Surpriză în pieţe: Investitorii saluta victoria libertarianului Javier Milei in Argentina, care a promis ca va ‘tăia cu drujba’ cheltuielile bugetare, va "arde" banca centrală şi va dolarizeze economia

Autor: Ştefan Stan Postat la 21 noiembrie 2023 46 afişări

Surpriză în pieţe: Investitorii saluta victoria libertarianului Javier Milei in Argentina, care a promis ca va ‘tăia cu drujba’ cheltuielile bugetare, va "arde" banca centrală şi va dolarizeze economia

Victoria puternică a liberalului de extremă dreapta Javier Milei în alegerile prezidenţiale din Argentina stimulează obligaţiunile şi acţiunile, dar pune presiune asupra monedei peso, au declarat luni investitorii.

Radicalul outsider, care a promis să taie cu drujba cheltuielile publice, să "ardă" banca centrală şi să dolarizeze economia, l-a învins pe şeful peronist al economiei, Sergio Massa, în scrutinul de duminică, deşi a avut un ton măsurat în primul său discurs ca preşedinte ales.

Pieţele din ţara sud-americană sunt închise luni pentru o sărbătoare locală. Dar obligaţiunile sale în dolari de peste mări, care se tranzacţionează în mare parte în teritoriu în dificultate, aproape de 30 de cenţi pe dolar, au crescut cu peste 2 cenţi în primele tranzacţii înainte de a retrage unele câştiguri, potrivit datelor MarketAxess.

Anders Faergemann, codirector al departamentului de venituri fixe globale la PineBridge Investments, a declarat că investitorii au fost mulţumiţi de rezultat, dar că vor proceda cu prudenţă până când Milei îşi va anunţa cabinetul.

"Credem că este un rezultat pozitiv pentru pieţe, dar este posibil să existe unele ajustări în următoarele zile, în următoarele săptămâni... pentru a vedea care va fi abordarea sa", a spus el.

JPMorgan, într-o notă adresată clienţilor duminică târziu, a declarat că nu îşi va schimba recomandarea privind obligaţiunile internaţionale ale Argentinei de la poziţia măsurată de "pondere pe piaţă", în timp ce aşteaptă claritate în ceea ce priveşte calea sa politică şi capacitatea de a-şi pune în aplicare planurile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
victorie,
argentina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.