Sondaj: Românii au pentru Crăciun un buget de 1059 lei, din care jumătate se duce pe mâncare şi 395 lei pe cadouri

Autor: Roxana Rosu Postat la 17 decembrie 2020 21 afişări

Sondaj: Românii au pentru Crăciun un buget de 1059 lei, din care jumătate se duce pe mâncare şi 395 lei pe cadouri

Bugetul mediu pentru Crăciun al unei familii este în acest an de 1059 lei, mai mult de jumătate din sumă, 540 lei, fiind rezervată pentru mâncare, iar restul pentru cadouri şi decoraţiuni, arată un sondaj realizat de Reveal Marketing Research.

Sumele disponibile diferă însă în funcţie de tipul de consummator, cei mai cheltuitoare segmente fiind familiile moderne (1284 lei) şi tinerii profesonişti (1116 lei). În schimb, pensionarii pun deoparte doar 765 lei pentru Crăciun, iar milenialli fără partener 987 lei.

Din totalul mediu de 1059 lei pe care românii declară că îl alocă pentru cumpărăturile de sărbători, 395 lei sunt destinaţi cadourilor, în uşoară scădere faţă de 2019, când era de 403 lei.

Interesant este că bărbaţii alocă mai mult pe cadouri decât femeile. În cazul bărbaţilor cheltuielile pentru cadouri ocupă un buget de 433 lei, comparativ cu femeile ce alocă 364 lei.

Spre deosebire de anii trecuţi, mai mult de o treime dintre respondenţi (31%) declară că preferă acum să comande cadouri online, comparativ cu doar 5% în 2016.

Totuşi, cea mai mare parte dintre români (69%) continuă chiar şi în prezent să cumpere cadouri de Crăciun din magazinele fizice (mall, supermarket, hipermarket, piaţă). Procentul este totuşi în scădere faţă de 2016, când se situa la 88%.

În 2020, dintre cei care preferă mersul la magazine, tinerii profesionişti sunt cei care au optat în cea mai mare măsură pentru această variant (81%).

”Fenomenul poate fi explicat de faptul că, la nivel general, tinerii au un risc mai scăzut în ceea ce priveşte dezvoltarea unei forme grave de COVID-19. Aşadar, este posibil că ei să fie mai puţin îngrijoraţi de intrarea în colectivitate în interiorul magazinelor”, spun reprezentanţii Reveal Marketing Research.

La polul opus, seniorii pensionari se împart 50-50 când vine vorba de unde cumpără cadourile pentru cei dragi. Jumătate dintre aceştia declară că preferă să se deplaseze fizic, iar cealaltă jumătate afirmă că în 2020 comandă online.

” Acest procent este încurajator şi observăm o tendinţă a seniorilor către digitalizare şi utilizarea mai mare a device-urilor electronice. Deschiderea lor spre mediul online se poate datora şi încadrării lor în categoria de risc, astfel încât, sunt nevoiţi să găsească alternative mai sigure pentru sănătate şi plasează comenzi online”.

Comparativ cu un studiu similar derulat acum 4 ani, datele din prezent arată o creştere semnificativă a celor care utilizează Internetul pentru a cumpăra cadouri.

Dacă în 2016, doar 5% dintre români au declarat că îşi fac cumpărăturile online şi doar 7% cumpără şi fizic, dar şi online, în 2020 o treime (31%) dintre respondenţi optează pentru cadouri comandate de pe diferite site-uri.

În 2019, acelaşi studiu arăta că 40% din totalul eşantionului comandă online cadouri. Faţă de anul trecut, este o uşoară scădere a procentului, însă trendul se menţine constant, iar românii se arată tot mai deschişi spre varianta online.

Românii declară că peste jumătate din bugetul acestora de sărbători este ocupat de cheltuielile pe mâncare (51%), respodenţii afirmând că alocă 539 lei pe mâncare. Dintre aceştia, familiile tradiţionale urmate de maturii fără partener cheltuie cel mai mult aici, alocând 588 lei, respectiv 586 lei. Familiile tradiţionale alocă, aşadar, semnificativ mai mult decât restul eşantionului pentru cumpărarea de alimente - 56%.

Doar 12% din bugetul de sărbători este destinat decoraţiunilor, aşa cum afirmă respondenţii. În 2019, această categorie ocupă 137 lei din bugetul românilor, iar în prezent, respondenţii sunt dispuşi să aloce mai puţin: 125 lei. Cheltuielile reduse pe decoraţiuni se pot datora faptului că mulţi dintre români au deja în casă ornanemente din anii trecuţi şi preferă să le păstreze pe cele vechi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cadouri,
buget,
craciun,
mancare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.