Top Factoring este achiziţionată de către Intrum Justitia AB pentru 25 de milioane de euro

Autor: Florin Casota Postat la 03 aprilie 2017 677 afişări

Reconstruction Capital II Limited, fondul de investiţii care deţine Top Factoring, si Catalin Neagu, fondator si CEO al Top Factoring, au semnat un acord de vanzare acţiunilor companiei către Intrum Justitia AB, una dintre cele mai mari companii de servicii de management al creditelor, listată la bursa NASDAQ Stockholm.

Top Factoring este achiziţionată de către Intrum Justitia AB pentru 25 de milioane de euro

Valoarea tranzacţiei este de aproximativ 25 de milioane de euro şi conţine pachetul de acţiuni Top Factoring şi portofoliul de credite neperformante deţinute de Glasro, subsidiară a RC II Limited. Tranzactia presupune cedarea a 100% dintre acţiunile Top Factoring. Finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea autorităţilor de reglementare.

Grupul Top Factoring, format din Top Factoring SRL şi portofoliul de credite neperformante administrat de către Glasro, a înregistrat în 2016 un profit net de 4,47 milioane euro.

Concomitent cu vanzarea Top Factoring catre Intrum, RC2 a semnat un acord deachizitionare a 74,5% din acţiunile Telecredit IFN SA, o instituţie financiară non-bancară deţinută în majoritate de Cătălin Neagu. Valoarea acestei achiziţii este de 2,67 milioane euro. De asemenea, Glasro şi-a luat angajamentul de a face o infuzie de capital în Telecredit de 0,15 milioane de euro, astfel ajungând să deţină 80% din acţiunile companiei. Telecredit, o institutie financiara nebancara activa pe piata creditelor de consum pe termen scurt, a fost fondata de catre Catalin Neagu in 2014.  La finalul anului 2016, Telecredit avea active neauditate de 0,75 milioane euro şi a raportat venituri de 1,13 milioane de euro, profit înainte de impozitare de 0,35 milioane euro şi credite nete de 0,53 milioane euro.

”În mai puţin de un an, RC2 reuşeşte un al doilea exit de succes, după vânzarea Albalact. Una dintre cele mai bune investiţii ale fondului-Top Factoring - se vinde acum către Intrum Justitia, companie europeana lider în segmentul său, care intră astfel pe piaţa din România  şi va asigura un nou stadiu de dezvoltare. RC2 va ramâne prezent pe piaţa românească a serviciilor financiare, prin investiţia sa în Telecredit", declară Ion Florescu, acţionar majoritar al fondului de investiţii.

RC2 a investit iniţial 3 milioane de euro în compania Top Factoring, în anul 2007, iar de-a lungul anilor a încasat dividende în valoare de 6,7 milioane euro. Rata anuală de rentabilitate a investiţiei pe parcursul celor 10 ani de deţinere, luând în calcul dividendele şi preţul de vânzare către Intrum, este de aproximativ 20%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
top,
justitie,
achizitie,
actiuni,
vanzare,
companie,
detinere,
acord

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.