STENOGRAME în dosarul lui Nicuşor Constantinescu - Cum ameninţa conducerea Telegraf: "Până în ziua în care o să vă ia şi pe voi să vă aresteze, să vedeţi cum este!"

Autor: Catalin Lupasteanu, Livia Ispas Postat la 17 aprilie 2015 216 afişări

Nicuşor Constantinescu a luat legătura în luna martie, când era în arest la domiciliu, cu conducerile Telegraf şi TV Neptun, disctându-le să scrie materiale despre "nevinovăţia" sa şi ameninţându-i: "Până în ziua în care o să vă ia şi pe voi să vă aresteze, să vedeţi cum este!", spun procurorii DNA.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Constanţa, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar în care ar fi prejudiciat cu peste opt milioane de euro judeţul Constanţa.

În noul dosar, Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu (trei infracţiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese (nouă infracţiuni, din care cinci în formă continuată).

Procurorii DNA Constanţa arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că din conţinutul interceptărilor telefonice rezultă că Nicuşor Constantinescu exercita o ”influenţă covârşitoare” asupra conducerii cotidianului Telegraf şi asupra televiziunii TV Neptun.

Astfel, în perioada în care se afla în arest la domiciliu, Nicuşor Constantinescu a luat legătura, fie direct, fie indirect, cu reprezentanţii celor două canale media, cărora le-a trasat politica editorială, comandând ample campanii de presă îndreptate în sprijinul poziţiei sale procesuale şi împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Este de menţionat, în acest context, că inculpatul avea o poziţie de totală şi necontestată autoritate asupra conducerii ziarului şi televiziunii cărora le-a dictat ce subiecte să abordeze şi cât de des să o facă, le-a livrat materiale, i-a ameninţat şi le-a reprosat atitudinea de pasivitate pe care, în opinia sa, o manifestaseră faţă de situaţia sa, după ce instanţa luase faţă de el măsura arestului la domiciliu", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au ataşat la dosar şi transcrierea unei discuţii telefonice interceptate, care a avut loc în 12 martie, în care Nicuşor Constantinescu îi imputa directorului ziarului Telegraf, Monalisa Popa, lipsa de susţinere şi implicare a cotidianului în sprijinirea poziţiei sale.

"CND (Nicuşor Constantinescu. n.r.): Băi Mona ce se întâmplă la voi acolo, mă? Eu…Aţi dat luni un material, două pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie şi mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ţi-aş, zici că… totul e ok! Scriu doar ăştia care mănâncă căcat de mine şi de Sorin şi de Mazăre! Nu se poate! Chiar aşa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferinţă de presă, dar când l-a reţinut pe Strutinsky şi l-a arestat, am făcut o conferinţă de presă publică!

PM: Da, da, da...

CND: Care ar trebui reluată în permanenţă ca şi temă, da?! Pe urmă aţi fost controlaţi voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de către DNA! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru, da? Şi la TV Neptun, Soti, şi la Telegraf, că eu aş fi făcut! Voi nu scrieţi nimic din chestiile astea? Că sunt docu… Scriu ăştia din rechizitoriu din Ziua de Constanţa şi din alte publicaţii pro acestui... sistem care ne urăşte şi voi nu faceţi?! Ce aţi dat? Eu stau acasă şi citesc în fiecare zi! Aţi dat luni o pagină jumate şi atât! Şi în rest, aţi dat interviuri cu domnul vicepreşedinte Dragomir, care ... ce şmecher este el, că parcă el nu a votat alături cu mine consiliile… şi hotărârile de consiliu pe care sunt acuzat! El nu poate fi întrebat: «Băi, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu’ cutare, ai votat penal hotărârea cutare? Nu eşti la fel de vinovat, dacă e să fie cineva vinovat, ca şi preşedintele, tu, vicepreşedinte, şi ceilalţi consilieri judeţeni»?

PM: Am înţeles...

CND: Nu-i normal să puneţi aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun?

PM: Am înţeles, am înţeles.

CND: Mă, ţi-am mai spus de câteva ori şi nici nu mai te sun, mă, şi nici nu mai dau nicio relaţie! Eu nu vă spun vouă ce aveţi de spus, dar dacă eu sunt acuzat, că pe bază de licitaţie publică v-am plătit bani vouă, la TV Neptun şi la alte… şi voi nu scrieţi nimica, înseamnă că ne merităm soarta, mă! Toţi!!!

PM: Am înţeles, o să dăm...

