Studiu OTP Bank România: Bărbaţii economisesc mai mult şi sunt mai preocupaţi de planificarea anilor de pensie

Autor: Andra Stroe Postat la 24 octombrie 2018 57 afişări

Femeile sunt mai preocupate de economisire decât bărbaţii, însă reuşesc să pună bani deoparte într-un procent mai mic decât aceştia, relevă un studiu realizat de OTP Bank România, prin intermediul Fundaţiei Dreptul la Educaţie.

Studiu OTP Bank România: Bărbaţii economisesc mai mult şi sunt mai preocupaţi de planificarea anilor de pensie
Studiu OTP Bank România: Bărbaţii economisesc mai mult şi sunt mai...

Studiul identifică şi alte diferenţe între sexe în privinţa comportamentelor financiare. Potrivit datelor rezultate, principala preocupare a bărbaţilor este nivelul de trai la pensie, în timp ce un procent mai mare dintre femei declară că sunt liniştite în această privinţă.

Bărbaţii reuşesc să economisească mai bine decât femeile

În timp ce principala preocupare a femeilor (19% dintre femei) este cum să economisească, un procent mai mare de bărbaţi declară că pot să economisească sistematic (66% vs. 54% dintre femei). 

Bărbaţii sunt preocupaţi în egală măsură în ce să investească pe termen lung şi cum să economisească (fiecare cu 16%) şi tot ei sunt cei care au reuşit într-un procent mai mare să pună bani deoparte în ultimele 6 luni. Astfel, în timp ce 26% dintre bărbaţi spun că nu au reuşit să pună deoparte nimic în această perioadă, 44% dintre femei se află în această situaţie.

Chiar dacă bărbaţilor le provoacă mai mult stres să se ocupe de bani (65% dintre bărbaţi vs. 56% dintre femei), femeile sunt mai preocupate decât bărbaţii de cum să se descurce din salariu (15%, vs. doar 11% dintre bărbaţi).

Dacă ar rămâne fără un loc de muncă (sau sursă principală de venit), bărbaţilor le-ar ajunge mai mult timp banii (25% peste 9 luni, 23% între 3-5 luni), în timp ce femeilor le-ar ajunge banii sub o luna (39%) sau 1-2 luni (29%).

Cei mai mulţi bărbaţi (28%) au puse economii deoparte pentru perioade mai grele, în timp ce acelaşi procent de femei declară că nu au economii.

Femeile sunt mai liniştite când se gândesc la pensie

Principala preocupare a bărbaţilor este nivelul de trai la pensie (19% vs. 17% femeile). De altfel, un procent mai mare dintre femei declară că sunt liniştite în ceea ce priveşte anii de pensie (70% dintre femei vs. 54% dintre bărbaţi).

În ultimii 2 ani, 45% dintre bărbaţi au spus că au fost preocupaţi de două sau mai multe ori de planificarea anilor de pensie (33% femeile), iar 40% dintre femei nu s-au preocupat de acest lucru niciodată (vs. 28% dintre bărbaţi).

De altfel, întrebaţi la ce vârstă ar putea ieşi la pensie, astfel încât să păstreze 65% din venitul actual, peste jumătate dintre femeile intervievate au răspuns că nu s-au gândit încă la acest aspect (57%), în timp ce doar 38% dintre bărbaţi au declarat acest lucru.

Bărbaţii sunt mai responsabili în rambursarea creditului de pe card 

51% dintre femei nu au card de credit (faţă de 38% dintre bărbaţi), iar doar 19% dintre femei rambursează întotdeauna integral suma utilizată de pe cardul de credit în următoarea luna, faţă de 32% dintre bărbaţi.

Întrebaţi dacă ar trebui să facă o reparaţie majoră sau ar trebui să schimbe un bun de folosinţă îndelungată, atât bărbaţii (53%) cât şi femeile (41%) ar face această cheltuială din surse proprii. La familie şi prieteni ar apela 25% dintre femei şi 13% dintre bărbaţi, la cardul de credit existent ar apela 25% dintre bărbaţi şi 17% dintre femei, iar către un credit bancar sunt mai deschişi bărbaţii (13% vs 6% femeile).

Buget personal – femeile amâna cheltuielile pentru când au bani, pe când bărbaţii cumpără pe loc dacă trebuie

Majoritatea femeilor (52%) şi a bărbaţilor (47%) a declarat că nu şi-a făcut un buget personal, în scris, în ultimele 12 luni, însă 41% din ambele categorii au făcut acest lucru de câteva ori în această perioadă.

În situaţia în care, în vreo categorie, şi-au dorit să cheltuie mai mult decât banii avuţi la dispoziţie, femeile au amânat achiziţia pentru luna viitoare, când au avut bani (42%), în timp ce 38% dintre bărbaţi au declarat că „daca trebuia cumpărat, l-au cumparat”.

39% dintre femei decid să facă o cheltuială doar dacă există suma planificată în bugetul personal (vs 32% bărbaţii), în contul curent 19% (la fel bărbaţii, 20%) sau pe cardul de credit 8% (11% bărbaţii).

Când se gândesc la cheltuieli importante la care se aşteaptă, 51% dintre femei vs. 37% bărbaţi îşi fac griji fiindcă nu ştiu ce se va întâmpla, iar procentul de bărbaţi total liniştiţi este dublu (23%, faţă de 12% femei).

