STEPHEN COVEY: Cautam manageri cu suflet

Postat la 05 decembrie 2006 2 afişări

Viitorul nu va mai fi al managerilor scortosi. IQ-ul trece incet, dar sigur, pe locul secund, alaturi de experienta profesionala, iar cheia afacerilor va sta in calitatile umane ale celor ce le conduc. Stephen Covey crede ca adevaratul lider este cel care stie sa-i serveasca pe ceilalti.

Viitorul nu va mai fi al managerilor scortosi. IQ-ul trece incet, dar sigur, pe locul secund, alaturi de experienta profesionala, iar cheia afacerilor va sta in calitatile umane ale celor ce le conduc. Stephen Covey crede ca adevaratul lider este cel care stie sa-i serveasca pe ceilalti.

 

Leadership-ul este o combinatie de strategie si caracter. "Poate lipsi strategia din schema, dar caracterul niciodata. Experienta emotionala este absolut obligatorie pentru leadership, astfel ca liderii de maine trebuie sa combine capacitatile analitice (IQ) cu cele emotionale", a spus Stephen Covey, in cadrul primei conferinte  de leadership din Romania, organizata saptamana trecuta de Ziarul Financiar in parteneriat cu Human Capital Solutions.

 

Teoria lui Stephen Covey, o autoritate mondiala in domeniul training-ului si al dezvoltarii de leadership, este ca un om poate avea autoritate formala datorita pozitiei pe care o ocupa, dar nu va avea si autoritate morala daca nu isi construieste viata si deciziile pe principii, daca nu este el insusi un om cu principii. Cheia succesului, spune Covey, este alinierea comportamentelor la principii, iar esenta leadership-ului este tocmai autoritatea morala. Pentru ca o afacere de succes e rezultatul muncii in echipa, iar a fi un bun manager inseamna deci sa stii sa formezi si sa mentii o echipa.  Studiile au demostrat ca  multe afaceri au lacatul pus din cauza ca managerii nu au gasit "omul potrivit la locul potrivit". Cu alte cuvinte, evaluatorii nu-si fac temele. "Nu sunt pregatiti pentru aceasta sarcina de evaluare a unui manager de top. Ei se uita doar in CV-ul angajatului, fara sa se gandeasca daca i se potriveste sau nu jobul oferit", crede Covey.

 

Potrivit consultantului american, inteligenta emotionala a devenit un criteriu de baza in selectarea personalului, iar combinatia de inteligenta emotionala, experienta profesionala acumulata si IQ ofera optimul in materie de calitati ale managerului. Covey sustine ca multe persoane cu un IQ ridicat ajung sa fie depasite pe plan personal si profesional de altele cu un coeficient mai mic, dar cu abilitati evidente de comunicare. Intr-o companie, managerul este acea persoana ce are ca atributii planificarea, organizarea si controlul fortei de munca si care ar trebui sa fie capabil sa motiveze angajatii. Prin urmare, liderul trebuie sa fie un vizionar, un mentor, sa se dedice nevoilor celor din jur, sa-i inspire. Conform teoriei celor patru L - "Live. Love. Learn. Leave a legacy" - a lui Covey, leadership inseamna "viziune pentru minte, pasiune pentru inima, disciplina pentru corp si constiinta pentru spirit". "Viziunea, disciplina si pasiunea guvernate de constiinta schimba lumea in bine", si-a rezumat discursul profesorul  Covey.

 

Stephen Covey este autorul unuia din cele mai influente ghiduri pentru obtinerea succesului personal si profesional - "The 7 Habits of Highly Effective People" (Eficienta in 7 trepte), aparuta in 1989 si considerata una din cele mai influente carti de management ale secolului XX.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/stephen-covey-cautam-manageri-cu-suflet-1007657
1007657
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.