Fostul şef al FMI Rodrigo Rato, anchetat pentru spălare de bani

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 16 aprilie 2015 49 afişări

Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Rodrigo Rato este anchetat pentru spălare de bani, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul El Pais.

Potrivit ziarului spaniol, fostul ministru al Finanţelor, din cadrul Partidului Popular (PP), a solicitat în 2012 o amnistie fiscală. Solicitarea sa era legală, dar publicaţia online Vozpopuli îl acuză că a "spălat" bani "murdari" în afara Spaniei, înainte să-i declare, şi anume în paradisuri fiscale din Gibraltar şi Insulele Virgine.

Potrivit Vozpopuli, anchetatorii au descoperit că Rato a beneficiat de o regularizare fiscală atunci când au verificat o plată în valoare de şase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat înainte de Caja Madrid, într-un cont offshore, în 2011, după lansarea acţiunilor Bankia pe piaţă.

"Este o problemă personală şi nu cred că sunt obligat să fac vreo declaraţie", a declarat Rato, care nu a negat şi nici nu a confirmat dezvăluirea.

El este vizat deja în altă anchetă vizând perioada în care a fost preşedintele băncii de economii Caja Madrid, care a dat faliment.

Potrivit Vozpopuli, Rato este una dintre cele 31.000 de persoane care au solicitat o amnistie fiscală, oferită de către administraţia PP a premierului Mariano Rajoy în 2012 cu scopul de a scoate la lumină, potrivit unor estimări ale autorităţilor, 25 de miliarde de euro ascunşi în conturi offshore.

Însă deoarece oferta nu a produs rezultatul dorit iniţial, Guvernul a redus nivelul penalităţilor şi a permis contribuţii în numerar. Această decizie ar fi permis spălarea banilor.

Agenţia fiscală a anunţat în februarie că anchetează 705 contribuabili suspectaţi că ar fi folosit amnistierea pentru a spăla bani.

Rato a fost inclus pe lista de 705 suspecţi, care a fost transmisă Serviciului pentru prevenirea spălării banilor şi capitalurilor (Sepblac), potrivit surselor guvernamentale citate.

Întrebat dacă a fost anchetat de către această agenţie, Rato a declarat pentru El Pais că nu a fost notificat că este anchetat de Sepblac.

Actualul ministru de Finanţe, Luis de Guindos, a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la ancheta pentru spălare de bani, potrivit Euronews. "Am o datorie de confidenţialitate", a declarat el, adăugând că "singurul lucru pe care-l pot spune este că toate instituţiile statului se vor conforma procedurilor judiciare"

În cazul în care Rato va fi găsit vinovat că a folosit amnistia pentru a spăla bani, probabil că vor apărea întrebări dacă Guvernul a încercat sau nu să acopere faptele, potrivit postului paneuropean.

Rato, care a condus FMI în perioada 2004-2007 şi a fost vicepremier şi ministru al Economiei la sfârşitul anilor '90 şi începutul anilor 2000, face obiectul altei anchete, asupra perioadei în care a fost preşedintele Caja Madrid, care a dat faliment, şi succesoarei ei, Bankia.

Un judecător de instrucţie îi consideră pe Rato şi pe predecesorul său, Miguel Blesa, responsabili de abuzuri în legătură cu carduri bancare de credit. Membri ai Consiliului de Administraţie şi manageri au primit "carduri negre", cu un plafon lunar, pentru cheltuieli pe care să le folosească în scopuri personale. Aceste carduri nu au fost declarate la Agenţia fiscală, iar sumele cheltuite lunar nu au fost incluse în "salariul" beneficiarilor.

În total, 83 de directori executivi şi membri ai Consiliului de Administraţie au acumulat cheltuieli în valoare 15,5 milioane de euro, constând, între altele, în călătorii, consumaţii în restaurante de lux şi bijuterii, potrivit ziarului spaniol.

Rato este investigat, de asemenea, pentru modul în care Bankia a fost cotată pe bursa spaniolă, anchetatorii suspectând fraude şi falsificare de documente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPANIA,
FMI,
CORUPŢIE
/actualitate/fostul-sef-al-fmi-rodrigo-rato-anchetat-pentru-spalare-de-bani-14123841
14123841
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.