Transformarea muncii: 8 din 10 români ar vrea să lucreze remote

Autor: Alex Ciutacu Postat la 18 octombrie 2019 172 afişări

Din ce în ce mai mulţi români vor să lucreze remote, măcar o zi pe săptămână, potrivit unui studiu realizat de eJobs România.

Transformarea muncii: 8 din 10 români ar vrea să lucreze remote

Din ce în ce mai mulţi români vor să lucreze remote, măcar o zi pe săptămână, potrivit unui studiu realizat de eJobs România.

Astfel, studiul arată că 8 din 10 români ar vrea să lucreze remote măcar o zi pe săptămână, în contextul în care tot mai multe companii au început să ofere angajţilor posibilitatea de a lucra de acasa, munca remote devenind în ultimii doi ani, unul dintre beneficiile care au luat cea mai mare amploare în piaţă.

În acelaşi timp, candidaţii susţin că opţiunea de a lucra de acasă, după salariu şi oportunităţile de a avansa în carieră, reprezintă unul dintre factorii principali în procesul de decizie.

Cu toate acestea, această opţiune este viabilă doar pentru o parte dintre angajaţi, respectiv cei a căror activitate se poate desfăşura şi independent de spaţiul tradiţional al biroului.

În piaţa locală, angajaţii din IT şi din poziţii de middle management sunt cei care lucrează cel mai mult timp remote, potrivit datelor Paylab, comparatorul de salarii de la eJobs România.

”Anul trecut, i-am întrebat pe români, într-un studiu de piaţă, care sunt motivele pentru care şi-ar dori să lucreze de acasă. Peste 60% au spus că ar putea, astfel, să îşi gestioneze mai bine timpul de lucru, 55% vor să reducă timpul pierdut în trafic. Angajaţii români mai menţionează şi creşterea nivelului de confort personal, reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creşterea productivităţii, dar şi scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou. 32,4% spun că munca de acasă le oferă ocazia de a petrece mai mult timp cu familia”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Lucrurile stau complet diferit în alte ţări. În Finlanda, aproape 50% dintre top manageri aleg să lucreze de acasă. Procentul scade la 32% în Estonia, la 30,8% în Cehia sau la 28,4% Slovacia. Macedonia este singura ţară care se apropie de România, din acest punct de vedere, în condiţiile în care 9% dintre top manageri muncesc remote.

Legea telemuncii a fost adoptată în luna aprilie a anului trecut şi îi vizează pe acei angajaţi a căror activitate este realizată cu ajutorul tehnologiei. Aceştia au aceleaşi drepturi pe care le au şi ceilalţi salariaţi, precum concediul de odihnă sau concediile medicale. Telemunca poate fi desfăşurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.