Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz a obţinut în primele nouă luni un profit net de 273 mil. lei, de peste două ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, la venituri de 1,1 mld. lei, în creştere cu 16%. Acţiunile cresc cu 3% la BVB

Autor: Roxana Rosu Postat la 14 noiembrie 2022 45 afişări

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz a obţinut în primele nouă luni un profit net de 273 mil. lei, de peste două ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, la venituri de 1,1 mld. lei, în creştere cu 16%. Acţiunile cresc cu 3% la BVB

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) a obţinut în primele nouă luni din 2022 un profit net de 273 milioane lei, de peste două ori mai mare faţă de nivelul de 112 milioane lei din perioada similară a anului trecut, la venituri de 1,1 miliarde lei, în creştere cu 16%, potrivit raportului financiar publicat luni la BVB.

Cea mai mare parte din venituri provine din activitatea de transport intern, respectiv 955 milioane lei, în urcare cu 17%, în timp ce transportul internaţional de gaze şi activităţile asimilate au generat 50 de milioane lei, în scădere cu 18%.

La începutul şedinţei de tranzacţionare de luni, acţiunile TGN se apreciau cu 2,75%, pe fondul unor tranzacţii de 90.000 de lei.

Potrivit raportului financiar, profitul net a crescut ca urmare a încasării veniturilor din prima de licitaţie pentru rezervările de capacitate desfăşurate pe punctele de interconectare şi a veniturilor financiare mai mari în principal pe seama înregistrării actualizării creanţei imobilizate privind Acordul de concesiune cu rata inflatiei pentru primele 9 luni ale anului 2022 (13,06%).

În acelaşi timp, veniturile au fost influenţate negativ de reducerea cantităţii de gaze transportate cu 8%, cu un impact negativ de 13 milioane lei.

Tariful de transport volumetric a fost în primele nouă luni din 2022 mai mic cu 0,35 lei/MWh, cu o influenţă negativă de 35 milioane lei.

La nivel consolidat, grupul Transgaz a raportat un profit net de 266 milioane lei, în creştere cu 152%, şi venituri de 1,1 miliarde lei. Cifrele includ şi rezultatele Eurotrangaz, societate din Republica Moldova deţinută de Transgaz, şi ale Vestmoldtransgaz, tot din Republica Moldova, controlată de transportatorul român de gaze.

Anul acesta, acţiunile TGN s-au apreciat cu 3% pe un rulaj de 92 de milioane de lei.

Capitalizarea societăţi controlate în proporţie de 58,5% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului este de 2,7 miliarde de lei, arată datele BVB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
venituri,
transport,
profit net

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.