unor ţări pe listele roşii sau galbene, rămâne în vigoare contractul cu turistul, atâta timp cât graniţele sunt deschise. Astfel, agenţiile de turism au doar obligaţia de a asigura prompt serviciile turistice şi anume cazare, masă, transport, tururi opţionale, etc, adică cele prevăzute în oferta iniţială.

Totodată, este recomandată încheierea unor asigurări storno, respectiv de călătorie, care au preţuri foarte accesibile şi pot acoperi multe situaţii imprevizibile, care pot fi dovedite, precum îmbolnăviri sau accidente. Însă, o astfel de asigurare nu acoperă situaţia în care o anumită destinaţie trece pe lista roşie. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
intrare,
lista,
turcia,
refuz,
risc,
bani,
deschidere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.