CND: Astăzi sunt… Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat !!! Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea? Ce, dau ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu? Din rechizitoriul meu? Că am vorbit eu cu avocatul lu… Mocanu, adică eu nu am voie să vorbesc cu avocatul Mocanu, care e şi avocatul meu, să-l întreb: «Mă, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, aşa cum am spus în conferinţa de presă?!»”

PM: Nu e niciun secret...

CND: E vreun secret??? Da …? Nu scrie pe magistraţi.ro cine sunt judecătorii, ce studii au absolvit ??? Este vreun serviciu paralel, cum spune DNA şi această jigodie împuţită de Andrei, de aici??? Da’ voi… nu vă interesează şi voi nu luptaţi pentru noi mă, staţi liniştiţi, vă luaţi salariul bine mersi, înţelegi ? Şi vă doare în cur de tot ce se întâmplă! Înţelegi ??? Până în ziua în care o să vă ia şi pe voi să vă aresteze, să vedeţi cum este, înţelegi?

PM: Ştii că nu e aşa...

CND: Cum să nu ştiu, deci nu există nicio strategie, nimic, da??? Eu sunt acasă, sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu eşti în stare, nici tu, nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, daţi … aşa, ştiri care vin, cum vrea unul sau altul!

PM: Am înţeles, o să...

CND: Ai înţeles pe dracu’, nu ai înţeles nimic, mă!!!

PM: Ei...(vol.57, filele 28-30)", potrivit interceptării din dosar.

Anchetatorii susţin că, din tonul discuţiei, se desprinde "dominarea clară" a lui Nicuşor Constantinescu asupra directorului cotidianului Telegraf, Monalisa Popa, ale cărei replici sunt, în general, "da" sau "am înţeles".

În urma acestor discuţii, reprezentanţii cotidianului Telegraf s-au conformat solicitărilor lui Nicuşor Constantinescu şi au declanşat o campanie, constând în publicarea a câte unui articol pe zi, în susţinerea poziţiei acestuia şi în încercarea de a proba netemeinicia acuzaţiilor formulate împotriva preşedintelui suspendat al CJ Constanţa. Astfel, din 13 martie şi până în 4 aprilie, cu excepţia duminicilor, când ziarul nu apare, cotidianul Telegraf a publicat zilnic câte un articol în sprijinul nevinovăţiei lui Nicuşor Constantinescu, "împrejurare care confirmă existenţa unei influenţe deosebite a inculpatului asupra ziarului a cărui politică editorială o controlează în mod direct şi nemijlocit", au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii prezintă în dosar şi transcrierea interceptării unei alte discuţii, din 13 martie, între Nicuşor Constantinescu şi martorul Gabriel Constantin Diceanu, în care preşedintele suspendat al CJ Constanţa îi reproşa insuficienta expunere mediatică a apărării sale.

"CND – Da? Nici… nimeni de la presă… nimeni nu face o… prezentare a apărării mele, da? Graduală! Pe problema aia, pe problema… nimeni, nu zice nimic! Absolut nimic! Şi eu ce să fac, că te-ai îmbolnăvit tu? Fac şi pe… n-am voie să fac anumite chestii, după cum ştii!

DGC (Gabriel Constantin Diceanu, n.r) – Eu am văzut… ştiu, păi da ? păi i-am spus lui Victor, da eu am văzut astea date-n presă, cel puţin în presa locală!

CND – Băi, Gabi, hai, mă ! (Înjurătură obscenă) Facem mişto unul de altul sau ce facem?

DGC – Nu…

CND – N-ai văzut nimica, mă!!! Au scris unii în ziar, o pagină jumate şi atât!!! Ai văzut o… (cuvânt obscen). Şi-ai mai văzut o emisiune de un sfert de oră în care a vorbit VICTOR RADU, de 2 lei! Aia ai văzut tu!

DGC – Şi ştiri…

CND – Ce-am văzut şi eu! da? Atât!!! Nu-i normal să fie o campanie zilnică, mă, băiatule??? Ţi-am explicat româneşte!

G – Da, dom’le, am înţeles, o să se facă!

.....................................................................................................................................

CND – Ia de la Carmen Banioti – Banioti, toate documentele din dosar, ce-am depus noi, da?

G – Da, da.

