Ţara a cărei monedă naţională s-a prăbuşit cu 18% în doar două zile

Autor: Alex Ciutacu Postat la 31 iulie 2018 363 afişări

Ţara a cărei monedă naţională s-a prăbuşit cu 18% în doar două zile

Moneda naţională a iranului a ajuns la o paritate record de 119.000 faţă de dolar marţi, după ce şi-a pierdut aproape două treimi din valoare de la începutul anului, potrivit France24.

Rialul iranian s-a prăbuşit în ultimele zile, în contextul în care economia ţării aşteaptă reimpunerea sancţiunilor totale din partea americanilor, începând cu data de 6 august.

Moneda a ajuns la o paritate de 100.000 faţă de dolar, pentru prima dată duminică şi a continuat ritmul, pierzând un total de 18% din valoare în mai puţin de două zile.

Prin comparaţie, în data de 1 ianuarie un dolar valora 42.900 de riali.

Guvernul este în stare de criză şi a înlocuit şeful băncii centrale săptămâna trecută.

Banca centrală a Iranului a lansat o declaraţie miercuri, învinuind „inamicii” pentru volatilitatea ridicată şi promiţând contramăsuri noi „în următoarele zile”.

În luna aprilie guvernul a încercat să repare valoarea rialului şi să o menţină la o paritate de 42.000 faţă de dolari, însă preţurile de pe piaţa neagră au explodat în contextul în care iranienii s-au grăbit să se îndrepte spre comercianţi iliciţi şi au încercat să îşi protejeze averile cumpărând dolari sau investind, în eventualitatea în care rialul ar continua să scadă.

După ce a anunţat în luna mai că se retrage din acordul nuclear din 2015, SUA va reimpune o serie de sancţiuni asupra Iranului, în două etape, una din data de 6 august şi alta din 4 noiembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
moneda nationala,
prabusire,
dolar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.