Studiu: României îi lipsesc anual peste 15.400 de specialişti IT

Autor: Andra Stroe Postat la 02 octombrie 2019 116 afişări

Studiu: României îi lipsesc anual peste 15.400 de specialişti IT

Potrivit reprezentanţilor şcolii de programare Codecool, în ciuda faptului că România are printre cei mai mulţi ingineri per capita şi depăşeşte ţări precum SUA, India, China sau Rusia, statisticile arată că ne lipsesc anual peste 15,400 de profesionişti IT.

Ei mai spun că, în urma realizării, în parteneriat cu Brainspotting, a unui studiu care identifică principalele bariere şi provocări cu care se întâlnesc companiile din segmentul IT când vine vorba de recrutarea de personal, dar şi oportunităţile care se întrevăd, la care au răspuns companii ca: eMag, Finastra, Luxoft, GoPro, Garmin, Playtika, Raiffeisen Bank, IBM România, DB Global Technology, a reieşit că  63% dintre companii văd o barieră în calitatea talentului ca nivel de experienţă  şi abilitatea de a livra proiecte complexe, 46% dintre companii văd o barieră în aşteptările salariale şi 33% dintre companii văd o barieră în calitatea soft skill-urilor forţei de muncă şi timpul consumat pentru ocuparea rolurilor dedicate specialiştilor.

Studiul arată că sunt câteva măsuri care trebuie implementate pentru ca România să ajungă unul dintre cele mai puternice huburi de IT din Europa: creşterea numărului de absolvenţi sau a pool-ului de oameni de tehnologie, care se poate atinge prin creşterea numărului de absolvenţi, reconversia profesională şi meţinerea şi repatrierea talentului – prin roluri cu însemnătate şi responsabilitate asupra proiectelor; creşterea calităţii abilităţilor, prin adaptarea curriculei universitare, investiţiile la nivelul fiecărei organizaţii în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor şi sprijinirea industriei pentru a-şi asuma o componentă socială, dar şi menţinerea scutirii de taxe.

Reprezentanţii Codecool mai remarcă faptul că în România cele 5 universităţi politehnice de top, 59 de universităţi de stat şi 174 de universităţi private de formare a studenţilor în principalele specializări tehnice oferă doar 9.500 de absolvenţi pe an, aproape 1/3 dintre ei în Bucureşti. Pentru că angajatorii vizează creşterea de două cifre în numărul de angajaţi pe an, decalajul talentelor a trecut pragul a 15.400 de profesionişti pe an. În România, cred aceştia, nevoia de specialişti IT ar putea ajunge într-un an la o proporţie alarmantă de până la 24% din necesarul forţei de muncă în următorii 3 ani. Pentru a continua iniţiativa studiului, Codecool, start-up-ul de educaţie IT din Budapesta intrat în februarie 2019 pe piaţa din România, a început cursurile de programare în noul său sediu din Bucureşti, cursurile fiind deschise tuturor celor care sunt interesaţi de programare sau vor să facă o reconversie profesională.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
studiu,
specialisti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.