Cumpărăturile se fac în funcţie de nevoie, iar la prieteni se apelează pentru sfaturi financiare

Femeile cumpără dacă au şi alţii acelaşi lucru (60%), dacă au nevoie de acel lucru (59%) sau dacă este la modă (48%), în timp ce bărbaţii cumpără în primul rând dacă au nevoie de acel lucru (57%), dar şi pentru ei contează la fel de mult dacă alţii îl au (54%) sau dacă e la modă (41%).

Înainte de a lua decizii financiare, ambii apelează în primul rând la rude, prieteni, cunoştinţe (femeile 35%, bărbaţii 29%), însă pe locul doi femeile spun că nu există cineva la care apelează permanent pentru a cere sfaturi (30%), în timp ce bărbaţii apelează la informaţii publice, media (26%).

Asigurările – produse financiare foarte puţin cunoscute şi folosite 

Când vine vorba despre poliţe de asigurări, cu excepţia celor auto şi de locuinţe, în jur de un sfert din cei intervievaţi nu sunt familiarizaţi cu aceste produse, iar procentul celor care deţin asigurări de viaţă, de sănătate ori de bunuri variază, depaşind rareori 50%.

Nu au asigurări de viaţă 68% dintre femei şi 55% dintre bărbaţi, iar 19% din ambele categorii nu ştiu pentru ce ar ajunge asigurarea lor de viaţă.

Situaţia este asemănătoare când vine vorba de asigurarea de sănătate (boală şi accidente): 68% dintre femei şi 54% dintre bărbaţi nu au asigurare de boală şi accidente, iar 20% dintre femei şi 26% dintre bărbaţi nu ştiu pentru ce ar acoperi cea pe care o au.

Când vine vorba de asigurarea de bunuri, procentele se schimbă: 50% dintre femei nu deţin o astfel de asigurare (37% este procentul la bărbaţi), 22% nu ştiu pentru ce ar ajunge (16% dintre bărbaţi), iar 15% spun că nu ar ajunge pentru a înlocui bunul avariat vs. 26% dintre bărbaţi care declară că ar ajunge să înlocuiască bunul avariat. 

Asigurarea auto şi cea de locuiţă sunt cele care predomină, împreună reprezentând peste 60% dintre asigurările deţinute de ambele sexe.

OTP Bank România şi FinZoom.ro au derulat în perioada 22 august – 24 septembrie un sondaj 100% online privind comportamentul financiar al românilor. Sondajul s-a desfăşurat pe site-ul de comparaţii de produse financiare FinZoom.ro şi pe Facebook, pe un eşantion de 1.000 de persoane cu vârstă peste 18 ani, dintre care aproximativ jumătate (48%) au studii superioare, iar 16% studii superioare economice. 

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

Am mai scris despre:
barbati,
femei,
studiu
Ce afaceri mai deţin cei mai bogaţi oameni din România Ce afaceri mai deţin cei mai bogaţi oameni din România

Pentru unii oameni de afaceri businessul e şi pasiune, nu doar muncă. Pentru alţii e un mod de a face bani pentru a-şi dezvolta în paralel hobby-urile.

vezi continuarea
ZF.ro
Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit. Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit.
SURPRIZĂ: O nouă investiţie majoră într-un oraş din România. Va lucra la soluţii folosite în întreaga lume
ProMotor.ro
VIDEO - Singura maşină care nu poate fi RIDICATĂ de autorităţi. Cu modelul ăsta ai parcare GRATIS pe viaţă - TESTAT VIDEO - Singura maşină care nu poate fi RIDICATĂ de autorităţi. Cu modelul ăsta ai parcare GRATIS pe viaţă - TESTAT
CEA MAI SPECTACULOASĂ MAŞINĂ DIN LUME, pe străzile din BUCUREŞTI! Costă 4 milioane de euro!
Poliţist: „Este cel mai NEOBIŞNUIT vehicul pe care l-am oprit pe autostradă în 26 de ani de carieră” - FOTO
Descopera.ro
O descoperire IMPRESIONANTĂ făcută pe un câmp din Alba Iulia ELUCIDEAZĂ unul dintre momentele cheie din istoria Daciei O descoperire IMPRESIONANTĂ făcută pe un câmp din Alba Iulia ELUCIDEAZĂ unul dintre momentele cheie din istoria Daciei
PROBLEMA sexuală pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS
ATENŢIE!!! Pericol URIAŞ la bordul unor avioane cu care călătoresc şi mulţi ROMÂNI. La ce trebuie să aveţi mare GRIJĂ
Go4it.ro
Telefonul din CHINA care depăşeşte Samsung, Huawei şi APPLE. CEL mai PUTERNIC model din lume se lansează foarte curând Telefonul din CHINA care depăşeşte Samsung, Huawei şi APPLE. CEL mai PUTERNIC model din lume se lansează foarte curând
HUAWEI mai are un AS în mânecă! MATE 30 PRO va depăşi toate telefoanele de până acum la capitolul FOTO şi VIDEO
Cum arată MATE 30 PRO, cel mai PERFORMANT telefon de la HUAWEI. Se lansează foarte curând
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.