CND – Şi… vis-a-vis de… de minciunile astea cu încălcarea controlului judiciar, de care ţi-am spus, şi vis-a-vis de toate hotărârile de consiliu, inclusiv punctul de vedere al prefectului, care ne-a scris şi ai copie după asta, că sunt legale hotărârile şi dispoziţia nr. 7, pentru care sunt acuzat că… cutare ! daţi-le, că presa nu are, mă, băiatule, mă!!! Nu are ce spun eu! Am vorbit cu Ciutacu, mi-a zis «domn’ Constantinescu, eu nu ştiu ce să… eu ce văd, ce văd scrie-n presă, dacă mie nu-mi dă nimeni, eu ce să fac? Nu trebuie să mă conving şi eu de o realitate, acuzaţiile care se fac, apărarea dumneavoastră, ce-aţi depus la dosar, ce-a spus prefectul, sunt valabile, nu-s valabile…» Şi normal!

G – Da.

CND – Eu nu ştiu, că eu nu am… fiind acasă, eu nu am… o… hârtiile care s-au depus la dosar vis-a-vis de… dosarul ăsta cu arestarea! Ultima. Alea sunt la Carmen Banioti, care trebuia matale să le iei să le dai la presă! Da!

G – Am înţeles.

CND – Da…

G – Bine, bine.

CND – Şi să coordonezi zilnic treaba asta, da?", conform transcrierii interceptării telefonice.

Procurorii susţin că şi din această conversaţie se remarcă aceeaşi atitudine de autoritate a lui Nicuşor Constantinescu şi "poziţia net superioară" a acestuia faţă de interlocutorul său, căruia îi dă ordine directe şi îi face reproşuri, folosind uneori un limbaj licenţios.

În rechizitoriu este redată şi o discuţie telefonică din 13 martie, între Nicuşor Constantinescu şi un bărbat necunoscut, notat în redare cu X:

"X – Da.

CND – Ai primit alea?

X – Am primit, acuma îi dădeam şi lu’… VICTOR RADU.

CND – Aşa, dă-i exact cum ţi-am dat eu scris, că e punctual făcut !

X – Da. Da, le transmit şi colegilor…

CND – Citeşte ca să înţelegi şi tu, dă-i şi lui VICTOR RADU că ştie subiectul, pentru că a fost la NEW YORK şi-l ajut cu treaba asta, da?

X – Da ! Da, da, da, normal !

CND – Şi dă-i şi interviul, tot, brut, să facă ce vor şi ei, nu numa’… nu dai numai o ştire de 2 minute! Dă tot… ce ţi-am dat interviul!

X – Acuma-l trimit pe tot la Constanţa, VICTOR RADU mi se pare că s-a apucat de… s-a apucat deja de scris.

CND – Bine. Să trăieşti.

X – Că noi am fost pe acolo. Bine, la revedere.

CND – Pa."

Persoana identificată cu numele Victor Radu este reporter în departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, deţinută de SC Soti Cable Neptun SRL, au precizat procurorii.

"În legătura cu discuţia redată mai sus, se remarcă împrejurare că inculpatul are puterea de a solicita ca televiziunea amintită să difuzeze materiale scrise de el, întocmai cum fuseseră întocmite, interlocutorul său conformându-se fără proteste sau obiecţiuni Astfel cum am arătat anterior, aceste convorbiri telefonice, coroborate cu veritabila campania de presă pornită de cotidianul Telegraf şi Televiziunea TV Neptun, în susţinerea nevinovăţiei inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, la cererea acestuia, demonstrează fără dubiu influenţa pe care acesta o exercita asupra trustului de presă, pe care de altfel îl finanţa din fonduri publice precum şi autoritatea şi prestigiul de care el se bucura în faţa conducătorilor ziarului şi televiziunii a căror politică editorială o coordona în mod direct şi nemijlocit", au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că motivul pentru care Nicuşor Constantinescu "se bucura de asemenea puteri" este strâns legat de infracţiunile de conflict de interese investigate în dosar, pentru calitatea acestuia de fondator al ziarului şi al postului de televiziune, relaţiile comerciale şi de prietenie cu Sorin Strutinsky şi importantele sume din fonduri publice de care mijloacele media au beneficiat de-a lungul timpului ca urmare a contractelor acordate de preşedintele suspendat al CJ Constanţa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CONSTANTINESCU,
DNA,
RECHIZITORIU
/actualitate/stenograme-in-dosarul-lui-nicusor-constantinescu-cum-ameninta-conducerea-telegraf-pana-in-ziua-in-care-o-sa-va-ia-si-pe-voi-sa-va-aresteze-sa-vedeti-cum-este-14125847
14125847
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.